Obavijesti

News

Komentari 61

Assange: 'Ne ubijajte glasnika jer otkriva neugodne istine'

Assange: 'Ne ubijajte glasnika jer otkriva neugodne istine'
6

Osnivača WikiLeaksa uhitili su u utorak u Londonu zbog optužbi dvije žene u Švedskoj. Izveli su ga pred suca poslijepodne. Rekao je da ne želi da ga izruče

VIDEO

Julian Assange je posao pismo australskom dnevnom listu The Australian u kojem poručuje kako WikiLeaks zaslužuje zaštitu, a ne napade jer je njegova stranica, koja 'bez straha objavljuje činjenice', za dobro javnosti. Tekst su objavili u utorak pod naslovom 'Ne ubijajte glasnika jer otkriva neugodne istine'. Assange podsjeća na 1958. i mladog Ruperta Murdocha koji je napisao da se u 'utrci između tajnosti i istine, čini da će istina neizbježivo uvijek pobijediti'. Kaže i kako demokratska društva trebaju jake medije, a WikiLeaks je dio medija. Mediji pomažu da vlade ostanu poštene. Po njemu je WikiLeaks stvorio novu vrstu novinarstva: znanstveno novinarstvo. Kaže i kako nije proturatni aktivist jer ima i opravdanih ratova. Ipak misli kako nema ničeg goreg nego kada vlade lažu svojim narodima o ratovima i traže da građani za te laži polože novac i živote.  Na kraju pisma Assange podsjeća na povijesnu odluku u slučaju 'dokumenata Pentagona' kada je američki vrhovni sud 1971. godine obranio pravo novinara da objave dokumente o Vijetnamskom ratu. Cijelo Assangeovo pismo pročitajte OVDJE.  

Policija uhitila Assangea

Osnivač WikiLeaksa izveden je u utorak oko 14 sati pred londonski sud. Odbio je prihvatiti izručenje Švedskoj te je rekao kako će se i dalje boriti protiv izručenja, uvjeren da su optužbe namještaljka. Sud mu je pak odbio jamčevinu i odlučio kako će ostati u pritvoru. Još će odlučiti hoće li ga izručiti Švedskoj. 

Londonska policija uhitila ga je u utorak oko 9.30 sati, piše Sky news. Priveli su ga pod optužbama za prisilu, seksualno zlostavljanje i silovanje u Švedskoj, temeljem europske tjeralice Interpola. S jednom ženom navodno se seksao 15. kolovoza, a s drugom dva dana kasnije. Prijavile su ga policiji dva dana nakon toga. Assange je rekao da se seksao sa tim ženama, ali odbacuje sve optužbe. Tvrdi da se radi o prljavoj političkoj igri. 

Jedna od žena je, piše Sky, radikalna švedska feministkinja Anna Ardin, poznata po teoriji da muškarci seksom dominiraju nad ženama u društvu. Autorica je i bloga 'sedam koraka do legalne osvete' nevjernim ljubavnicima.

Njegov odvjetnik Mark Stephens rekao je da će se boriti protiv izručenja jer se boje kako bi to bio početak procesa u kojem bi na kraju bio predan američkim vlastima. Izruče li ga, tada će švedski policajci razgovarati s njim i odlučiti ima li dovoljno dokaza za suđenje.

Prvu tjeralicu raspisali su još tijekom prošlog tjedna, a za Assangeom je Interpol raspisao crvenu tjeralicu prošle srijede. Poslali su mu i obavijest da ga traže u 188 zemalja.

Stephens je rekao u ponedjeljak kako su on i njegov klijent dogovarali susret s britanskom policijom. Nalog za uhićenje Britanci su primili u ponedjeljak. Stephens je već kritizirao švedske vlasti tvrdeći da se Assange nudio za razgovor još od kolovoza, piše BBC. Na razgovor s policijom je pristao kako bi saznao zbog čega ga sve optužuju te da može 'očistiti svoje ime'.

Objavit će Assangeovu video izjavu

Glasnogovornica WikiLeaksa, Kristinn Hrafnsson, nakon uhićenja Juliana Assangea rekla je kako je to uhićenje izravni napad na slobodnu medija. Dodaje kako to neće zaustaviti grupu u daljnjem objavljivanju dokumenata. Istaknula je kako će grupu voditi iz Londona i ostalih lokacija.

WikiLeaks je prijetio kako će objaviti sve povjerljive dokumente ukoliko Assangea uhite. Guardian piše kako trenutačno nema informacija o tom planu. Kasnije u utorak na internetu će objaviti Assangeovu video izjavu.

Stranica je u posljednje vrijeme pod velikim pritiskom američkog State Departmenta zbog objavljivanja 250.000 povjerljivih diplomatskih dokumenata

Visa otkazala uplate WikiLeaksu

Visa je otkazala sve uplate za WikiLeaks zbog istrage o poslovanju organizacije što je velik  udarac za WikiLeaks jer njegov opstanak ovisi o donacijama. I popularna online kompanija za plaćanje PayPal zaoštrila je odnos s WikiLeaksom, a švicarske vlasti zatvorile su u ponedjeljak Assangeov račun u banci.

Assangea optužili za silovanje zato što je kondom puknuo?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 61
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...