Obavijesti

News

Udomitelj ozlijeđene curice (2): 'Doveli su je s jednom pelenom, dali smo joj ljubav. Shrvan sam'

Udomitelj ozlijeđene curice (2): 'Doveli su je s jednom pelenom, dali smo joj ljubav. Shrvan sam'
4

Šokirani udomitelji djevojčice koja je s teškim ozljedama završila u Klaićevoj ne prestaju plakati. Roditelji, kojima su curicu morali vratiti, uhićeni su. Otac je već imao povijest nasilničkog i kriminalnog ponašanja

VIDEO

Zbog zaštite prava djeteta ljudima na fotografijama i snimkama je sakriven identitet i lokacija.

Malena je anđeo od djeteta. Donijeli su nam je s tri mjeseca, uz nju su nam dali jednu pelenu i litru pomuzenog kravljeg mlijeka.

Rasla je u našoj obitelji, imala je sve, tako da nije tražila nešto posebno. Molim vas da mojoj supruzi ne govorite o stanju malene, jer drugi dan bez prestanka plače, sad ću ja doći kući, rekao je udomitelj (50) iz Slavonije, kod kojih je nepunih dvije godine bila teško ozlijeđena djevojčica čiji je slučaj zgrozio Hrvatsku. U njihovoj obitelji ona je rasla od tri mjeseca do mjesec dana prije nego što je napunila dvije godine, onda su je vratili natrag roditeljima.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI

Pokretanje videa...

VIDEO VIJESTI 02.04. 01:09

– Cijelo ju je selo znalo, svi su je mazili, jer ona je bila tako umiljata, vesela i razigrana. Učili smo je stalno da sam ja čiko, a moja supruga teta, no ona to nije prihvaćala, zvala nas je mama i tata. Moje stare roditelja zvala je bakom i djedom - kroz suze je pričao čovjek, dok je njegova supruga (49) neprestano plakala.

Po zakonu su joj morali govoriti da su čiko i teta, ali kako su joj mogli, kažu, zabraniti da ih zove mama i tata, jer njezine prave mame nije bilo, a željeli su da dijete osjeti onu pravu obiteljsku ljubav i toplinu.

Roić: Curica je kritično, sljedeći sati i dani su ključni. Liječnici poduzimaju sve što je moguće
Roić: Curica je kritično, sljedeći sati i dani su ključni. Liječnici poduzimaju sve što je moguće

– Ako naša malena umre, sustav će izgubiti još jedne udomitelje - rekao je bivši udomitelj curice dodajući kako će tražiti da prestanu biti udomitelji i drugim dvjema sestricama o kojima trenutačno skrbe jer ovo ne mogu podnijeti.

Obitelj ima svoje dvije kćeri, koje su sad pri kraju studija. Djevojke su došle kući u nadi da će provesti Uskrs u veselju sa svojim roditeljima. Pogodila ih je strašna vijest pa pokazuju fotografije kojih je pregršt i na kojima se vidi djevojčica. Jasno je na prvi pogled da je neizmjerno vole, a vidi se da je i malena njih voljela kao svoje sestre.

Ljubav između djevojaka iz udomiteljske obitelji i djevojčice bila je obostrana. Na svakoj fotografiji, a ima ih na desetke, i na svakom videozapisu koji su snimile vidljiva je sreća malene.

POGLEDAJTE VIDEO: Razgovor s udomiteljima ozlijeđene curice

Pokretanje videa...

Djevojčica 01:47

- Kad nam je rečeno da će je odvesti njezinim roditeljima, pokušali smo s njom razgovarati, ali ona je odbijala tu mogućnost, željela je ostati s nama. Ne mogu vam opisati taj dan kad su došli po nju, tad nam se srušio cijeli svijet. Otkinuo se dio moga srca koje još nije zaraslo, ponovno je prokrvarilo kad smo čuli što joj se dogodilo - rekla je udomiteljica.

Nakon što je malena otišla od njih, samo jednom su se s njom vidjeli i to putem video linka.

- Razgovarali smo samo jednom i odmah sam primijetila da je tužna. Prekinuli smo razgovor da se ne rasplače jer je htjela ići k nama. Kasnije smo u nekoliko navrata imali namjeru otići k njoj da je vidimo, ali je njezina majka uvijek pronašla izgovor da nas odvrati od toga. Govorila nam je da malena ima temperaturu ili tako nešto, a sad mi je jako žao što nismo otišli - zaplakala je žena prisjećajući se perioda nakon odlaska djevojčice.

Njezin suprug je dodao da nisu imali problema s roditeljima malene dok je ona bila kod njih. Naime, ne bi željeli da netko shvati kako o roditeljima djevojčice govore ružno.

- Žao nam je našeg zlata i ne znamo kako ćemo podnijeti ako se joj dogodi ono najgore - govore oboje.

