Obavijesti

News

Komentari 27

Udruga Domino o molitvi u Splitu: 'Reakcija policije je sramotna, izabrali su stranu'

Udruga Domino o molitvi u Splitu: 'Reakcija policije je sramotna, izabrali su stranu'
5

Predsjednik udruge Domino Zvonimir Dobrović zgrožen je incidentom na skupu molitelja u Splitu: 'Policija je mimo svih regula odlučila odabrati stranu'

VIDEO

Prošle subote molitelji su klečali u Zagrebu, Šibeniku, Rijeci... ali i na splitskom Peristilu gdje je u isto vrijeme svoj 14. performans pod nazivom 'Tiha misa' izvodila i umjetnica Arijane Lekić-Fridrih. 

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

Split, molitelji 06:28

Naime iz udruge Domino napominju da je njezin performans bio uredno registriran te da je policija propustila obaviti svoju zakonom definiranu i Ustavom obvezujuću dužnost. Predsjednik udruge Domino Zvonimir Dobrović poslao je priopćenje i video u kojem navodi da je hrvatska policija odabrala stranu što se vidi u videu. 

Dio performansa bio je razvlačenje konopca za pletenje oko klečavaca, što je neke od njih naljutilo. Jedan od sudionika bacio je konopac ženi preko glave, dok su neki od njih prigovarali na snimatelje koji 'ometaju molitvu' na glavnom trgu u centru grada. 

Kako se moglo čuti, jedan od klečavaca je viknuo: 'Bježi, sotono!' 

- Ono što se događalo prošle subote na Peristilu u Splitu svojevrsna je kulminacija i ogoljavanje namjera Ordo Iurisa za Hrvatsku. Redari i organizatori "molitelja" u Splitu davali su direktne zapovijedi i upute splitskoj policiji koga smije, a koga ne smije pustiti na Peristil. Organizatori "molitelja" u Splitu su zapovijedali policiji kako da postupa i regulira njihov vlastiti skup. Splitska policija je revno i poslušno provodila dobivene upute i naredbe redara i organizatora grupe muškaraca koja se okupila na Peristilu. Naravno, to nije sve. Organizatori su otvoreno prijetili policiji da ako im se Arijana približi, odnosno stupi na dio Peristila gdje oni mole, netko njihov će reagirati, a ne znaju kako će reagirati, pa je bolje da policija reagira na vrijeme i spriječi Arijanu da kao slobodna građanka bude na javnoj površini kojoj, eto, privremeno za sada (samo) svake prve subote u mjesecu žene ne smiju prići. Policija revno postupa po toj prijetnji, ali prema Arijani, i bespogovorno provodi upute koje su dobili od organizatora molitvi. Ovo su samo neki od citata i dijelovi razgovora koji pokazuju u kolikoj je sprezi splitska policija s djelovala s organizatorima "molitelja" i u kolikom odmaku su djelovali od članka 41. Ustava Republike Hrvatske o odvojenosti vjerskih zajednica i države - napisao je Dobrović u priopćenju. 

Split: Ana Fridrih Lekić među moliteljima na Peristilu izvela svoj performans

Obzirom da se o performansu snima dokumentarni film, događaje i navode koji stoje u priopćenju udruga Domino je potkrijepila i videom. Kako kažu, slične situacije su se istovremeno odvijale i na skupu molitelja u Zagrebu gdje su redari branili ženama da priđu govoreći da dio trga na kojem se oni nalaze nije za žene.

Split: Ana Fridrih Lekić među moliteljima na Peristilu izvela svoj performans


- Ovdje ne možeš prići, ovo nije za Židove. Ovdje ne možeš prići, Peristil nije za crnce. Ovdje ne možeš prići, Trg nije za homoseksualce, muslimane, Rome… nastavi niz. Ovakve izjave ne bi mogle proći ovako olako pored policije i lokalnih vlasti. Međutim, ovdje ne možeš prići, Trg nije za žene i ovdje ne možeš prići, Peristil nije za žene u veljači 2024. u Hrvatskoj - prolazi. U Hrvatskoj mizoginija i diskriminacije žena prolazi pod budnim okom policije. Zbog zabrinutosti za ustavne stečevine i očuvanje pravnog poretka Republike Hrvatske zahtijevamo očitovanje načelnika Policijske uprave splitsko-dalmatinske Slobodana Marendića, glavnog ravnatelja policije Nikole Miline, te potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića povodom ovog skandaloznog propusta - zaključuje Dobrović u priopćenju. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Studentica mislila da je muči mamurluk, u bolnici je doživjela šok: 'Imaš još 12 mjeseci života'
OTKRILI JOJ KVRŽICU NA MOZGU

Studentica mislila da je muči mamurluk, u bolnici je doživjela šok: 'Imaš još 12 mjeseci života'

Ne mogu mi reći koliko mi je vremena ostalo, jer ne mogu napraviti biopsiju zbog pozicije tumora. Da odem na biopsiju, vjerojatno bi ostala paralizirana. Ne znam koliko mi je mjeseci ostalo, kaže Ella..
Heroj iz Slavonskog Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku
NEVRIJEME U SLAVONIJI

Heroj iz Slavonskog Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku

Hrvoje Mužević nedavno je preživio moždani udar, skinuo više od 50 kila, a njegova doga Darko prošlog tjedna osvajao je titule na Svjetskoj izložbu pasa