Obavijesti

News

Komentari 43

Ugrizao je komarac: Noga joj je natekla i stanje će biti sve gore

Ugrizao je komarac: Noga joj je natekla i stanje će biti sve gore
1

Angharad Willaims pati od limfedema - to su otekline koje se obično javljaju u jednoj od ruku ili nogu. Limfedem je uzrokovan blokadom u limfnom sustavu

VIDEO

Angharad Willaims (23) za lijevu nogu ugrizao je komarac kad je imala 13 godina. Nedugo zatim primijetila je da joj otiče koljeno, a potom se oteklina proširila na cijelu nogu. Liječnicima je trebalo dvije godine da joj postave pravu dijagnozu.

Djevojka pati od limfedema - to su otekline koje se obično javljaju u jednoj od ruku ili nogu. Ponekad je moguće da su natečene obje ruke i noge. Limfedem je uzrokovan blokadom u limfnom sustavu. Blokada sprječva iscrpljivanje limfne tekućine, pa se ona nakuplja i nastaje oteklina.  Postoji primarni i sekundarni limfedem, čiji uzrok može biti infekcija ili paraziti.

Iako je u Angharadinom slučaju ugriz komarca mogao potaknuti pojavu bolesti, vjerojatnije je da je rođena s ovom dijagnozom te da je bolest mirovala do tinejdžerskog doba. Primarni limfedem je rijetko, nasljedno stanje uzrokovano problemima s razvojem limfne žile u tijelu. Najčešće se javlja kod žena, a kod Angharadinog slučaja vjerojatno se radi Meigeovoj bolesti, nasljednom poremećaju koji često uzrokuje limfedem u djetinjstvu ili pubertetu, iako se može pojaviti i u 20-im ili ranim 30-im godinama.

Na žalost ovaj se problem ne može izliječiti, ali se može kontrolirati.

Zbog limfedema jedna noga ove djevojke dvostruko je veća od druge, i teži 12 kilograma. 

Two stone leg PE teacher

- Sve se dogodilo tako brzo, preko noći. U jednom trenutku imala sam normalne noge, a zatim je lijeva počela oticati. Nikad nisam mislila da ti ugriz komarca može toliko promijeniti život - kazala je djevojka, kojoj je zbog bolesti naglo opalo samopouzdanje. Dok je išla u školu, vodila je svakodnevnu bitku s izborom odjeće koja će kamuflirati natečenu nogu.

Sada oteklinu uz pomoć kompresivnog zavoja, koji nosi svaki dan, drži pod kontrolom. 

- Noga mi je vrlo teška i ponekad je bolno hodati bržim korakom, ali navikla sam. Ne vidim više razlog zašto bih se skrivala u kući i očajavala - kaže Angharad koja je već navikla na znatiželjne poglede prolaznika.

Svjesna je da će s godinama noga sve više rasti, a u konačnici će limfedem zahvatiti cijelu lijevu stranu tijela. Unatoč obeshabrujućoj prognozi, Angharad se trudi živjeti punim plućima. Radi kao profesorica, sudjeluje u triatlonima, plivačkim natjecanjima i planinarskim ekspedicijama te nastoji osvijestiti svoju okolinu o svom zdravstvenom problemu.

U nekim slučajevima, oboljeli od lifedema odu na operaciju kako bi im se uklonio višak tkiva na ruci ili nozi. Angharad planira jednog dana otići na zahvat, ali dodaje da ni to nije rješenje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 43
VIDEO

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga
ISTRAGA U TIJEKU

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga

Osumnjičeni koji se dovodi u svezu s ubojstvom je pod nadzorom policije

Jezivi detalji ubojstva na nasipu  u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se
OGLASILA SE I POLICIJA

Jezivi detalji ubojstva na nasipu u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se

Kako neslužbeno doznajemo, muškarac je ženi rasjekao vrat u blizini ruševne bolnice, a onda zvao policiju i predao se. Policija je pronašla tijelo uz samu Savu, a identitet žene još nije poznat.
Braću koju su oduševili Jadran i Plitvice smaknuli su zbog guma: Njihova tijela bacili su u bunar
STRAVA U MEKSIKU

Braću koju su oduševili Jadran i Plitvice smaknuli su zbog guma: Njihova tijela bacili su u bunar

Australce Calluma (33) i Jakea Robinsona (30) lopovi su ubili hicima u glavu i bacili u bunar. Obitelj je identificirala njihova tijela