Obavijesti

News

Komentari 74

Uhljebi dok možeš: Varga na postdiplomskom o diplomaciji

Uhljebi dok možeš: Varga na postdiplomskom o diplomaciji
1

Poslijediplomski studij iz diplomacije stoji 10.000 kuna po semestru i ministar Varga platit će ga sam, a diplomacijom se namjerava baviti tek pred mirovinu

VIDEO

Ministar zdravstva Siniša Varga u 49. godini odlučio se i dalje obrazovati. No nije u pitanju usavršavanje na području oralne kirurgije i stomatologije, nego je riječ o diplomaciji.

SDP-ov ministar prošle je jeseni upisao novi poslijediplomski studij diplomacije pri Sveučilištu u Zagrebu i postao dio prve generacije tog studija koji bi trebao iznjedriti školovane diplomate. Varga tako već nekoliko mjeseci, nakon što odradi ministarski posao, ponovno sjeda u školske klupe.

Predavanja su obično poslijepodne, najviše dva puta na tjedan, tako da sve stigne - i biti ministar i biti đak.

Nakon što završi studij Varga će steći titulu sveučilišni specijalist diplomacije.

- Studij je upisao jer želi raditi na sebi. Zasad ne razmišlja o diplomaciji, eventualno pred mirovinu - kaže Josip Jagić, glasnogovornik Ministarstva zdravstva. Dodaje kako njegov šef studij sam plaća, a riječ je o 10.000 kuna po semestru. Studij traje tri semestra pa će ministar ukupno morati platiti 30.000 kuna za svoje obrazovanje o diplomaciji. 
Poslijediplomski specijalistički studij diplomacija osnovan je u suradnji s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova, a predavanja su na engleskom jeziku. Prvu generaciju pohađa 40 polaznika i svi su prošli prijamni ispit. Nastava se odvija u prostorijama Ministarstva vanjskih i europskih poslova, u prostorijama Sveučilišta u Zagrebu, koje sudjeluju u izvođenju studija, te u Centru za poslijediplomske studije Sveučilišta u Zagrebu.

Voditelj studija je prof.dr.sc. Tvrtko Jakovina koji predaje Povijest diplomacije i Hrvatsku povijest u 20. stoljeću.

Jedan od predavača je i Ivan Šimonović, bivši ministar pravosuđa u vladi Ive Sanadera, a danas pomoćnik glavnog tajnika UN-a. Još jedan od predavača, koji je u zadnje vrijeme često u medijima, je Dejan Jović, oko kojeg su se u kampanji svađali predsjednik Josipović i HDZ-ova kandidatkinja Grabar Kitarović.

Dejan Jović je, naime, bivši Josipovićev analitičar, ali i bivši konzultant Ministarstva vanjskih poslova tijekom ministrovanja Kolinde Grabar Kitarović. Josipović ga se odrekao nakon što je Jović u znanstvenom radu doveo u pitanje liberalnost referenduma za samostalnost Hrvatske.

Na studiju diplomacije Jović predaje Međunarodne odnose i vanjsku politiku.


A tko još od Milanovićevih ministara mašta o diplomaciji, tko bi osnivao tvrtku i tko će iz Vlade pobjeći u međunarodnu korporaciju pa za to dobiti goleme novce, doznajte u novom Expressu koji će se na kioscima pojaviti u petak, 9. siječnja!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 74
VIDEO

UŽIVO Rafalei stigli u Hrvatsku, uskoro će sletjeti na zagrebački Pleso. Pilot: 'Sada ste sigurniji'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Rafalei stigli u Hrvatsku, uskoro će sletjeti na zagrebački Pleso. Pilot: 'Sada ste sigurniji'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'
SUSJEDI SU ZGROŽENI

Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'

Nisam imao bijeli štap jer taj teren dobro poznajem. Sestrična im je vikala moje ime i da sam slijep te da imam člansku iskaznicu Saveza slijepih, rekao je Stevan Jambrešić na sudu