Aladrović: 'Izražavam žaljenje i kao ministar i kao otac. Istražit ćemo slučaj do najnižih detalja'
Aladrović: 'Izražavam žaljenje i kao ministar i kao otac. Istražit ćemo slučaj do najnižih detalja'

Ponijela je svog plišanca

Obitelj je u tuzi, njima je ovo najtužniji Uskrs i svaki idući bit će im tužan. Udomitelj curice pogledom prelazi preko dvorišta u kojemu se s malenom igrao, traži njezina plišanog medu.

– Nema ga, odnijela ga je sa sobom - rekao je prije nego što je ponovno zaplakao.

A dok se bivši udomitelji djevojčice raspadaju od bola zbog svega što se događa, njihova mezimica i u petak se u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj borila za život. Bila je vrlo kritično, na respiratoru i u moždanoj komi. Potvrdio nam je to ravnatelj Klaićeve, prof. dr. Goran Roić. Curica ima toliko teška nagnječenja mozga da ništa, nažalost, ne upućuje na optimizam, ali liječnici su se od prvog trenutka nadljudski borili da je održe na životu.

Policija o roditeljima: 'Otac dosad nije bio nasilan prema djeci, ali je prema supruzi'
Policija o roditeljima: 'Otac dosad nije bio nasilan prema djeci, ali je prema supruzi'

Kako smo objavili još u četvrtak navečer, osoblje u Klaićevoj ostalo je šokirano stanjem djeteta i vrstom ozljede za koju nisu mogli utvrditi kako je nastala. Ono što je sigurno je, rekli su, da takva ozljeda glave nije mogla nastati samo padom. Jer curici je nagnječena i koža na glavi, osobito na dijelu zatiljka. Uz to, vidljive su i modrice po cijelom tijelu od kojih su mnoge nastale ranije, a ne neposredno pred prijem djeteta u bolnicu. Kao što je istaknuo prof.dr. Goran Roić, iako vide svakakve teške situacije kada su djeca u pitanju, ovakve ih istinski uzdrmaju i potresu. I ravnatelj Klaićeve želi da se što prije rasvijetle okolnosti mehanizma nastanka ozljeda djevojčice, kako onih zbog kojih je životno ugrožena, tako i onih ostalih koje se vide na njezinom tijelu. Curica je u Klaićevu došla sa svrabom (šugom) za koji su liječnici odmah uočili da nije liječen, a dijete je samo izgrebalo cijeli trbuh zbog svrbeža.Curica je isprva hospitalizirana u OB-u Nova Gradiška, i od tamo je, nakon reanimacije i intubacije, prebačena u Klaićevu. 

Došla je u kritičnom stanju

A upravo je majka liječnicima govorila da je dijete palo i ozlijedilo se. Voditeljica odjela za anesteziologiju i reanimaciju u novogradiškoj bolnici, dr. Tajana Milanović Robina, izjavila je da je dijete dovezeno u izrazito kritičnom stanju, blijede kože, komatozno, bez svijesti, ugroženih vitalnih funkcija, usporene srčane aktivnosti i rijetkih, spontanih udisaja.

- Djevojčica je došla u dosta zapuštenom stanju. Očito je odrastala u higijenskim uvjetima nižih mjera. Na koži smo prvo posumnjali na svrab, ali bilo je prioritetnijih situacija zbog kojih je došla u bolnicu, pa nismo ulazili u dijagnoze dermatološkog stanja - rekla je doktorica dodajući i kako su primijetili hematome na potkoljenicama, ali su se morali posvetiti neurotraumi.

U međuvremenu je ostalih troje djece iz obitelji djevojčice hitno smješteno u udomiteljsku obitelj, a u četvrtak kasno navečer policija je uhitila roditelje brutalno pretučene curice. Istražitelji su im temeljem sudskog naloga pretražili dom u kojemu žive ne bi li pronašli bilo kakav trag i dokaz koji bi potvrdio kako su nastale teške ozljede na tijelu djeteta. Sumnjiči ih se za kazneno djelo povrede djetetovih prava, pri čemu su djetetu prouzročili teške tjelesne ozljede. 

'Djelatnica je na curici vidjela kožnu bolest, nije skidala dijete pa da vidi eventualne ozljede'
'Djelatnica je na curici vidjela kožnu bolest, nije skidala dijete pa da vidi eventualne ozljede'

Bilo je nasilja u obitelji

Uhićenim roditeljima, prema onome što im se sad stavlja na teret, prijeti kazna zatvorom i do osam godina. Otac nesretne curice je inače stari znanac novogradiške policije s prikupljenim nizom od nekoliko desetaka različitih kaznenih djela, među kojima su krađe i nasilje. Policija je potvrdila da je protiv oca već ranije bila podnošena kaznena prijava zbog nasilja u obitelji. Prema toj informaciji, nasilja nije bilo prema djeci, nego prema supruzi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"