Obavijesti

News

Komentari 30

Uhitili 37 ljudi zbog korupcije, među njima većinom pomorci

Pod obradom su pomorci i njihov ukrcaj na brodove, a istražuje se jesu li agencije koje su im omogućavale ukrcaj i plovidbu krivotvorile knjižice i dokumente za te poslove...

VIDEO

USKOK je, na temelju kaznene prijave Policijske uprave primorsko-goranske, donio rješenje o provođenju istrage protiv 37 hrvatskih državljana zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela primanja i davanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti, krivotvorenja isprave i ovjeravanja neistinitog sadržaja, pomaganja u primanju mita te pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti.

Osnovano se sumnja da se prvookrivljenik, kao odgovorna osoba jednog trgovačkog društva koje je Dopusnicom Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture od 9. svibnja 2013. dobilo ovlasti da u Hrvatski integrirani pomorski informacijski sustav Ministarstva (CIMIS) unosi plovidbeni staž pomoraca, te kao odgovorna osoba jednog inozemnog trgovačkog društva, od 2013. do 2017. godine, u Rijeci, Zadru, Šibeniku i Splitu, s II. okr. dogovorio da će pronalaziti pomorce koji su, kako bi ostvarili pravo na stjecanje pojedinih zvanja pomoraca te pravo na stjecanje i obnovu svjedodžbi o osposobljenosti pomoraca, bili zainteresirani da im se za određeni novčani iznos u CIMIS i pomorske knjižice upiše i ovjeri plovidbeni staž koji isti nisu odradili. 

U cilju realizacije navedenog prvookrivljeni je prvo, radi prikazivanja da su pomorci odradili plovidbeni staž, u više navrata izrađivao fiktivne ugovore o radu s većim brojem pomoraca koje je ovjeravao svojim potpisom i pečatom svojeg inozemnog trgovačkog društva.

Potom je na temelju tako sačinjenih ugovora u CIMIS i pomorske knjižice pomoraca upisivao neodrađeni plovidbeni staž te je pomorske knjižice ovjeravao potpisima časnika broda i pečatom broda, a po potrebi je potpisima časnika broda i pečatom broda ovjeravao i stranice Dnevnika prakse pojedinih pomoraca i podnosio njihove pomorske knjižice na ovjeru neodrađenog plovidbenog staža Lučkoj kapetaniji u Rijeci, na temelju čega su ti pomorci neosnovano ostvarivali pravo na stjecanje pojedinih zvanja te pravo na stjecanje i obnovu svjedodžbi o njihovoj osposobljenosti. 

Na opisani način I. okr. je od okrivljenih pomoraca preuzeo ukupno najmanje 12.200 eura koji iznos je, sukladno prethodnom dogovoru, podijelio s drugookrivljenikom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
'Imamo 76 ruku i bez zastupnika manjina': Tko je misteriozni žeton u slagalici nove Vlade?
DOGOVORILI SU VLADU?

'Imamo 76 ruku i bez zastupnika manjina': Tko je misteriozni žeton u slagalici nove Vlade?

Plus+ Domovinski pokret i HDZ s Vesnom Vučemilović imaju 75 ruku. Fali im jedna bez manjina. IZ DP-a tvrde da imaju i tu ruku