News

Komentari 4

'Ukidanje prava bez ikakve pripremne radnje nikako nije smjelo biti provedeno...'

'Ukidanje prava bez ikakve pripremne radnje nikako nije smjelo biti provedeno...'

Roditelji odgojitelji su u ponedjeljak bili na sastanku u Državnom uredu za demografiju i mlade s državnom tajnicom Željkom Josić. Nakon sastanka su medijima poslali priopćenje

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

Današnji sastanak u Središnjem državnom uredu za demografiju i mlade (SDUDM), kod državne tajnice Željke Josić, trajao je približno dva sata. S obzirom na kompleksnost same mjere roditelj odgojitelj, a slijedom toga i na problem koji je nastao odlukom aktualne gradske vlasti da Odlukom o izmjenama Odluke o novčanoj pomoći za roditelja odgojitelja dijelu korisnika u velikom opsegu smanji, a preostalima ukine pravo, izneseni su svi detalji koji imaju značaj za nastalu situaciju.

Svi smo se složili da mjera ima prostora za doradu. No, zadiranje u pravo ili ukidanje istoga, a i bez da su prije izvršene ikakve pripremne radnje nikako nije smjelo biti provedeno i definitivno je loše isplanirano.

Doznali smo da Grad Zagreb do danas nije poslao analizu ovom nadležnom uredu na zahtjev istoga, a sve u vezi donošenja Odluke koja je pokrenula niz djelovanja skupine građana i udruga, pa je tako i Zahtjev za nadzor od strane udruge U ime Obitelji preko Ministarstva pravosuđa i uprave došao do njih.

Napomenuli su kako su još u svibnju 2019. godine od Grada zatražili očitovanje o mjeri, te ih je zanimalo može li ta mjera biti ukinuta (odgovor Grada je bio da NE MOŽE), te što će biti sa značajnom brojkom korisnika kad ta mjera istekne, hoće li možda postati socijalni slučajevi ili jesu li čak ugrađeni mehanizmi prilagodbe. Kažu nam da su iz Grada informacije bile da je sve u redu, da s mjerom nema problema ni s kojeg stajališta, te kako neće biti štetnih trenutaka za korisnike ni u kojoj fazi korištenja, niti negativnih posljedica po isteku tog prava.

S obzirom kako u našem gradu imamo novu vlast, koja je bez provedbe ozbiljnih pripremnih radnji, pod izgovorom revidiranja, odlučila ukinuti postojeću mjeru koja je zabilježila pozitivne demografske učinke (‘Stručno mišljenje demografa Nenada Pokosa’ uključeno u dokument na sudu) iskazali smo zabrinutost, kao i zatražili da se s javnim očitovanjem uključi nadležni državni ured. Svi smo suglasni kako će se odlučivati na Visokom upravnom sudu, ali ovaj ured je direktno odgovoran za nadzor provedbe ovakve mjere na lokalnoj razini. Na osnovi zaprimljenog Zahtjeva za nadzor oni su sada dužni poduzeti radnje i o tome obavijestiti sudionike ove situacije.

U pravnom dijelu i ovaj ured će poduzeti iz svoje nadležnosti korake koji idu prema provjeri zakonitosti najnovije Odluke Grada o mjeri roditelj odgojitelj, što, kažu, zahtijeva međuresornu suradnju, te će u slučaju pravne procjene njene nezakonitosti tražiti da se uklone nedostaci i reagira u zadanim rokovima, te isto promijeni u Skupštini gdje je Odluka o izmjenama izglasana, u suprotnom bi sve to putem obavijesti tražili od Visokog upravnog suda.

Zbog velikog interesa javnosti, te brojkom građana koja je zahvaćena Odlukom o izmjenama, i oni očekuju kako će Visoki upravni sud u razumnom roku donijeti svoju odluku, već na osnovi pristiglih obavijesti i zahtjeva.

Demograf Stjepan Šterc osvrnuo se na katastrofalne podatke popisa stanovništva, osobito kad se objavi i sastav, koji će pokazati zabrinjavajuće brojke mladog stanovništva, jer neće imati tko raditi, neće imati tko rađati, te je direktno pitao zbog čega nacionalna vlast javno ne istupi i kaže da su mjere, kao što je i roditelj odgojitelj poželjne i nužne. Ova mjera dala je željeni učinak, porast broja treće i svakog sljedećeg djeteta u Gradu Zagrebu, te se država mora uključiti i početi hrabrije provoditi akcije i mjere iz nacionalne strategije, a što sve demografi predlažu godinama. Ne smije se čekati da samo lokalne jedinice ovisno o političkoj volji i stanju financija kreiraju mjere za zaustavljanje negativnih trendova, jer pad stanovništva je državno strateško pitanje broj jedan, istaknuo je.

Pratit ćemo djelovanje ovog državnog Ureda oko problema mjere roditelj odgojitelj u skladu s njihovim ovlastima i podsjećati ih da reagiraju i s iznošenjem zaključka i javnog stava u nastaloj situaciji. Predstoji čekati koliko dugo će Grad Zagreb ignorirati traženje nadležnog nacionalnog ureda, te hoće li i njima (kao do sada u javnosti) prezentirati polovične informacije s ciljem manipuliranja o (ne)uspješnosti mjere.

Najčitaniji članci