Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ukinuli presudu kirurgu zbog kojeg je Maškarin bez noge

Umirovljenom kirurgu Branku Popoviću Županijski sud u Rijeci ukinuo je uvjetnu kaznu zatvora od osam mjeseci i vratio slučaj Maškarin na ponovno suđenje

P.Lovorović/Pixsell
Foto: P.Lovorović/Pixsell
45 komentara

Županijski sud u Rijeci ukinuo je presudu umirovljenom kirurgu Branku Popoviću kojega je riječki Općinski sud u rujnu lani zbog nesavjesnog liječenja Miroslava Maškarina nepravomoćno osudio na uvjetnu kaznu od osam mjeseci zatvora s rokom kušnje od dvije godine. Slučaj je vraćen na ponovno suđenje na Općinski sud na kojem još uvijek traje i drugi postupak u slučaju Maškarin.

U toj parnici mladić i njegova obitelj od KBC Rijeka i države potražuju 13,7 milijuna kuna odbijajući od tuženih ponuđenu naknadu od 2,4 milijuna kuna u slučaju prihvaćanja sudske nagodbe. Kirurga Popovića Državno odvjetništvo bilo je optužilo za nesavjesno liječenje smatrajući da je za operacije crvuljka iz nehaja grubo prekršio pravila struke pri čemu je mladiću ozlijedio aortu, a što je za posljedicu imalo amputaciju noge mladog Rabljanina.

Teretili su ga i zbog pogrešno izabrane metode zahvata, no sud je utvrdio kirurgovu odgovornost u dijelu koji se odnosi samo na trenutak operacije u kojem je zamjenjujući uži instrument širim pod okomitim, a ne kutem od 45 stupnjeva, kako je pravilno, zarezao mladićevu aortu. Olakotnom okolnošću Popoviću je bila ocijenjena dugogodišnja karijera kirurga bez greške, a otegotnih okolnosti sud nije našao. Na presudu se žalio smatrajući da, ako se i dogodila greška, nije u opsegu i na način koji se može smatrati nesavjesnim liječenjem.

Možda vas zanima i ovo:
Message