Obavijesti

News

Komentari 55

Zaustavili narkodilere: Policija objavila detalje akcije 'NANA'

Zaustavili narkodilere: Policija objavila detalje akcije 'NANA'
6

Na konferenciji za medije o kojoj su javnosti dane informacije o akciji 'NANA' u kojoj je zaplijenjeno 100 kg kokaina u riječkoj luci prikazan je video uhićenja narkobosa Stjepana Prnjata

VIDEO

Ante Gudelj, načelnik Uprave kriminalističke policije MUP-a izrazio je na početku zahvalnost kolegama koji danas nisu prisustvovali konferenciji, a pridonijeli su istrazi, kolegama iz nizozemske, španjolske, talijanske, panamske i kolumbijske policije.

- Ovo je dokaz snage hrvatske policije i međunarodnog djelovanja gdje je svima zajednički cilj borba protiv kriminaliteta - kazao je Gudelj.

POGLEDAJTE VIDEO:

Konferenciji za medije u povodu međunarodnog kriminalističkog istraživanja kodnog naziva "NANA" uz predstavnike hrvatske policije, nazoče predstavnici DORH-ova Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) i Carine, te predstavnici slovenske, austrijske, njemačke policije, kao i predstavnici EUROPOL-a i DEA-e. 

Zapovjednici policija redom su naglašavali izuzetno dobru suradnju što unutar Hrvatske, što u međunarodnim odnosima.

- Ova operacija je po tempu i sadržajnosti tražila uključivanje više partnera, pogotovo kolega iz ureda DEA-e koji su otvorili Ured u Zagrebu. Sve aktivnosti tijekom dužeg vremena urodile su plodom, s kolegama iz SAD-a, Kolumbije i Paname detektiran je sumnjivi kontejner. Krenuo je iz Paname, transportiran je preko Malte na kontejnerski terminal Brajdica u Rijeci - kazali su predstavnici policije.

Kontejner je u Rijeku došao 3. ožujka i tada je počela njegova pretraga.

- U sadržaju metalnog otpada pronašli smo 100 kilograma kokaina u paketima oblijepljenim gumenim vrpcama kako bi se spriječila detekcija. Sam način skrivanja droge pokazuju visoku razinu organizacije kriminalne organizacije. U kontejneru je bilo 20 tona metalnog otpada, a kokain je bio skriven u hermetički zatvorenim metalnim spremnicima koji su bili obloženi olovom i krpama. Nakon što smo to našli kokain, poslali smo ga u forenzički centar Ivan Vučetić u Zagrebu i tada pokrećemo istražne radnje širom Hrvatske - kazali su iz na konferenciji.

U Rijeci, Zagrebu, Malom Lošinju te u Frankfurtu,  Amsterdamu i Ljubljani su izvršena uhićenja. U Hrvatskoj je ukupno uhićeno 11 osoba. 

Na Konferenciji je govorio i predstavnik američke DEA-e koji je pohvalio akciju i suradnju te izrazio želju da se suradnja sa Hrvatskom nastavi u istom smjeru. Isto su kazali i predstavnici policija drugih država koje su sudjelovale.

USKOK je na svojim stranicama objavio kako se istrage provode protiv šestorice hrvatskih državljana (1971., 1959., 1975., 1979., 1968., 1967.), dvojice nizozemskih državljana (1960., 1975.) i španjolskog državljanina (1970.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja i neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja.

- Osnovano se sumnja da su I., II. i III. okr., od siječnja 2017. do ožujka 2018. godine, na području Hrvatske, Slovenije i drugih zemalja Europske unije, ustrojili zločinačko udruženje te u zajedničko djelovanje povezali ostale okrivljenike radi kupovine i prenošenja ogromnih količina kokaina iz zemalja Južne Amerike te njegove daljnje prodaje u zemljama Europske unije po cijeni od 21.000 do 33.000 eura za kilogram - stoji u priopćenju.

Iz USKOK-a su i detaljno opisali i uloge okrivljenika u transportu te načine na koji su operirali.

