Obavijesti

News

Komentari 6

'Učenici se ne bune jer smo uveli variva, a izbacili pizze'

'Učenici se ne bune jer smo uveli variva, a izbacili pizze'
1

Svako dijete koje želi i ako je gladno, može zatražiti još hrane. - Ima i takvih učenika kojima tanjur maneštre, gulaša ili mesa nije dovoljan, pa mogu tražiti više

VIDEO

U našoj kuhinji već gotovo dvadeset godina nema pizze, hrenovki i sendviča nego samo topli zdravi obrok koji uključuje puno raznovrsnog povrća, raznih variva, mesa, tjestenine. Djeca su jako zadovoljna i uvijek sve pojedu.

Tvrdi to Mato Vidović, ravnatelj umaške osnovne škole Marije i Line. Škola je u sklopu strateškog razvojnog Projekta Umag- Grad djece 2010. - 2020. dobila novu kuhinji, sukladno međunarodnim standardima sustava kontrole zdravstvene ispravnosti hrane, poznatijim kao HACCP sustav. U taj je prostor uloženo oko 850.000 kuna. 

Učenici te umaške škole već godinama imaju toplu užinu, a za sve one koji idu u produženi boravak osiguran je i zdravi ručak. Ono što je pohvalno, svako dijete koje to želi i ako je gladno, može zatražiti i dobiti još hrane. - Ima i takvih učenika kojima tanjur maneštre, gulaša ili mesa nije dovoljan, pa slobodno mogu tražiti više. To je znak da radimo dobar posao - kazao je ravnatelj Mato Vidović.

U prosjeku dnevno pripremaju 530 užina, a sprema se i 90 do 100 ručkova za one učenike u produženom boravku. Petkom se radi jelovnik i djeca znaju što je sljedeći tjedan na meniju.

- Cijena marende nije se kod nas mijenjala posljednjih15 godina i iznosi osam kuna, a cijena ručka je 16-18 kuna, za produženi boravak. Naša kuhinja radi od 5 ujutro do 13 sati, a obroke pripremaju dvije kuharice i dvije pomoćne djelatnice, iako bi, prema Pravilniku, trebali imati sedam zaposlenih na tim poslovima - kaže ravnatelj. 

Škola ima i pet područnih škola pa se hrana učenicima vozi u sve škole koje joj pripadaju. Za one koji iz područnih škola dolaze u matičnu u produženi boravak, osiguran je prijevoz do škole u kojoj se ruča i ostaje do 16.30 sati. Škola Marije i Line ima 789 učenika. Na jelovniku marendi koje su na rasporedu u 9.30 sati za prvašiće i u 10.30 sati za ostale učenike tako se može naći: maneštra s lećom, slanutkom, kukuruzom, panirani pileći odrezak s kuhanom brokulom i krumpirom, tjestenina s rajčicom, juneći gulaš s pireom i ostala jela.

Pripremaju i zdrave kolači od mrkve, a nezaobilazno je i voće koje se učenicima nudi svakoga dana. - Svakoga dana po četiri učenika šestih razreda imaju slobodna 2-3 školska sata te u blagovaonici pomažu pokupiti tanjure i ostalo posuđe. Smatram da je to dobra odgojna metoda rada, i do sada niti jedan učenik nije se pobunio i rekao da to ne želi činiti. Našim učenicima želimo pružiti samo najbolje i trudit ćemo se i dalje za dobrobit njih - zaključio je ravnatelj. Novouređena kuhinja potpuno udovoljava svim zahtjevima za pripremu i proizvodnju hrane. 

Ima dobro i jednostavno riješeno odlaganje tekućega i krutoga te poseban sustav prozračivanja kojim se izbjegava nakupljanje vlage. Tu je i odgovarajuća rasvjeta koja neće izmijeniti boju hrane, sanitarne prostore za osoblje kuhinje i spremišta za sirovinu. Kuharica Ljubica Vidović koja već 28 godina radi u toj kuhinji prezadovoljna je novouređenim prostorima. - Sada je to velika i moderna kuhinja koja osim uobičajenih aparata koji su nužni ima i tzv. konventomat u kojem se sva hrana peče bez imalo masnoće. Tu su i nagibne tave, komore za hlađenje namirnica, veliki hladnjaci. Baš kako bi trebala izgledati jedna prava školaska kuhinja. 

Još samo čekamo da nam djeca oslikaju zidove blagovaone, pa će doista to biti njihov prostor - kazala je kuharica. Dodala je da jedino što im trenutno nedostaje još djelatnica, jer njih četiri teškom mukom stignu sve. Taj problem imaju i neke druge istarske škole. Na primjer, škola iz Višnjana koja već dvije godine ne, prema tvrdnjama ravnatelja ne može zaposliti kuharice zbog zabrane zapošljavanja u javnim službama. Ministarstvo obrazovanja tvrdi da je to moguće i da samo treba dostaviti zahtjev za zapošljavanje. U praksi to ne izgleda tako.

- Pisao sam i resornom ministarstvu te ih i zvao, a oni su samo kazali da je predmet zaprimljen i da se rješava - kazao nam je Predrag Brkić, ravnatelj osnovne škole Jože Šurana iz Višnjana.

Inače, u sklopu projekt Umag- Grad djece 2010. - 2020. planira se rekonstruirati sve osnovne škole i vrtiće te sagraditi novi središnji vrtić na području grada Umaga najkasnije do 2020. Ukupna vrijednost projekta u konačnici iznosit će oko 75 milijuna kuna.

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku

Pročitajte više o temi na stranici Bolje obrazovanje

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 6

VIDEO

Među osumnjičenima i poznati gospodarstvenik? Uhićenja u četiri županije zbog droge...
AKCIJA POLICIJE I USKOKA

Među osumnjičenima i poznati gospodarstvenik? Uhićenja u četiri županije zbog droge...

U tijeku su uhićenja i hitne dokazne radnje na području Zagreba, Osječko-baranjske, Bjelovarsko-bilogorske i Splitsko-dalmatinske županije...

FOTO Nevrijeme poharalo sjever Hrvatske: 'Vjetar čupao stabla i krovove, to nismo još vidjeli...'
VELIKE SU ŠTETE

FOTO Nevrijeme poharalo sjever Hrvatske: 'Vjetar čupao stabla i krovove, to nismo još vidjeli...'

To je bio kao neki vrtlog promjera oko 50 metara. Već su se sve granje, crjepovi, limovi, salonitne ploče vrtjeli u krug. U našem dvorištu završio je sav crijep sa susjedova pomoćnog objekta, ispričali su nam mještani
Zbog nesreće u Dugom Selu su uhitili vozača (27): 'Skretao je kad je dijete prelazilo cestu'
DETALJI TRAGEDIJE

Zbog nesreće u Dugom Selu su uhitili vozača (27): 'Skretao je kad je dijete prelazilo cestu'

Vozač kamiona će nakon provedenog kriminalističkog istraživanja biti predan pritvorskom nadzorniku. Prijavili su ga tužiteljstvu zbog izazivanja prometne nesreće s posljedicom smrti