Obavijesti

News

Komentari 99

Namamio curicu preko Fejsa? Policija uhitila 44-godišnjaka

Namamio curicu preko Fejsa? Policija uhitila 44-godišnjaka
1

Djevojčica je nestala 14. kolovoza, a roditelji su to prijavili policiji nakon što se nešto iza ponoći udaljila u nepoznatom pravcu iz apartmana na jugu Dalmacije

VIDEO

Splitska policija uhitila je u subotu na jugu Dalmacije 44-godišnjaka kod kojeg je pronađena 13-godišnjakinja za kojom se tragalo četiri dana.

Istražitelji su maloljetnicu pronašli u njegovoj kući u Dalmaciji nakon što je nestala iz apartmana. Policija nad muškarcem provodi krim istragu, a neslužbeno doznajemo kako su djevojku pronašli preko njihove komunikacije preko društvenih mreža. Pregledavali su i analizirali poruke koje su razmjenjivali i tako najvjerojatnije uspjeli doći do adrese.

Nije se opirao

Muškarac se navodno branio da je djevojku ‘pokupio’ dok je vozio po Jadranskoj magistrali. Istražiteljima je rekao da je nikad ranije nije vidio niti je s njom prije toga pričao. Čak se navodno i začudio kad su mu policajci došli pretražiti kuću u, ali nije pružao otpor kad su ga došli privesti.

Nasreću nije ozlijeđena

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nasreću djevojka je pronađena neozlijeđena, a istraga će pokazati kako su se povezali 13-godišnjakinja koja inače živi u inozemstvu i muškarac s juga Hrvatske. Dok ne završi cjelokupna krim istraga, muškarca neće prijaviti državnom odvjetništvu za njegova nedjela.

Inače, ovo je već drugi slučaj nestanka djevojčica ovog tjedna u Hrvatskoj. I prva maloljetnica (13) nestala je iz svoje kuće u Triblju. Nakon što su njezini roditelji alarmirali policiju i medije, pronašli su je u Dugoj Resi. Dopisivala se sa 16-godišnjakom kod čije je obitelji na kraju završila. Mladićeve roditelje su zbog toga uhitili i osumnjičili za trgovinu ljudima. Sudac istrage zatvorio ih je u istražni zatvor kako ne bi mogli utjecati na svjedoke dok se slučaj temeljito ne istraži.

Roditelji često nisu objektivni

Na opasnosti, koje preko društvenih mreža vrebaju mlade, upozoravaju i iz Centra za edukaciju i prevenciju nasilja (CEPN).

- Velik problem postoji kod roditelja koji previše vjeruju svojoj djeci pa ponekad nisu objektivni. Zbilja moraju biti objektivniji zbog opasnosti na društvenim mrežama i činjenice da su djeca naivnija od odraslih i teško mogu prepoznati rizike kojima se izlažu - kažu iz CEPN-a. Oni već 10 godina prate, analiziraju i upozoravaju na propuste i ugroze mladih na internetu te educiraju o opasnostima kojima se svi izlažu u virtualnom svijetu.

- Predatori često vrebaju preko Facebooka gdje se pretvaraju da su druge osobe i djeci prikazuju kao vršnjaci. Jako su susretljivi, imaju vremena i slušaju o njihovim problemima. Tako dobivaju povjerenje i djeca će se tako lakše odlučiti susresti se s njima - pojašnjavaju iz CEPN-a. Mlađim generacijama je ‘kul’ upoznavati nove ljude preko društvenih mreža i u tome rijetko kad vide problem. Virtualni i stvarni svijet se tako lako spajaju i najmlađi brzo postaju žrtve raznih seksualnih predatora.

- Teško je otkriti identitet takvih napasnika. Stalno razvijaju nove metode kako bi se zaštitili od progona. I oni puno čitaju o toj tematici i tome prilagođavaju svoje ponašanje. Djecu je tako najbolje zaštititi da do kontakta s pedofilima nikad ne dođe - kažu iz CEPN-a.

Podmićuju pa ucjenjuju

Pedofili nažalost imaju i do 50 žrtava prije nego ih ulove. Jako rijetko se koriste nasiljem kako bi došli do žrtve te ih puno češće podmićuju raznim poklonima. Putem interneta im tako često šalju bonove za mobitel kako bi djeca mogla neometano koristiti internet. Šalju im i fotografije te ih potiču da i oni njima šalju svoje. Ako žele prestati, ne prežu ni od ucjena. Tek tad djeca priznaju roditeljima kroz što prolaze.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 99
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag