Obavijesti

News

Komentari 0

Udruga Sjena tvrdi: Novi Zakon o socijalnoj skrbi će omogućiti dodatno 'uhljebljivanje'

Udruga Sjena tvrdi: Novi Zakon o socijalnoj skrbi će omogućiti dodatno 'uhljebljivanje'

Udruga Sjena dugi niz godina upozorava kako su obitelji djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom stavljeni u kategoriju socijalnih slučajeva samo s osnove invaliditeta, ističu

VIDEO

Udruga obitelji djece s teškoćama u razvoju i osoba sa invaliditetom Sjena objavila je na Facebooku kako se ne slažu te kako su nezadovoljni prijedlogom Nacrta Zakona o socijalnoj skrbi koji je nedavno pušten u javnost na javno savjetovanje.

Njihovo priopćenje donosimo u cijelosti. 

Udruga obitelji djece s teškoćama u razvoju i osoba sa invaliditetom Sjena ovim putem želi iznijeti svoje neslaganje i nezadovoljstvo prijedlogom Nacrta Zakona o socijalnoj skrbi koji je nedavno pušten u javnost na javno savjetovanje. Kako je Udruga Sjena bila član radne skupine koja je radila na izradi novoga Zakona, ovim putem odbacujemo svu odgovornost obzirom da većina naših prijedloga nije prihvaćena. Također, želimo informirati javnost kako je ta radna skupina formirana samo radi zadovoljenja puke forme a o istinitosti navedene tvrdnje govori i činjenica kako nismo dobili na uvid zadnju verziju Nacrta Zakona dok isti nije objavljen u javnoj raspravi.
Udruga Sjena dugi niz godina upozorava kako su obitelji djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom stavljeni u kategoriju socijalnih slučajeva samo s osnove invaliditeta, što je krajnje neprihvatljivo. Jednom riječju, tko jednom uđe u sustav socijale taj više ne izlazi, što proizlazi iz činjenice da je i više od 50% korisnika socijalne pomoći radno sposobno. 
Proteklih godina aktivno smo se zalagali za unaprjeđenje položaja naše skupine. Obzirom da smo, ne našim izborom, stavljeni u sustav socijale predlagali smo promjene koje bi osigurale dostojanstvo naših obitelji.
Prije svega sljedeće :
- Tražili smo mogućnost korištenja prava na status roditelja njegovatelja 6 mjeseci u slučaju smrti djeteta. Bivša ministrica Murganić nam je obećala tu mogućnost u izmjeni Zakona ali iz nacrta vidimo da smo grubo prevareni. Neprihvaćanje toga prijedloga je prije svega nemoralno iz razloga što je roditelj dužan i prije nego pokopa vlastito dijete pokrenuti postupak prekida prava na status i postati aktivan tražitelj posla.

Aladrović: Izglasan Akcijski plan za unaprijeđenje socijalne skrbi
Aladrović: Izglasan Akcijski plan za unaprijeđenje socijalne skrbi


- Tražili smo da niti jedan Zakon ne ograničava aktivnu i punu participaciju djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom u rehabilitaciji i obrazovanju. Navedenim Nacrtom, ukoliko roditelj ili član obitelji koristi pravo na status, dijete/osoba s invaliditetom može koristiti pravo na poludnevni boravak samo tri dana u tjednu.
 

Uz gore navedeno naša Udruga je poslala radnoj skupini na desetke stranica prijedloga. Kao i kod većine članova te radne skupine prijedlozi nisu prihvaćeni, a pitanje je i jesu li uopće pročitani od strane Ministarstva. 
 

Ukratko, umjesto  bombastične najave reforme socijalne skrbi dobili smo totalni fijasko. 
 

Novi Zakon neće olakšati rad socijalnih radnika i osigurati pomoć korisnicima, već će omogućiti dodatno bespotrebno zapošljavanje, kolokvijalno rečeno „uhljebljivanje“.


Za kraj, nisu i ne moraju svake izmjene Zakona biti trošak proračuna što je vidljivo iz točki koje smo naveli, postoje promjene za koje je dovoljna samo dobra volja. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...