Obavijesti

News

Komentari 147

Objavili su ugovor: Pročitajte što je Vlada ispregovarala s EU

Objavili su ugovor: Pročitajte što je Vlada ispregovarala s EU
3

Želimo kontaktirati i jezikoslovce, jer želimo da ugovor s EU bude na savršenom hrvatskom jeziku. Ne želimo ni jednu primjedbu, rekla je premijerka Jadranka Kosor

VIDEO

Tražili smo da se skine oznaka tajnosti s pretpristupnog ugovora i vjerujem da će Europsko vijeće to riješiti tijekom današnjeg dana. Od kada mi je dragi prijatelj Tusk predao ugovor, naše službe od subote provjeravaju taj tekst i utvrdile su da je vjerodostojan i da je u njemu sve ono što smo dogovorili, rekla je premijerka Jadranka Kosor na sjednici Vlade. Dodala je kako je završen i prijevod ugovora na hrvatski jezik, te da želi da bude u duhu hrvatskog jezika.

>>> Pristupni ugovor objavili su na stranicama Vlade poslijepodne. Možete ga skinuti ovdje

- Želimo kontaktirati i jezikoslovce, jer želimo da bude na savršenom hrvatskom jeziku. Ne želimo ni jednu primjedbu, jer 1. srpnja 2013. hrvatski postaje 24. službeni jezik Unije - naglasila je Kosor. Predlaže da ugovor uz nju, potpiše i predsjednik Hrvatske Ivo Josipović.

Vlada je zadužila Ministarstvo financija da izvrši isplatu glavnice i pripadajućih kamata obveznica za restrukturiranje gospodarstva iz 1991. Kako je objasnila ministrica financija Martina Dalić, obveznice su izdane u vrijednosti od tadašnjih 24.5 milijardi hrvatskih dinara, a glavnica se uvećava svakih šest mjeseci.

- Na ovako dobiven iznos, primjenjuje se kamatna stopa do pet posto godišnje, a krajnji rok je 2011. godine. Otplata ovih obveznica u vrijednosti 2,4 milijarde kuna obavit će se sukladno financiranju proračuna. Prvo će se isplatiti 482,4 milijuna kuna, a preostalih 1,9 milijarde kuna refinancirat će se dugoročnim kreditom. Navedeni kredit odobrile su Erste i Hypo banka, vraćat će se u pet jednakih godišnjih rata po fiksnoj kamatnoj stopi od 5,5 posto - rekla je Dalić.

Vlada je dala suglasnost ravnatelju Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje za isplatu jednokratnog primanja za umirovljenike. Kako je objasnila premijerka Kosor, 865 tisuća umirovljenika na račune će dobiti 145 kuna i to oni koji imaju mirovinu do 3200 kuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 147
VIDEO

Jezivi detalji ubojstva na nasipu  u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se
OGLASILA SE I POLICIJA

Jezivi detalji ubojstva na nasipu u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se

Kako neslužbeno doznajemo, muškarac je ženi rasjekao vrat u blizini ruševne bolnice, a onda zvao policiju i predao se. Policija je pronašla tijelo uz samu Savu, a identitet žene još nije poznat.

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...
VELIKA OBORINSKA MASA

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...

DHMZ je ranije upozorio da su moguće grmljavinske oluje, a za istočnu Hrvatsku i tuča. Nestabilno vrijeme nastavit će se i sutra
Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!
DANAS POGORŠANJE VREMENA

Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!

Vrijeme će u utorak i srijedu biti prilično nestabilno, a mogući su i pljuskovi s grmljavinom. Za više regija upaljen je žuti meteoalarm, a na kopnu se očekuje i pad temperature