News

Komentari 12

Ukidanje 430 lokalnih jedinica uštedjelo bi čak milijardu kuna

Ukidanje 430 lokalnih jedinica uštedjelo bi čak milijardu kuna

Član Udruge Glas poduzetnika, podatkovni znanstvenik Nikola Strahija je koristeći strojno učenje izračunao da bi se ukidanjem financijskih neodrživih 430 jedinica lokane samouprave, uštedjelo najmanje milijardu kuna godišnje.

Glomaznost javne uprave i mnogobrojne jedinice lokalne samouprave aktualizirali su se i u korona krizi, kad je do izražaja došla apsurdnost podjele jedinica lokalne samouprave, navode iz Udruge Glas poduzetnika te ističu kako Hrvatska ima više od 100 jedinica koje bez državne pomoći ne mogu funkcionirati. Dodaju da bi se njihovim spajanjem mogle napraviti velike uštede, a navedena sredstva se mogu preusmjeriti na mnoga mjesta i projekte.

Član udruge Glas poduzetnika Nikola Strahija odlučio je izraditi kartu optimalnog teritorijalnog ustroja jedinica lokalne samouprave. Napravio je to koristeći strojno učenje (machine learning), a kao temelj logike koristio je geolokacijske i financijske izvještaje za 2018. godinu.

- U svakom dijelu Hrvatske odabrana je jedinica lokalne samouprave s pozitivnim financijskim indikatorima te su oko nje pripojene obližnje jedinice prema lokacijskim parametrima. Rashod prvotne jedinice nije izmijenjen, no rashod pripojenih jest. Iz njihovog rashoda uzeti su iznosi za komunalije, energiju (rasvjetu), održavanje, isplaćene subvencije, naknade i pomoć stanovnicima te cca 40% originalnog rashoda. Uštede se ostvaruju na stavkama kao što su plaće načelnika, promidžba, uredski materijal, telekomunikacije, reprezentacije, naknade raznih vijeća, zakupnine, najamnine i druge.. - rekao je Nikola Strahija.

Rezultat je otprilike 430 lokalnih jedinica manje i oko milijardu kuna ušteda godišnje.

- Ovo je odlična analiza jer koristi tehnike strojnog učenja da optimalno odredi granice lokalne samouprave s obzirom na održivost modela financiranja. Drugim riječima daje nam uvid u to koje općine ne mogu same sebe financirati i ne mogu preživjeti bez učestale pomoći središnje države (a istraživanja su pokazala da svaka takva ovisnost lokalne države o središnjoj uvijek uključuje politički motivirane transfere resursa). Analizu je za UGP volonterski izradio Nikola Strahija, vrsni podatkovni znanstvenik iz Čakovca. UGP ovime, kao i uvijek, prvi nudi javnosti ovakav tip analize temeljen isključivo na podacima koji bi trebao poslužiti budućoj Vladi kao predložak prilikom provedbe nužne reforme lokalne samouprave. Naravno da je uz to potrebna i daljnja stručna analiza koja bi poštovala lokalne specifičnosti, no ovo je nužni prvi korak odnosno idealan temelj za usporedbu drugih prijedloga reformi lokalne samouprave - rekao je Vuk Vuković, ekonomski stručnjak udruge Glas poduzetnika.

Najčitaniji članci