News

Komentari 0

Udruge potrošača mogu tužiti zbog povrede privatnosti

Udruge potrošača mogu tužiti zbog povrede privatnosti

Udruge za zaštitu potrošača mogu poduzimati pravne korake u slučaju kršenja propisa o zaštiti podataka i ako ih osoba čije je pravo na privatnost prekršeno nije za to ovlastila, kaže savjetnik najvišeg suda EU

"Države članice mogu dopustiti udrugama za zaštitu potrošača podnošenje tužbi protiv kršenja zaštite osobnih podataka", rekao je savjetnik Europskog suda (ECJ) Richard de la Tour.

Mišljenje je objavljeno nakon sudskog postupka u Njemačkoj u kojem je skupina udruga za zaštitu potrošača tužila Facebook zato što je App centru 2012. dopustio da dijeli korisničke podatke igrača s drugim tvrtkama na platformi.

Federacija njemačkih organizacija za potrošače ustvrdila je u tužbi da je Facebook operaterima internetskih igrica dopustio neprimjereno prikupljanje osobnih podataka igrača.

Tužbe u Njemačkoj, pored regulatora, mogu podizati i udruge potrošača, prema u međuvremenu izmijenjenoj Direktivi o zaštiti podataka EU-a, i savezni sud pitao je ECJ mogu li to, prema novim propisima, napraviti i ako ih osobe čija je privatnost narušena nisu za to ovlastile.

Savjetnik ECJ-a rekao je da se svaki pravni postupak mora temeljiti na povredama privatnosti koje "izravno proizlaze" iz GDPR-a.

Udruge potrošača pobrinut će se za visoku razinu zaštite osobnih podataka, zaključio je Tour.

Najčitaniji članci