News

Komentari 11

'Najteže bitke tek dolaze. Rusija sprema maksimalnu eskalaciju. SAD i partneri znaju naš plan...'

'Najteže bitke  tek dolaze. Rusija sprema maksimalnu eskalaciju. SAD i partneri znaju naš plan...'

Ne pripremaju samo Rusi ofenzivu, kaže Danilov, koji, naravno, ne želi u detalje. Svoj konačni cilj Ukrajina ne skriva. Želi vratiti kontrolu nad cijelim teritorijem, uključujući i Krim, kojeg su Rusi okupirali 2014. godine.

Najteže bitke tek dolaze. Idućih nekoliko mjeseci je presudno, govori za Sky News glavni tajnik Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu Ukrajine Oleksej Danilov.

Odmah na početku razgovora zatražio je od zapadnih saveznika još oružja za Kijev, uključujući i borbene avione...

- Rusija se priprema za maksimalnu eskalaciju sukoba. Skupljaju sve moguće, odrađuju treninge i obuke - kaže Danilov, koji ne odbacuje mogućnost da će Rusi opet 'udariti' iz tri pravca, kao na početku invazije.

- Mogu reći da ne otpisujemo nijednu opciju u iduća dva do tri tjedna. Pripremamo se za sve mogućnosti. Države koje nam pomažu počele su to raditi maksimalno - kaže Danilov, koji vjeruje kako će otprilike polovina od 320.000 ruskih vojnika mobiliziranih u rujnu prošle godine biti uključena u 'drugi val'.

Iako neki smatraju kako će Rusija u taj 'maksimalni napad' krenuti 24. veljače, izvori Sky Newsa iz obavještajnog svijeta tvrde kako za to nema dokaza, iako, dodaje, 'Rusi tradicionalno pokušavaju određene akcije na bitne datume'.

Ne pripremaju samo Rusi ofenzivu, kaže Danilov, koji, naravno, ne želi u detalje. Svoj konačni cilj Ukrajina ne skriva. Želi vratiti kontrolu nad cijelim teritorijem, uključujući i Krim kojeg su Rusi okupirali 2014. godine.

- Imamo svoje planove. Nisu skriveni od naših glavnih partnera: Velike Britanije, SAD-a i drugih država koje nam pomažu. Pratit ćemo naš plan - kaže Danilov i za kraj dodaje kako će Ukrajina pobijediti jer ima podršku svijeta. 

OVDJE PRATITE SITUACIJU U UKRAJINI IZ MINUTE U MINUTU

Najčitaniji članci