News

Komentari 8

Udarni val erupcije na Tongi stigao je čak i do Hrvatske

Udarni val erupcije na Tongi stigao je čak i do Hrvatske

Udarni val prešao je 17 tisuća kilometara, a putovao je 15 sati. Do Hrvatske je stigao nakon erupcije vulkana kod otočja Tonga, a zabilježile su ga mjerne lokacije na području Istre

Meteorološke postaje u Istri jučer su zabilježile udarni val vulkanske erupcije na Tongi, javlja Istramet

Između 20:50 do 21:00 sat mjerne lokacije na području Istre zabilježile su oscilacije tlaka zraka u rasponu od 1 do 3 hPa. 

 Kontaktirali smo i DHMZ koji su nam rekli kako su i oni zabilježili oscilacije tlaka zraka na području cijele Hrvatske.

- I naši kolege su zabilježili isto. S odmakom od nekih 17 sati je udarni val, što se očituje u tlaku zraka, stigao i u Hrvatsku, odnosno Europu. Nakon toga, oko 2 u noći, stigao je i drugi udarni val od druge eksplozije podvodnog vulkana, no ona je bila nešto slabije izražena - kazao nam je dežurni prognostičar DHMZ-a. 

- Kod same erupcije dogodila se eksplozija u atmosferi koja je bila toliko jaka da se taj poremećaj u tlaku zraka mogao širiti preko cijele planete. Tako je stigao i do nas, samo puno slabije izražen nego što je to bio u samom izvoru - dodao je. 

Erupcija vulkana na Tongi dogodila se u 5:10 sati po našem vremenu, što znači da je udarni val putovao do Hrvatske čak 15 sati. Za to vrijeme prešao je 17 tisuća kilometara. 

Grafički prikaz kretanja težinskog vala pogledajte OVDJE.

Najčitaniji članci