News

Komentari 39

Ukrajinski ministar obrane: Rusi su mobilizirali 500.000 ljudi, napasti bi mogli već 24. veljače!

Ukrajinski ministar obrane: Rusi su mobilizirali 500.000 ljudi, napasti bi mogli već 24. veljače!

Službeno su kazali da je 300.000, ali prema našim procjenama i iz onoga što smo vidjeli na terenu, brojka je dosta veća, rekao je Reznikov za francuske medije

Rusija se priprema na novu veliku ofenzivu. Ona bi mogla početi već 24. veljače, upozorio je u ukrajinski ministar obrane Oleksej Reznikov, piše BBC.

- Okupili su na desetke tisuće trupa i mogli bi pokušati nešto kako bi obilježili godišnjicu početka sukoba - dodaje ukrajinski ministar. 

Iako je Putin u rujnu proglasio djelomičnu mobilizaciju 300.000 ljudi, Reznikov tvrdi da se ta brojka penje i do pola milijuna...

- Službeno su kazali da je 300.000, ali prema našim procjenama i iz onoga što smo vidjeli na terenu, brojka je dosta veća - rekao je Reznikov za francuske medije.

Novom ofenzivom tih dana ujedno bi se obilježio ruski praznik branitelja domovine 23. veljače, koji je posvećen ruskoj vojsci.

Ukrainian Defence Minister Reznikov talks during an interview with Reuters in Kyiv

Ali ne priprema samo Rusija ofenzivu. Imaju Ukrajinci svoje planove...

- Vjerujem kako će 2023. biti godina vojne pobjede. Ne smijemo izgubiti inicijativu koju smo postigli posljednjih mjeseci - nastavlja Reznikov.

A o ukrajinskim planovima za 2023. godinu jučer je za Sky News govorio glavni tajnik Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu Ukrajine Oleksej Danilov.

 - Rusija se priprema za maksimalnu eskalaciju sukoba. Skupljaju sve moguće, odrađuju treninge i obuke - rekao je Danilov, koji nije odbacio mogućnost da će Rusi opet 'udariti' iz tri pravca, kao na početku invazije.

- Mogu reći da ne otpisujemo nijednu opciju u iduća dva do tri tjedna. Pripremamo se za sve mogućnosti. Države koje nam pomažu počele su to raditi maksimalno - rekao je Danilov.

Iako neki smatraju kako će Rusija u taj 'maksimalni napad' krenuti 24. veljače, izvori Sky Newsa iz obavještajnog svijeta tvrde kako za to nema dokaza, iako, dodaju, 'Rusi tradicionalno pokušavaju određene akcije na bitne datume'. Pa se stoga ni ponovni masovni napad 24. veljače ne može 'otpisati'.

Svoj konačni cilj Ukrajina ne skriva. Želi vratiti kontrolu nad cijelim teritorijem, uključujući i Krim kojeg su Rusi okupirali 2014. godine.

- Imamo svoje planove. Nisu skriveni od naših glavnih partnera: Velike Britanije, SAD-a i drugih država koje nam pomažu. Pratit ćemo naš plan - rekao je Danilov i za kraj dodao kako će Ukrajina pobijediti jer ima podršku svijeta. 

OVDJE PRATITE SITUACIJU U UKRAJINI IZ MINUTE U MINUTU

Najčitaniji članci