Obavijesti

News

Komentari 21

Uklonjen je dio krovišta kule Cippico, Kaštelani se pobunili

Uklonjen je dio krovišta kule Cippico, Kaštelani se pobunili
1

Rušenje pete etaže, tzv. mašikula koje je po mišljenju konzervatora odudaralo od izvornika iz 16. stoljeća, naložilo je Ministarstvo graditeljstva, a izazvalo je revolt

VIDEO

Uklonjen je veći dio krovišta kule Cippico, renesansne građevine u Kaštel Novome koje je trebalo postalo dio hotelskog zdanja poduzetnika  Ante Samardžića (58).  Rušenje pete etaže, tzv. mašikula koje je po mišljenju konzervatora odudaralo od izvornika iz 16. stoljeća, naložilo je Ministarstvo graditeljstva. 

No, uklanjanje je izazvalo revolt Kaštelana koji smatraju da je to nerazumna odluka jer je taj dio do Samardžićeve sanacije bio devastiran požarom. Stoga su Građanska inicijative protiv rušenja kule Cipicco i Facebook grupe Kaštela za Cipicco izradili razglednice s kulom koje namjeravaju razaslati nadležnim institucijama.

Izradili su 1500 razglednica i poslali ih državnom vrhu

- Izradili smo 1500 razglednica s motivom obnovljene kule koja se sad nerazumno ruši. Poslali smo ih premijeru, predsjedniku Josipoviću , a uskoro ćemo svim nadležnim institucijama kod nas, te Europskoj komisiji i europskim  parlamentarcima koji se bave baštinom. Ovo je tragično da država donosi radikalne odluke i ruši nešto što se obnavlja privatnim novcem u Kaštelima, jer ovdje je groblje spomenika i baštine koja propada – istaknuo je Branko Radačić, jedan od pokretača  inicijative protiv rušenja kule.

'Kula se ruši bez projekta i plana za daljnju sanaciju'

Radačić dodaje kako se kula ruši bez projekta i plana za daljnju sanaciju, a uklanjanje etaže i krova iznosit će 20-ak milijuna kuna. Investitoru, Samardžićevoj tvrtki Cippico, konzervatori su zamjerili i ugradnju lifta u kulu.

- Prema povijesnim činjenicama kulu su od 2011. do 2013. godine vraćali u izgled iz 16. stoljeća, a ovim rušenjem ništa se ne dobiva, osim da svi investitori zaobiđu Kaštela. Taj lift je trebao biti za invalide, stare ljude i dostavu hotela,  jer strmo i usko u stepenište nije bilo niti za hodati. Apeliramo na odgovorne da sagledaju sve aspekte i činjenice - objasnio je Radačić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu