News

Komentari 23

Ukrajina: Oslobađanje Azovstalja zahtijevalo bi jako velike gubitke ljudskih života

Ukrajina: Oslobađanje Azovstalja zahtijevalo bi jako velike gubitke ljudskih života

Mariupolj na Azovskom moru u jugoistočnoj Ukrajini je dva mjeseca pod opsadom ruske vojske jer Moskva želi spojiti poluotok Krim

Ukrajinsko vojno vodstvo odbacilo je mogućnost spašavanja svojih branitelja iz čeličane Azovstalj u opkoljenom Mariupolju ofenzivom protiv ruskih vojnika jer bi to stajalo mnogo ljudskih života.

POGLEDAJTE VIDEO:

"Takva operacija deblokade zahtijevala bi velik broj vojnika jer su ukrajinske snage udaljene 150 do 200 kilometara", rekao je zamjenik glavnog stožera Oleksij Hromov u srijedu.

Takva bi operacija stajala mnogo ljudskih života jer su ruski vojnici sagradili snažnu obranu, rekao je.

Mariupolj na Azovskom moru u jugoistočnoj Ukrajini je dva mjeseca pod opsadom ruske vojske jer Moskva želi spojiti poluotok Krim, koji je anektirala 2014., s jugoistočnom regijom Donbas.

Prema riječima zamjenice ukrajinskog premijera Irine Vereščuk u čeličani je oko 1000 branitelja, a njih polovica je ranjena.

Ruska strana tvrdi da je u podrumima čeličane ukopano 2500 ukrajinskih boraca i stranih plaćenika.

Kijev se obratio raznim organizacijama za pomoć u evakuaciji ranjenih.

Vereščuk je ranije u srijedu objavila da je Kijev predložio Moskvi da se teško ozlijeđeni branitelji iz čeličane razmijene za ruske ratne zarobljenike i dodala da "dogovor još nije postignut. Pregovori se nastavljaju".

Supruge branitelja iz Azovstalja prosvjedima su zahtijevale da se pomogne u njihovu oslobađanju, a u srijedu je papa Franjo razgovarao s Katerinom Prokopenko, suprugom zapovjednika bataljuna Azov Denisa Prokopenka te Julijom Fedojuk čiji je suprug također zatočen u čeličani.

Žene su izrazile nadu da će Papa pomoći spasiti njihove supruge i druge vojnike.

Ukrajina je u subotu zatražila od Liječnika bez granica (MSF) da organizira misiju evakuacije i zbrinjavanja vojnika iz čeličane.

Branitelji su ovaj tjedan poručili da predaja ne dolazi u obzir jer ne vjeruju da će ih ruska vojska poštedjeti te su poručili da će se boriti do smrti.