- Sukladno dogovoru I. okr. je organizirao kupovinu velikih količina droge kokain, i pronalazak sigurnog načina prenošenja kokaina pomorskim kontejnerskim transportom u Hrvatsku, skrivajući je zajedno s robom stvarno deklariranoj u teretnici, dok je II. okr. za tako kupljeni kokain organizirao postupak carinskog pregleda dopremljenih testnih kontejnera i učinkovitosti izbora legalnog tereta, koji je služio kao paravan tijekom prenošenja kokaina, za što je angažirao VIII. okr.  koji je po dopremi kontejnera na tajnu i sigurnu lokaciju u Hrvatskoj imao zadaću da ostalim pripadnicima zločinačkog udruženja, u tako prepravljenom i pripremljenom kontejneru, pokaže mjesta na kojima je skriven kokain. Nadalje, III. okr. je radi organiziranja prijevoza tako kupljene i skrivenog kokain, djelujući kao krajnji izvršitelj organizacije dopreme kontejnera pomorskim kontejnerskim transportom, osobno provjeravao postupak carinskog pregleda dopremljenih testnih kontejnera i učinkovitosti izbora legalnog tereta, kao paravana budućeg neometanog prenošenja kokaina, o čemu je izvještavao I. i II okr. te angažirao IV . i V okr. koji su, postupajući po njegovim uputama, na području Zagreba pronašli mjesta prikladna za istovar kokaina, te angažirali trgovačka društva koja su imala zadatak dopremati tako priređene kontejnere. Osim toga, III. okr. je također angažirano VI. i VII. okr. koji su, koristeći svoja trgovačka društva, po njegovim uputama, odgovornim osobama u angažiranim tvrtkama u Južnoj Americi vršili plaćanja i prosljeđivali potrebnu dokumentaciju za stvarno kupljenu robu,  dok su IV.  i V. okr. u dogovoru s III. okr., po dopremi kokaina u Hrvatsku bili zaduženi za njegov istovar na sigurnoj lokaciji.

Tako je, u cilju realizacije plana zločinačkog udruženja, 100 kilograma kokaina u Panami za 300.000 eura kupio I. okr., nakon čega je unošenje i smještaj droge na skrivena mjesta u kontejneru, u kojemu se nalazilo 20 tona miješanog metalnog otpada, organizirao II. okr. u dogovoru s VIII. okrivljenim. Potom je, sukladno planu i prethodnom dogovoru, III. okr. s VII. i IX. okr. organizirao dopremu kontejnera iz Paname u Republiku Hrvatsku, odnosno na području Zagreba gdje je droga, po uputi V.okr., trebala biti istovarena. 

Dileri hrvatskoga Escobara: Gutali su i po kilogram kokaina
Dileri hrvatskoga Escobara: Gutali su i po kilogram kokaina

Uhićenje 'hrvatskog Escobara' Stjepana Prnjata i još osmorice zbog krijumčarenja 100 kg kokaina u riječku luku pokazalo je kako uhodana balkanska ruta šverca droge iz Južne Amerike ni danas ne miruje. Vrijednost droge koju je riječka policija našla u kontejneru na kojem je stajalo da je u njemu 20 tona metalnog otpada mogla bi dosezati 15 milijuna eura.

Krvavi ratovi kraljeva droge u Hrvatskoj traju već 10 godina
Krvavi ratovi kraljeva droge u Hrvatskoj traju već 10 godina

Jedna je to od najsloženijih akcija te vrste u povijesti hrvatske policije, u kojoj je sudjelovalo sedam zemalja, rekao je medijima nakon provedene akcije ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Od hrvatskih državljana na popisu osumnjičenih još su i trgovac (59) iz Zagreba, diplomirani kriminalist (43) sa završenom Višom policijskom školom te njegov brat (39), dizajner koji je vlasnik jedne tvrtke kao i njegov brat, zatim vozač (50), iz Sesveta te prometni tehničar (56) iz Zagreba.

Hrvatski Escobar godinu dana pripremao šverc droge u Rijeku
Hrvatski Escobar godinu dana pripremao šverc droge u Rijeku

Vođa operacije Stjepan Prnjat hrvatski je državljanin rodom iz Zenice (BiH) s adresama u Zagrebu, Slovačkoj i Njemačkoj.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 55
VIDEO

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga
ISTRAGA U TIJEKU

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga

Osumnjičeni koji se dovodi u svezu s ubojstvom je pod nadzorom policije

Braću koju su oduševili Jadran i Plitvice smaknuli su zbog guma: Njihova tijela bacili su u bunar
STRAVA U MEKSIKU

Braću koju su oduševili Jadran i Plitvice smaknuli su zbog guma: Njihova tijela bacili su u bunar

Australce Calluma (33) i Jakea Robinsona (30) lopovi su ubili hicima u glavu i bacili u bunar. Obitelj je identificirala njihova tijela
Jezivi detalji ubojstva na nasipu  u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se
OGLASILA SE I POLICIJA

Jezivi detalji ubojstva na nasipu u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se

Kako neslužbeno doznajemo, muškarac je ženi rasjekao vrat u blizini ruševne bolnice, a onda zvao policiju i predao se. Policija je pronašla tijelo uz samu Savu, a identitet žene još nije poznat.