Obavijesti

News

Komentari 52

Ukrajinka u Zagrebu: Najteže je zadržati mir i balans daleko od obitelji i Ukrajine

Sadržaj donosi Turistička zajednica grada Zagreba

Ukrajinka u Zagrebu: Najteže je zadržati mir i balans daleko od obitelji i Ukrajine

Anna Tilniak preselila je svoj život iz Kijeva u Zagreb nakon što je počeo rat u Ukrajini. Kako se ovdje snalazi, što radi u Zagrebu i što joj pomaže da izdrži teške dane, opisala nam je u svojoj kolumni

Kreirajte svoju sreću. Kreirajte je svaki put kad se želite osjećati sretno. Kolovoz za mene i moju zemlju nije bio jednostavan, rat se nastavlja, a oni koji su odlučili odvesti svoju djecu dalje od sirena i eksplozija, poput mene, i dalje prate vijesti iz domovine.

Najteže je zadržati balans i raditi sve što je u našoj moći iz daleka. Umjetnosti i kreativnost, koje su uvijek bile uz mene i moje aktivnosti, pomažu mi da izdržim, radim i ostanem pozitivna, s vjerom da će rat uskoro završiti. U svakom slučaju, ovdje sam u Zagrebu sretna što pronalazim umjetnost na ulicama i u galerijama, istražujući grad.

Kolovoz mi je otkrio još jedan umjetnički projekt, Okolo. Ovaj projekt oživljava skrivene ulice, zaboravljene prolaze, parkove i kutke Gornjega grada, kako kažu organizatori. U deset dana mogli ste vidjeti kako mnogobrojni hrvatski umjetnici ukrašavaju gradske ulice manjim ili većim prostorno-specifičnim instalacijama i street artom, čekajući da budu otkrivene nenamjerno ili namjerno na deset lokacija u središtu grada.

Kako sam nedavno posjetila zagrebački Muzej suvremene umjetnosti, prepoznala sam neka imena umjetnika i iskreno mogu reći da mi je hrvatska umjetnost postala vrlo bliska. Pogledajte neke od instalacija i opisa umjetnika kako biste razumjeli što se krije u "Umjetnosti".

Mia Orsag,  "O nama", Trg kralja Tomislava

Instalacija se sastoji od pet kupola ispunjenih svakodnevnim predmetima prikupljenima od prijatelja, pretvarajući instalaciju u kolektivno–intimni konceptualni komad. Projekt poziva promatrača na promišljanje o svakodnevnim životnim potrebama, sve bržem načinu života, intenzivnim promjenama trendova, koje su uvjetovane konzumerističkim sustavima, te o osobnim potrebama i trenutnom doživljaju vlastite budućnosti.

Matej Vuković, "Zvizdan", Park Zrinjevac

"Zvizdan" je dio serije radova u kojima se umjetnik bavi međuodnosom okoline/predmeta i organičkih formi koje se deformiraju pod njihovim utjecajem. One se prilagođavaju okolini i situaciji u kojoj se nalaze, odnosno vanjskim elementima (konop, stolac, klupa...) te vizualnim dojmom tromih/opuštenih masa unose elemente svakodnevnih ljudskih raspoloženja i stanja.

Stella Leboš i Iva Rodić Novak, "Druga perspektiva", Park Bele IV.

"Druga perspektiva" prostorno je specifična instalacija koja inicira drugačije korištenje vidnog polja. Multidimenzionalnom refleksijom svijeta oko nas, ova instalacija poziva posjetitelje na igru i istraživanje, podsjećajući nas koliko smo mali, ali i jedinstveni i različiti u beskonačnosti svemira koji nas okružuje. Kreira nova očišta, ističući bezbrojne točke gledišta i perspektive sagledavanja stvarnosti.

Ana Maria Maravić, "Zmijsko leglo", tunel Grič

"Zmijsko leglo" je instalacija kojom umjetnica, postavljajući viseće zmije šarenih i veselih boja u javni prostor i pozivajući na kretanje među njima, želi promijeniti suvremenu percepciju zmije kao hladnokrvnog bića koje budi strah i nelagodu te podsjetiti na njezinu pravu simboliku transformacije i stvaranja novog života te probuditi u promatračima osjećaj sreće i zaigranost.

Pokretanje videa...

Okolo/around Anna Tilniak 00:56

Ubuduće nemojte propustiti ovu umjetnost u gradu, pratite Instagram profil pod nazivom Okoloaround, tamo ćete naći mnogo artističkog zadovoljstva za ljubitelje umjetnosti.

Druga je moja postaja u kolovozu u Zagrebu bila Međunarodni ulični festival Cest is d'Best. Program se održavao na šest pozornica sa stotinama izvođača iz cijelog svijeta. Dani ispunjeni performansima, glazbom, dramom, radionicama za djecu, umjetnošću, sportom i ostalim događanjima izmamit će osmijeh posjetitelja, kao i slučajnih prolaznika i zagrebačkih turista.

Koncerti, cirkuski showovi, radionice za djecu... odvijali su se i na kiši. Moj sin i ja posjetili smo dvije lokacije, većinom namijenjene djeci koja su bila sretna. Nakon nastupa svi su rekli: Hvala! I ubacili kovanice u kutiju, nagrađujući tako tradicionalne ulične umjetnike.

Pokretanje videa...

Cest is d'best Anna Tilniak 01:09

Stvarajte! Stvarajte koliko god je moguće da biste bili sretni. Opazite i tuđu kreativnost da više uživate u životu. 

Sadržaj donosi Turistička zajednica grada Zagreba

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 52
VIDEO

Zagrebačkim ulicama u cipelama Ukrajinke: 'Ljubav je provesti dan s gradom'
KOLUMNA

Zagrebačkim ulicama u cipelama Ukrajinke: 'Ljubav je provesti dan s gradom'

Kojega god Zagrepčanina ili Zagrepčanku da pitate o njihovu rodnom gradu, sigurno će vam s mnogo ljubavi kazati da je riječ o gradu s dušom. U to se i ovog puta uvjerila Anna Tilniak, poznata ukrajinska blogerica i influencerica

Pogledajte video ove Ukrajinke i saznajte kako izgleda proširena stvarnost u Zagrebu
Kolumna

Pogledajte video ove Ukrajinke i saznajte kako izgleda proširena stvarnost u Zagrebu

Blogerica iz Ukrajine, Anna Tilniak, i dalje istražuje ljepote našega glavnoga grada. Ovaj put posjetila je izložbu proširene stvarnosti Art Future u Zagrebu. Što je zaključila i što preporučuje, piše u kolumni
Jesen u Zagrebu: Izliječite se Artupunkturom i posjetite gradske ulice, galerije i muzeje
KOLUMNA

Jesen u Zagrebu: Izliječite se Artupunkturom i posjetite gradske ulice, galerije i muzeje

Anna Tilniak, ukrajinska blogerica i influencerica, posjetila je Muzej prekinutih veza i bila na 'terapiji' Artupunkturom. Kako se ova Ukrajinka snalazi u Zagrebu i kako provodi prve dane jeseni, piše u kolumni