Obavijesti

News

Komentari 108

Uhićeno 15 vehabija: Vrbovali ljude za ratove u Siriji i Iraku

Uhićeno 15 vehabija:  Vrbovali ljude za ratove u Siriji i Iraku
2

BiH: Potvrđeno je da su među 15 uhićenih ljudi Elvir Muratović, Husein Bilal Bosnić, Eduard Durguti, Elvir Muratović, Fikret Zukić, Senad Hukić i Hamdo Fojnica

VIDEO

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) započeli su jutros akciju kodnog naziva "Damask“, k oja se izvodi na širem području BiH, izvijestila je Fena. U tijeku su lišenja slobode, pretresi i pregled terena na više lokacija na području Sarajeva, Kiseljaka, Zenice, Maglaja (Ošve i Gornja Bočina), Srebrenika (Gornja Maoča), Zvornika, Bužima i Teslića s ciljem pronalaska i privremenog izuzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Kako je priopćeno iz SIPA-e, u ovom trenutku stavljeno je pod kontrolu 15 osoba i vrše se pretresi na 17 lokacija . Večernji list doznaje da su među uhićenima Elvir Muratović, Husein Bilal Bosnić, Eduard Durguti, Elvir Muratović, Fikret Zukić, Senad Hukić i Hamdo Fojnica. Navedene osobe sumnjiče se da su počinile kaznena djela financiranje terorističkih aktivnosti , javno poticanje na terorističke aktivnosti, vrbovanje radi terorističkih aktivnosti, organiziranje terorističke grup e, a sve u vezi s kaznenim djelom terorizam.

VIDEO

Pozivao mladiće iz BiH da se pridruže ISIL-u

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Husein Bilal Bosnić je jedan od vođa vehabijske zajednice u BiH koji je pozivao mladiće iz BiH da se pridruže oružanim skupinama terorističke organizacije ISIL-a i tako se uključe u džihad kojega ta organizacija vodi na teritoriju Iraka i Sirije i kojeg želi proširiti na cijeli svijet. Bilal Bosnić čak je prijetio i Vatikanu, te je povećana razina sigurnosti u Italiji odakle se određen broj Islamista regrutira u džihadiste ISIL-a.

Uhićeni Hamdo Fojnica je otac Emraha Fojnice koji je bio osumnjičen za pomaganje osuđenom Mevlidu Jašareviću pri terorističkom napadu na Veleposlanstvo SAD-a u Sarajevu 2011. godine.

Emrah Fojnica je početkom kolovoza poginuo u Iraku najvjerojatnije počinivši samoubilački napad.

Borba protiv terorizma jedan od prioriteta

Aktivnosti se provode po naredbama Suda BiH i Tužiteljstva BiH , a u realizaciji sudjeluje više od 200 policijskih službenika. Akcija se izvodi u suradnji s pripadnicima Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, MUP-a Republike Srpske, Policije Brčko distrikta, MUP-a Zeničko-dobojske županije, MUP-a Tuzlanske županije, MUP-a Unsko-sanske županije i MUP-a Županije Sarajevo.

-Ova akcija jedan je u nizu pokazatelja da je SIPA odlučna i beskompromisna u borbi protiv kriminala u BiH, a borba protiv terorizma jedan je od prioriteta - priopćeno je iz SIPA-e.

Međunarodna suradnja u cilju suzbijanja terorizma

Dodaje se da pod nadzorom Tužiteljstva BiH na terenu djeluje više stotina policijskih službenika, a aktivnosti su realizirane u suradnji sa SIPA, OSA BiH, MUP RS, Policijom Brčko Distrikta, Federalnom upravom policije i kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova. Također, u ovom predmetu ostvarena j e značajna međunarodna suradnja.

-Tužiteljstvo BiH i policijske agencije, prate i dalje će pratiti pojave u BiH i djelovanja pojedinaca koja se mogu dovesti u vezu sa terorizmom i terorističkim aktivnostima - navode u Tužiteljstvu BiH.

Ističu da u cilju interesa istrage, u ovom trenutku javnosti ne mogu dati više detalja o provedenim aktivnostima.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 108
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...