Obavijesti

News

Komentari 4

Vrhovni sud potvrdio: Udruga Vigilare poticala uznemiravanje i diskriminaciju LGBTQ osoba

Vrhovni sud potvrdio: Udruga Vigilare  poticala uznemiravanje i diskriminaciju LGBTQ osoba

Ovo je već druga presuda sutkinje Jadranke Travaš koju je Vrhovni sud preinačio. Prvi put je homofobne izjave Zdravka Mamića okarakterizirala kao slobodu govora

VIDEO

Vrhovni sud Republike Hrvatske uvažio je žalbu udruge Dugine obitelji na presudu sutkinje Jadranke Travaš te je u svojoj presudi potvrdio da je udruga Vigilare poticala na na diskriminaciju i uznemiravanje LGBTQ osoba i njihovih obitelji.

Dugine obitelji su digle tužbu protiv udruge Vigilare zbog pokretanja peticije pod nazivom „Stop homo-propagandi državne televizije. Zaustavimo fake-duge, zaštitimo djecu i obitelj!“, i to naročito zbog dijela teksta koji navodi da „Takvo okruženje je za djecu štetno te doprinosi stvaranju nezdravih pojedinaca, a time i nestabilnog društva“ i „Hrvatska televizija preko homoseksualnog sadržaja želi skuhati našu djecu i cijelo društvo, te nametanjem homo-propagande normalizirati ono što je neprirodno i nastrano.“

Sud potvrdio presudu bračnom paru Zec za lažno prikazivanje dobiti tvrtke Kamen Ingrad
Sud potvrdio presudu bračnom paru Zec za lažno prikazivanje dobiti tvrtke Kamen Ingrad

Županijski sud u Zagrebu je početkom 2021. godine nepravomoćno proglasio Vigilare krivim za diskriminaciju. Udruga se žalila na odluku  s obrazloženjem da je sutkinja Sandra Artuković Kunšt pristrana budući da je sudjelovala kao privatna osoba na Povorci ponosa i u medijima izjavila da je feministkinja.

Slučaj je zatim dodijeljen novoj sutkinji, Jadranki Travaš, poznatoj po presudi u kojoj je homofobne izjave Zdravka Mamića okarakterizirala kao slobodu govora. Tu je presudu Vrhovni sud naknadno preinačio i utvrdio da je Zdravko Mamić počinio izravnu diskriminaciju.

Sutkinja Travaš je u ponovljenom slučaju ustvrdila da Vigilare nije diskriminirao, već iznosio stajalište te je u svojoj presudi citirala katekizam. Sutkinja također obavlja posebnu funkciju u Župi sv. Antuna Padovanskog, kao izabrana članica župnog pastoralnog vijeća, što je potvrdio i Nadbiskupski duhovni stol.

Klupiranje na Zrinjevcu: Nitko nije maznuo šarenu klupu, Grad ju je uklonio. Rekli su nam zašto
Klupiranje na Zrinjevcu: Nitko nije maznuo šarenu klupu, Grad ju je uklonio. Rekli su nam zašto

Udruga Dugine obitelji se na presudu žalila, a onda je Vrhovni sud preinačio još jednu presudu sutkinje Glavaš i time potvrdio da se uistinu radilo o diskriminaciji i uznemiravanju LGBTQ osoba i njihovih obitelji.

Vigilare sada ima rok od osam dana da sa svojih web stranica, na kojima se nalazila peticija, ukloni sav uznemirujući sadržaj te im se zabranjuje daljnje objavljivanje i korištenje sadržaja koji na bilo koji način diskriminira LGBTQ osobe, njihove obitelji i djecu te moraju naknaditi troškove postupka udruzi Dugine obitelji i  na svoj trošak također u roku od osam dana objaviti presudu u dnevnim novinama.

- Drago nam je da je i ovaj slučaj konačno gotov. Neobično nam je da je presuda Vrhovnog suda putovala pet mjeseci do nas, kao što nam je bilo neobično da je slučaj na ponovnom suđenju dodijeljen sutkinji Travaš. No ne želimo vjerovati u teorije zavjere, bitno da je pravda iako spora dostižna. Ova presuda potvrđuje da su prava LGBTIQ osoba u Hrvatskoj zaštićena Ustavom, i da imamo pravo na zaštitu našeg osobnog i obiteljskog života- komentirao je presudu predsjednik udruge Dugine obitelji Daniel Martinović.

Nogometaš priznao da je gay, a kapetan prije par godina imao homofobne objave: Izbrisao ih
Nogometaš priznao da je gay, a kapetan prije par godina imao homofobne objave: Izbrisao ih

- Iznimno je bitno što je Vrhovni sud prepoznao diskriminaciju, i presudio da se diskriminirajući sadržaj mora ukloniti. LGBTIQ osobe u Hrvatskoj i dalje su izložene učestalom nasilju, diskriminaciji i demoniziranju, te ova presuda je korak naprijed u smjeru da Hrvatska postane barem donekle progresivna članica Europske unije, i ne zaboravi da je potpisnica Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda. I naravno, pozivamo sve LGBTIQ osobe ukoliko smatraju da se njihov obiteljski život diskriminira i dovodi u nepovoljan položaj da nam se slobodno jave. Dugine obitelji su realnost našeg društva i naša udruga je tu da im pomogne- dodaje Martinović.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa