Obavijesti

News

Komentari 1

Učenike iz Poljske i Portugala splitski osnovci uče glagoljicu

Učenike iz Poljske i Portugala splitski osnovci uče glagoljicu
1

U mnogim osnovnim školama djeca dodatno uče o glagoljici. U splitskoj Osnovnoj školi Manuš odlučili su to povijesno pismo očuvati od zaborava kroz društvenu igru...

VIDEO

U mnogim osnovnim školama u okviru slobodnih aktivnosti djeca dodatno uče o glagoljici. U splitskoj Osnovnoj školi Manuš odlučili su to povijesno pismo očuvati od zaborava kroz društvenu igru “Upoznaj glagoljicu”.

Dvije su godine Tamara Domić, profesorica hrvatskog jezika, i knjižničarka Katarina Škiljo s učenicima dotjerivale tu igru te je u siječnju dovršili i predstavili na Noći muzeja u Splitu. Nastala je pod okriljem međunarodnog projekta “Od starog pisma do novog prijateljstva”, za koji je škola Manuš kao nositelj, dobila potporu EU programa za mlade Erasmus+. U projektu sudjeluju partneri škole iz Rumunjske, Turske, Poljske i Portugala, koje također proučavaju i predstavljaju stara i zaboravljena pisma svojih zemalja, te se međusobno posjećuju, obilaze spomenike vezane za projekt i razmjenjuju znanja.

- Poseban je izazov, a ujedno poticaj, bio našim učenici da sami smišljaju izgled ove igre. Osnovni cilj projekata je da djeca upoznaju prvo pismo i kulturnu baštinu svoga kraja, posebice jer se vrlo površno obrađuje u nastavnom programu. Jednostavno smo smatrali da glagoljica zaslužuje više pažnje. Prikupljene informacije o glagoljici htjeli smo vizualizirati, pobuditi kod učenika veću motivaciju, kreativnost, emocionalni doživljaj, natjecateljski duh i želju za uspjehom - kazala je školska knjižničarka Katarina Škiljo.

Igra ima 113 polja, a učenici napreduju po njima figuricama, bacajući kocku s glagoljičnim slovima koja su ujedno brojevi. Pojedina polja su označena slovima glagoljice ili fotografijama te, ako učenik stane na tom polju, uzima neku od 39 kartica i odgovara na pitanje koje je napisano na poleđini. Točan odgovor natjecatelja pomiče za dva polja, a za netočan odgovor mora propustiti jedno bacanje.

U igri je osam figurica, a na podlozi se nalaze i slike važnih poznatih povijesnih tekstova pisanih na glagoljici, kao što su Bašćanska ploča, Istarski razvod, Misal po zakonu rimskoga dvora, Vinodolski zakonik...
- S glagoljicom se učenici upoznaju već u nižim razredima, s znanje proširuju u višim razredima. Došla sam na ideju kako da učenici nauče više o glagoljici putem zabavne igre, i to ne samo o osnovnim podacima. 

Pitanja u igri se tiču spomenika na glagoljici, prve tiskane knjige, izumitelja toga pisma. Pobjednik je onaj koji prvi stigne na cilj. Igra se može igrati pojedinačno, ali i u grupama. Naše je iskustvo pokazalo da učenici bolje uče igrajući, a i svrha igre, učenje na zabavan način, u cijelosti je ostvarena - kazala je nastavnica hrvatskog Domić.

U izradi igre sudjelovali su učenici šestih razreda, koji trenutačno na nastavi uče o glagoljici. Igra je namijenjena i za. 7. i 8 . razrede. Tako će ponoviti i usvojiti znanja, ističu u splitskoj školi.
- Mnoge škole u Hrvatskoj imaju svoje projekte na temu glagoljice, no mislim da smo mi prvi napravili društvenu igru. Nadamo se da će je prihvatiti i drugi - poručila je Katarina Škiljo.

Učenici su oduševljeni igrom. Kažu da im ona pomaže u stjecanju znanja na nov i zanimljiv način.

- Ovo mi je jako privlačno jer, osim što se susrećemo s glagoljicom kroz igru, tu je još suradnja s četiri škole iz različitih zemalja Europske unije. Evo sad znam ponešto napisati i potpisati se na glagoljici, ali ne bih baš uspio sastaviti cijelo pismo - kazao je je učenik Duje Nando Kuprešanin (12).

Zadovoljna je i njegova školska kolegica, učenica Nika Drinković (12):

- Glagoljica je malo komplicirana za pisanje, ali jako mi se sviđa kako izgleda. Mislim da bi se čak i neki predmeti danas mogli ukrašavati glagoljicom, što bi dobro došlo da se sačuva od zaborava - rekla nam je Nika.

Nakanu da se igra proširi izvan Osnovne škole Manuš podržava i ravnateljica Marita Guć. Planiraju prezentirati igru na državnom skupu knjižničara u Zadru, a potom potražiti izdavača i ponuditi igru drugim školama u Hrvatskoj po pristupačnoj cijeni.

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1

VIDEO

Među osumnjičenima i poznati gospodarstvenik? Uhićenja u četiri županije zbog droge...
AKCIJA POLICIJE I USKOKA

Među osumnjičenima i poznati gospodarstvenik? Uhićenja u četiri županije zbog droge...

U tijeku su uhićenja i hitne dokazne radnje na području Zagreba, Osječko-baranjske, Bjelovarsko-bilogorske i Splitsko-dalmatinske županije...

FOTO Nevrijeme poharalo sjever Hrvatske: 'Vjetar čupao stabla i krovove, to nismo još vidjeli...'
VELIKE SU ŠTETE

FOTO Nevrijeme poharalo sjever Hrvatske: 'Vjetar čupao stabla i krovove, to nismo još vidjeli...'

To je bio kao neki vrtlog promjera oko 50 metara. Već su se sve granje, crjepovi, limovi, salonitne ploče vrtjeli u krug. U našem dvorištu završio je sav crijep sa susjedova pomoćnog objekta, ispričali su nam mještani
Zbog nesreće u Dugom Selu su uhitili vozača (27): 'Skretao je kad je dijete prelazilo cestu'
DETALJI TRAGEDIJE

Zbog nesreće u Dugom Selu su uhitili vozača (27): 'Skretao je kad je dijete prelazilo cestu'

Vozač kamiona će nakon provedenog kriminalističkog istraživanja biti predan pritvorskom nadzorniku. Prijavili su ga tužiteljstvu zbog izazivanja prometne nesreće s posljedicom smrti