Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
16 komentara

Udomi me na godinu dana, a ja ću nekome promijeniti život...

NOVI PROJEKT Centar Silver traži nove socijalizatore - ljude koji će na godinu dana udomiti psa koji nije njihov i uvesti ga u svaki dio svojega života kako bi ga pripremili za obuku za pomagača

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
16 komentara

Unaprijed znaš da ćeš plakati i da će biti teško, ali svjestan si da sve radiš s ciljem i da će taj pas promijeniti nekome život, govori Sandra Ševerdija, zaposlenica Centra za rehabilitaciju Silver.

- Omogućit će nekome da se bolje snalazi, da se lakše kreće i obavlja svakodnevne aktivnost. Tu je ta veličina, a ti si dio cijele te priče, nadodaje. 

Centar za rehabilitaciju Silver ustanova je socijalne skrbi koja u rehabilitaciju osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju uključuje rad s psima pomagačima.

Uz brojne programe omogućava uzgoj, socijalizaciju i školovanje pasa pomagača (psa vodiča, rehabilitacijskih, terapijskih i drugih pasa pomagača). Sandra je kordinatorica socijalizacije, radi izravno s psima i priprema ih za njihov put prema udomiteljskoj, socijalizatorskoj obitelji. I to je dio u kojemu svi građani grada Zagreba i okolice mogu pomoći!

Svi građani Zagreba i okolice stariji od 18 godina (jedini uvjet uz mnogo dobre volje i želje) mogu postati – socijalizatori. Socijalizatori su ljudi koji na godinu dana u svoj život odluče dovesti psa koji nije njihov. Dolaze na tjedne školice gdje se druže s drugim socijalizatorima i gdje uče sve što je potrebno da bi pas postao pas pomagač.

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Pas u programu socijalizacije treba ići na sva mjesta gdje je inače psima ulaz zabranjen (ljekarne, trgovine, javne ustanove, banke, kina, koncerti...). Socijalizator dobiva iskaznicu, a pas prsluk što izravno omogućuje da pas ide baš svugdje.

Još jedna od zanimljivosti koju nam je Sandra otkrila jest da program u potpunosti pokriva troškove hrane i veterinarske skrbi tijekom cijele socijalizacije. Socijalizator nema nikakvih troškova!

Jedino što se traži je volja. Psa je potrebno aktivno uključiti u svoj život. Imati volje da se i po suncu i kiši i na hladnoći sa psom izađe van. Nije potrebno iskustvo jer sve se da naučiti. Samo pozitivan stav i volja – kaže Sandra. Svi koji se prepoznaju u ovome mogu se prijaviti  putem linka  na  Facebook stranici Centra za rehabilitaciju Silver ili putem web stranice www.czrs.hr.

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Na istim se stranicama mogu javiti i građani koji žele udomiti psa koji je npr. ispao iz programa ili umirovljenog psa.

Građani mogu postati i vikend socijalizatori, u slučaju da žele na kraće vrijeme tijekom tjedna ili vikenda pričuvati psa dok je socijalizator na putu ili slično.

 

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message