Obavijesti

News

Komentari 9

Udruga Vigilare ponovno je osuđena za diskriminaciju i uznemiravanje LGBTIQ+ ljudi

Udruga Vigilare ponovno je osuđena za diskriminaciju i uznemiravanje LGBTIQ+ ljudi

S obzirom na to da Vigilare nije poštivao presudu Vrhovnog suda i kako sporni sadržaj još uvijek nije uklonjen, iz udruge Dugina obitelji su odlučili podnijeti kaznenu prijavu protiv udruge Vigilare i Batarela

VIDEO

Udruga Vigilare diskriminirala je, poticala na diskriminaciju i uznemiravala LGBTIQ osobe i njihove obitelji pokretanjem nove peticije naziva „Zaštitimo djecu od homo posvajanja“, pripadajućom web stranicom i objavama na portalu udruge Vigilare, stoji u presudi Županijskog suda u Zagrebu.

Presuda, koja je u međuvremenu postala pravomoćna, rezultat je tužbe koju je krajem 2022. godine podnijela udruga Dugine obitelji, nastavno na presudu iz svibnja 2022. godine u kojoj je Vrhovni sud Republike Hrvatske potvrdio presudu kako je pokretanje peticije naziva „Stop homo-propagandi državne televizije. Zaustavimo fake-duge, zaštitimo djecu i obitelj!“ u travnju 2020. godine bilo poticanje na diskriminaciju i uznemiravanje LGBTIQ osoba i njihovih obitelji. 

Živimo u sekularnoj državi, a srednji vijek je davna povijest
Živimo u sekularnoj državi, a srednji vijek je davna povijest

Vrhovni sud je tada u presudi udruzi Vigilare naredio da u roku od osam dana ukloni sav uznemiravajući sadržaj s web stranice na kojoj se nalazila peticija. Zabranjeno im je i daljnje objavljivanje i korištenje sadržaja koji na bilo koji način diskriminira LGBTIQ osobe, njihove obitelji i djecu. Morali su i nadoknaditi troškove postupka udruzi Dugine obitelji te su morali u roku od osam dana na svoj trošak objaviti presudu u dnevnim novinama. 

storyeditor/2022-06-25/PXL_240318_20126232.jpg

Iz Udruge Dugina obitelj navode kako Vigilare nije učinio ništa od toga. Stoga su pokrenuli novi postupak, a sredinom ožujka donesena je pravomoćna presuda kako Vigilare i dalje potiče na diskriminaciju. S obzirom na to da Vigilare nije poštivao presudu Vrhovnog suda i kako novi sporni sadržaj još uvijek nije uklonjen, iz Duginih obitelji su odlučili podnijeti kaznenu prijavu protiv udruge Vigilare i njezinog predsjednika Vice Batarela zbog nepoštivanja suda.  

'Fizičko nasilje je sve češće i češće'

- Svjedočimo sve učestalijim napadima na LGBTIQ osobe u javnom prostoru, u kojima se iznose laži i predrasude o našim životima i našim obiteljima. Objave poput onih koje vidimo da širi udruga Vigilare nažalost kap su u moru govora mržnje na društvenim mrežama, izjava punih znanstveno netočnih informacija o LGBTIQ osobama u javnom prostoru, širenja laži o LGBTIQ osobama za jeftine političke bodove, i sve to nažalost dovodi do situacija u kojima se događa fizičko nasilje, koje postaje sve češće i češće - rekao je Daniel Martinović, predsjednik udruge Dugine obitelji. 

Vigilare: Presuda Vrhovnog suda poklon Queer festivalu
Vigilare: Presuda Vrhovnog suda poklon Queer festivalu

- Mnoge LGBTIQ obitelji u Hrvatskoj i dalje žive u strahu baš zbog ovakvih objava koje šire udruge poput Vigilare, i priličan broj njih nam se javio kako bi zatražio pravnu pomoć i psihološku podršku te pitao što možemo učiniti kako bi zaustavili ovakvu diskriminaciju - nastavio je. 

Zagreb: 21. Povorka ponosa pod sloganom "Dajte nam naša četiri zida!"

- Drago nam je vidjeti kako sudovi u Hrvatskoj prepoznaju uznemiravanje i diskriminaciju prema LGBTIQ osobama, no sada je očito kako neke skupine u društvu neće zaustaviti ni hrvatski zakonski okvir, ni presude sudova. Ponadali smo se da će prošlogodišnja presuda Vrhovnog suda i ovogodišnja Županijskog suda nekim osobama osvijestiti kako vrijednosti hrvatskog društva nisu uznemiravanje i diskriminacija, već uvažavanje i prihvaćanje, ali to očito nije tako - istaknuo je. 

'I dalje ćemo se zalagati za ravnopravnost'

- Stoga smo se odlučile na podnošenje kaznene prijave Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, zbog neizvršavanja sudske odluke. Kazneni zakon po tom pitanju je jasan: službena ili odgovorna osoba koja ne izvrši pravomoćnu sudsku odluku koju je bila dužna izvršiti kaznit će se kaznom zatvora do dvije godine - podsjetio je. 

Vrhovni sud potvrdio: Udruga Vigilare poticala uznemiravanje i diskriminaciju LGBTQ osoba
Vrhovni sud potvrdio: Udruga Vigilare  poticala uznemiravanje i diskriminaciju LGBTQ osoba

- Kazneno djelo počinjeno zbog nečije seksualne orijentacije ili rodnog identiteta naš Kazneni zakon prepoznaje kao zločin iz mržnje, i to se uzima kao otegotna okolnost - zaključio je.

Iz udruge su poručili kako će se i dalje zalagati za ravnopravnost obiteljskog života LGBTIQ osoba, suzbijanje diskriminacije i pružanje pomoći i podrške osobama koje su žrtve ovakvih slučajeva koji pokušavaju umanjiti dostojanstvo i iskustva naših obitelji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'
METEOROLOŠKI FENOMEN

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'

Filipinske vlasti zatvorile su škole na dva dana nakon što se nekoliko dana zaredom temperatura nije spuštala ispod 40 stupnjeva. U nekim dijelovima zemlje bilo je i preko 50 °C