Obavijesti

News

Komentari 55

Ukidanje poreza od 40 posto je najveća glupost koju sam čuo

Ukidanje poreza od 40 posto je najveća glupost koju sam čuo
1

Premijer je taj koji je uvijek bio za jedinstvenu stopu flat tax, zaboravljajući pritom da imamo ipak ogroman broj siromašnih građana, koji jedva preživljavaju, kaže Linić

VIDEO

I dok ministar financija Boris Lalovac radi simulacije vezano za ukidanje porezne stope od 40 posto, ali povećanje neoporezivog dijela s 2200 na 2600 kuna, njegov prethodnik Slavko Linić kaže da je ukidanje porezne stope od 40 posto "najveća glupost koju je čuo za Hrvatsku". Povećanje neoporezivog dijela smatra da nije loša ideja, ali nije čuo odgovor gdje bi se namaknulo 2,5 milijarde kuna bez kojih bi ostala država i jedinice lokalne samouprave. Uvjeren je da to nije ideja njegovog nasljednika već premijera Zorana Milanovića.

- Premijer je taj koji je uvijek bio za jedinstvenu stopu flat tax, prema tome on je taj koji smatra da bi svi u Hrvatskoj trebali platiti iste poreze zaboravljajući pritom da imamo ipak ogroman broj siromašnih građana, koji jedva preživljavaju od svojih prihoda i onih koji su ekstremno bogati - kazao je.

Linić je podsjetio da se u Hrvatskoj išlo na uvođenje različitih stopa oporezivanja dohotka upravo radi toga što imamo i ogromne razlike u plaćama.

- Imamo sirotinju koja ima daleko ispod hrvatskog prosjeka koji je negdje iznad 5000, ali imamo one koji isplaćuju od 40.000 do 60.000 kuna plaće. Smatram da ti trebaju platiti 40 posto pogotovo kad znam da je to socijaldemokratski program da se bogatije više oporezuje. Tu stopu ne bi trebalo ukidati - kazao je Linić.

Priče da se time potaknulo visokoobrazovane ljude poput liječnika ili nekih od profesora da ostaju u zemlji smatra apsurdnim. Svoju tezu potkrijepio je i činjenicom da smo mi još uvijek na sustavu neto plaćanja i da za te ljude navedena stopa se isplaćuje iz državnog proračuna.

- Nedorečene izjave, nedorečena strategija koja ozbiljno ne može dobiti prolaznu ocjenu - kazao je Linić.

Kada je riječ o povećanju neoporezivog dijela ne smatra lošom idejom, ali ga ne zadovoljava argumentacija da bi manjak kompenzirao povećanom potrošnjom pa da će se više uprihoditi od PDV-a.

- To su priče koje jednostavno ne pokrivaju ovaj dio. Mogao bih prihvatiti da to zaista učinimo da se poveća mogućnost veće potrošnje građana, ali onda bih očekivao da od 1.1. ili od sutra ide i porez na nekretnine pa da bogatiji plate više poreza - zaključio je.

Osvrnuo se i na informacije koje su stigle od izvora bliskih Gazpromu da su Rusi spremni kupiti mađarske dionice Ine, ali i da traže 19 posto hrvatskih dionica. Smatra da ne treba unaprijed prihvatiti novog strateškog partnera koji neće vrlo jasno dati garancije da će obnoviti i uložiti u rafinerije u Sisku i Rijeci te da će one biti najmodernije na ovom području, da će se uložiti u bušotine i istraživačka polja koja za sada koncesijska prava ima Ina, te da će se uložiti u modernizaciju prodajne mreže.

- Tek kad tu budu neka jamstva onda bi država mogla razmišljati o tome da je to partner kojem mogu dati dionice - kazao je Linić. Navodi i da je bitno da kako bi se zaključio sporazum dioničara, će državi jamčiti nadzor nad razvojem budućnosti Ine.

- Ina ne smije biti trgovačka mreža već proizvodna tvrtka koja će ulagati u istraživanje nafte i plina te preradu. Onda je to povoljan partner i tada se o svemu može razgovarati - zaključio je bivši ministar financija i SDP-ovac.

O spremnosti Gazproma da preuzme dionice Ine progovorio je i Ivan Šuker (HDZ) koji je također ranije obnašao funkciju ministra financija. Napomenuo je da, prije odluke o tome treba li to Hrvatska omogućiti, treba vidjeti dvije stvari. Prvo je Zakon o preuzimanju trgovačkih društava i koja je obveza Gazproma u tom slučaju, a drugi je da se Vlada RH  konačno mora odlučiti što će s Inom.

- Smiješno je da nama netko servira što bi mi trebali napraviti. Vlada mora donijeti stratešku odluku što želi od Ine konačno i onda temeljem toga imate Zakon o privatizaciji Ine, određene obveze koje Vlada mora preuzeti i onda je sve kristalno jasno. Ovo je nabacivanje, tko što trguje i to je vrlo zanimljivo u kontekstu svih ovih političkih zbivanja - rekao je.

Same Ruse nije želio procjenjivati kao moguće partnere jer ih ne zna i s njima nije surađivao niti zna kako bi oni upravljali Inom.

- Da bi netko bio adekvatan partner, moraju nešto ponuditi i vi temeljem toga odlučite je li netko adekvatan partner ili nije. Ali temeljem toga što netko kaže, rekla-kazala je smiješno. Takvi su ovi isti koji sad tvrde da MOL nije adekvatan partner. 2003. su nas uvjeravali da je to najbolji partner za Hrvatsku - zaključio je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 55
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije