Obavijesti

News

Komentari 80

Ukinuli su subvencije na struji i zaradili 130 mil. kn na godinu

Ukinuli su subvencije na struji i zaradili 130 mil. kn na godinu
1

U Ministarstvu gospodarstva kažu kako nije riječ o poskupljenju struje, nego će se "za određene kategorije kupaca promijeniti računi". Od 1. srpnja nema subvencija

VIDEO

Potiho i na početku ljeta Vlada je udarila po džepu najugroženijih građana. Bez prethodne najave od 1. srpnja ukinula je subvenciju cijene struje za kućanstva koja na godinu troše do 3000 kilovatsati. Riječ je o 1,6 milijuna potrošača koji su odlukom Sanaderove vlade od srpnja 2008. struju plaćali jeftinije. Trećinu tih potrošača čine vikendaši koji imaju kuće na moru. Preostalih milijun korisnika su oni kojima svaka kuna život znači. Računi će im, ovisno o potrošnji, narasti u prosjeku za od 7,72 kune do 14, 79 kuna u mjesecu. U Ministarstvu gospodarstva kažu kako nije riječ o poskupljenju struje, nego će se “za određene kategorije kupaca promijeniti računi”. Iako se subvencija struje od 2008. do danas produljivala tri puta, premijerka Jadranka Kosor sad je bez obrazloženja tu mjeru ukinula. Razloge je objasnio ministar Đuro Popijač:

- Dobili smo mišljenje Državnog ureda za reviziju da je mjera diskriminirajuća i da se ne vide njezini efekti. Namjera subvencije bila je pomoć socijalno najugroženijima, a u velikoj mjeri pogodovala je vikendašima.

Podsjetio je da je u Hrvatskoj cijena struje najjeftijina u okruženju i Europi, ali i ustvrdio da do kraja godine neće biti poskupljanja tog energenta. HEP je za subvencije iz proračuna na mjesec dobivao 10,8 milijuna kuna, odnosno 130 milijuna kuna na godinu. Iznenađen naprasnom odlukom Vlade, Nezavisni sindikat Hrvatske u dopisu je upozorio premijerku Kosor da građani danas žive u znatno gorim ekonomskim uvjetima nego što je to bio slučaj 2008. kad je subvencija uvedena. Podsjećaju da tada nismo imali toliki broj nezaposlenih niti su bile zamrznute plaće i mirovine.

- Očekivali smo da će Vlada, kao i svake godine, produljiti odluku o subvencijama, ali, nažalost, nije tako. Tražimo da Vlada vrati subvencije, ali i da ih unaprijedi kao što je prije obećavala, a nikada to nije ispunila - rekao je čelnik sindikata Krešimir Sever.

Iako svjestan da se građani rijetko odlučuju javno iskazati nezadovoljstvo, nada se da će Vlada promijeniti stav.

- Računamo s time da si Vlada u izbornoj godini ne može dopustiti podgrijavanje nezadovoljstva i da će razmisliti o svojoj odluci. Ne vjerujem da joj je svejedno razočarati tako velik krug birača. Model subvencija treba razraditi tako da pruži kakav-takav oslonac najugroženijima - ističe Sever.

Struja joj nekad bila glavna tema, a sad šuti

Struja neće poskupjeti, rekla je premijerka Jadranka Kosor 22. kolovoza 2009. U travnju sljedeće godine rekla je “kako će struja do kraja godine značajno poskupjeti”. Dva mjeseca poslije manje dramatično izjavljuje kako “struja neće poskupjeti toliko koliko se mislilo”. U kolovozu 2010. opet tvrdi kako poskupljenja neće biti. Jučer je dva puta izbjegla bilo kakva pitanja o ukidanju subvencija. No spremno je govorila o izborima iako s koalicijskim partnerima još nije dogovorila datum. I dok predsjednik smatra da bi bilo politički korektno da objavi datum izbora, Kosor ne zna o kojoj vrsti političke odgovornosti govori. Datum ćemo znati za nekoliko dana.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 80

VIDEO

Među osumnjičenima i poznati gospodarstvenik? Uhićenja u četiri županije zbog droge...
AKCIJA POLICIJE I USKOKA

Među osumnjičenima i poznati gospodarstvenik? Uhićenja u četiri županije zbog droge...

U tijeku su uhićenja i hitne dokazne radnje na području Zagreba, Osječko-baranjske, Bjelovarsko-bilogorske i Splitsko-dalmatinske županije...

FOTO Nevrijeme poharalo sjever Hrvatske: 'Vjetar čupao stabla i krovove, to nismo još vidjeli...'
VELIKE SU ŠTETE

FOTO Nevrijeme poharalo sjever Hrvatske: 'Vjetar čupao stabla i krovove, to nismo još vidjeli...'

To je bio kao neki vrtlog promjera oko 50 metara. Već su se sve granje, crjepovi, limovi, salonitne ploče vrtjeli u krug. U našem dvorištu završio je sav crijep sa susjedova pomoćnog objekta, ispričali su nam mještani
Zbog nesreće u Dugom Selu su uhitili vozača (27): 'Skretao je kad je dijete prelazilo cestu'
DETALJI TRAGEDIJE

Zbog nesreće u Dugom Selu su uhitili vozača (27): 'Skretao je kad je dijete prelazilo cestu'

Vozač kamiona će nakon provedenog kriminalističkog istraživanja biti predan pritvorskom nadzorniku. Prijavili su ga tužiteljstvu zbog izazivanja prometne nesreće s posljedicom smrti