Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
9 komentara

"Udarili su na nas kao da smo mi pomaknuli Noć kazališta"

Ovogodišnja "Noć kazališta", podsjetimo, trebala se održati 18. studenog, istog dana kada se održava Dan sjećanja na pad Vukovara i žrtve Škabrnje. Braniteljske udruge poslale su prijedlog da se datum pomakne

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
9 komentara

Mi smo samo predložili da se datum održavanja ovogodišnje "Noći kazališta" pomakne sa 18. studenog na neki drugi dan. Čak nismo to izričito tražili nego smo samo to predložili. No, mediji su krenuli na udruge branitelja i na mene, rekao je Mladen Pavković iz Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata '91 na konferenciji za medije.

Ovogodišnja "Noć kazališta", podsjetimo, trebala se održati 18. studenog, istog dana kada se održava Dan sjećanja na pad grada Vukovara i žrtve Škabrnje. Zbog toga su reagirale braniteljske udruge, a Pavković je u ime UHBDR '91 poslao prijedlog organizatoru da se datum pomakne.

Organizator "Noći kazališta" je upravo to i napravio. U svom priopćenju su istaknuli:

- Posebni i neprocjenjivi obol dalo je i kazalište u Domovinskom ratu. S obzirom da se ovogodišnji datum Noći kazališta podudara s Danom sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje za domovinu, u znak pijeteta za te žrtve, manifestacija će se održati 25. studenoga 2017. godine.

Međutim, nakon promjene termina održavanja, kako kaže Pavković, krenula je prava haranga na njega, udrugu i sve branitelje.

- Svi su krenuli na udruge branitelja i ta haranga se ne stišava. Pljuvali su po svima koji su branili i oslobodili Hrvatsku. Nitko nije udario na organizatora koji je promijenio datum. Ponavljam, mi nismo tražili promjenu datuma već smo samo predložili promjenu. Nismo nikome zabranili da se 18. studenog održavaju kazališne predstave - istaknuo je Pavković s kojim se složila i predsjednica udruge "Zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara", Zorica Gregurić.

- Uvijek počinje hajka na branitelje ako se s naše strane izloži nešto prema kulturi. Neprimjereno je, kada se ukaže na neku nepravilnost, da se svaki put udara na branitelje. Prva noć kazališta u Europi održana je 25. listopada 2008. godine, a druga 7. studenog iduće godine. Postavlja se pitanje zašto je kod nas pravilo da se Noć kazališta održava treću subotu u studenom. Mi podržavamo ovaj projekt promocije kazališta, ali pozivamo sve da se "Noć kazališta" vrati u termin u kojem se treba održavati - kazala je Gregurić i pokazala fotografije najmlađe žrtve pada Vukovara.

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Rozalija Bartović, predsjednica Udruge udovica hrvatskih branitelja Domovinskog rata, predložila je da se ubuduće "Noć kazališta" održava posljednje subote u listopadu ili prve subote u studenom.

- Podržavamo organiziranost naših kazališnih kuća da surađuju sa europskim kazališnim kućama. Kroz kazalište smo upoznavali svjetsku kulturu, a svijet je spoznavao hrvatsku kulturu. No, važna je i kultura sjećanja. Ona je važna da se ne zaboravi žrtve Vukovara i sve žrtve Domovinskog rata. Ako ostanemo pri trenutnom pravilu da se "Noć kazališta održava" treću subotu u studenom, to znači kako će se svakih šest godina "Noć kazališta" poklapati sa Danom sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Stoga predlažemo da se taj događaj ubuduće "Noć kazališta" održava posljednje subote u listopadu ili prve subote u studenom - rekla je Bartović i istaknula kako podržava Pavkovića koji je samo predložio izmjene termina.

Na pitanje novinarke da li bi isto reagirali da se "Noć kazališta" održava na Dan sjećanja na žrtve Holokausta, iz publike se podignuo jedan branitelj i rekao kako to pitanje nema smisla.

- Dosta! Dosta nam je ustaštva. Mi nismo ustaše, mi smo Hrvati. Tko je ustaša nek se seli skupa sa četnicima. Mi nismo protiv slobode i nismo primitivci.

Za kraj je povjesničar Josip Jurčević zahvalio se organizatoru "Noći kazališta" jer je prepoznao prijedlog udruge i promijenio termin održavanja ovogodišnje "Noći kazališta"

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message