Ugostiteljima nije dosta: Sad traže manji porez na dohodak | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 44

Ugostiteljima nije dosta: Sad traže manji porez na dohodak

Ugostiteljima nije dosta: Sad traže manji porez na dohodak
1

Posebno je istaknut zajednički stav oko zahtjeva za snižavanjem stope poreza na dohodak na 18 posto, priznavanja troška reprezentacije u 100-postotnom iznosu te neoporezivog tretmana napojnica u gospodarstvu.

VIDEO

U povodu četvrtog kruga porezne reforme domaći ugostitelji traže snižavanje stope poreza na dohodak s 24 na 18 posto, priznavanja troška reprezentacije u 100-postotnom iznosu te neoporezivi tretman napojnica u gospodarstvu, navodi se u priopćenju Hrvatske obrtničke komore (HOK).

Povodom najavljenog javnog savjetovanja na temu četvrtog kruga porezne reforme, predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec u utorak se sastao s predstavnicima udruga ugostitelja - Marinom Medakom iz Nezavisne udruge ugostitelja, Vedranom Jakominićem iz Udruge ugostitelja Primorsko-goranske županije, Stipom Jeličićem iz Udruženja ugostitelja Split te Petrom Lovrićem iz Udruge nezavisnih poslodavaca poduzetnika.

Marić: Zvali su me 'Superhik', a najniže plaće porasle su 22%
Marić: Zvali su me 'Superhik', a najniže plaće porasle su 22%

Na sastanku su ugostitelji podržali dugogodišnji rad Hrvatske obrtničke komore i Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a na unaprjeđenju struke te prijedloge HOK-a za četvrti krug poreznog rasterećenja gospodarstva, kaže se u priopćenju.

Posebno je istaknut zajednički stav oko zahtjeva za snižavanjem stope poreza na dohodak s trenutnih 24 na 18 posto, priznavanja troška reprezentacije u 100-postotnom iznosu te neoporezivog tretmana napojnica u gospodarstvu. Te mjere koristit će ne samo ugostiteljima, već cjelokupnom gospodarstvu, poslodavcima, radnicima i hrvatskim građanima, ističe se u priopćenju. 

Sudionici sastanka izrazili su zadovoljstvo što se snižavanjem porezne stope u ugostiteljstvu (s 25 na 13 posto) i onim ugostiteljskim objektima koji nemaju u ponudi pripremu i posluživanje hrane omogućio niži PDV sukladno Zakonu o hrani.

Uz niži PDV ovoliko bi trebala pojeftiniti hrana kod ugostitelja
Uz niži PDV ovoliko bi trebala pojeftiniti hrana kod ugostitelja

Ranogajec je argumentirano objasnio nazočnima kako mjere koje HOK predlaže imaju cilj rasteretiti gospodarstvo u cjelini i da je njihov učinak dugoročan.

Sudionici sastanka, podržavajući predstavljene mjere posljednjih poreznih rasterećenja, izrazili su zabrinutost da će učinak jednog dijela predloženih mjera biti zanemariv, a dodatno će administrativno opteretiti poduzetnike u prilagodbi poreznih knjiga. 

Svi su se složili da je potrebno ukazivati nadležnim tijelima na očekivane poteškoće i dodatne troškove koje minimalne mjere mogu izazvati kao i da je potrebno sustavno raditi na unaprjeđenju odluka Vlade i zakonskim izmjenama kojima se uvjeti poslovanja poboljšavaju, zaključuje se u priopćenju.

Ugostiteljima niži PDV, skuplji slatki sokovi, cigarete i alkohol
Ugostiteljima niži PDV, skuplji slatki sokovi, cigarete i alkohol

Krajem prošloga tjedna premijer Andrej Plenković i ministar financija Zdravko Marić predstavili su četvrti krug porezne reforme, koja donosi ukupno porezno rasterećenje od 3,75 milijardi kuna. Među ostalim, u javnu raspravu upućen je prijedlog da se opća stopa PDV-a za pripremu i usluživanje hrane u ugostiteljstvu smanji od iduće godine na 13 posto. Predlaže se i uvođenje novih neoporezivih primitaka, kao što su trošak smještaja za sve radnike i trošak prehrane do 12.000 kuna ili novčana naknada za smještaj i prehranu do 5.000 kuna te povećanje neoporezivih tuzemnih dnevnica za službena putovanja sa 170 na 200 kuna. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 44

VIDEO

Šest mrtvih u Daruvaru: Vojni policajac ubio zaposlenike i štićenike Doma. Otkrili motiv?
IZ MINUTE U MINUTU

Šest mrtvih u Daruvaru: Vojni policajac ubio zaposlenike i štićenike Doma. Otkrili motiv?

Muškarac je ušao u Dom za starije i nemoćne osobe i počeo pucati po ljudima. Ubio je na licu mjesta petero i još sedmero judi ozlijedio. Jedna osoba je još preminula u bolnici.

Ovo je lice ubojice koji je ubio majku i još petero u Daruvaru: Primio je vojno odlikovanje
UMIROVLJENI VOJNI POLICAJAC

Ovo je lice ubojice koji je ubio majku i još petero u Daruvaru: Primio je vojno odlikovanje

Mogu vam potvrditi da je u našu bolnicu zaprimljeno sedam pacijenata, rekla nam je ravnateljica pakračke bolnice. Dodala je kako je pet osoba sa teškim tjelesnim ozljedama