Obavijesti

News

Komentari 10

Ulaz u Ovčaru više se ne plaća, država je dala više novca

Ulaz u Ovčaru više se ne plaća, država je dala više novca
1

Da nije bilo dogovora, Spomen-dom bismo možda morali zatvoriti ili održavanje svesti na minimum, kaže upravitelj. Ove godine dobit će 200.000 kuna

VIDEO

Kada već nisu urodili plodom brojni zahtjevi i molbe, rezultat su donijeli medijski istupi čelnika logoraša, koji su upozorili javnost da su prisiljeni naplaćivati ulaznice za razgledavanje Spomen-doma Ovčara jer im država ne osigurava dovoljno novca za održavanje i podmirenje računa. Potom je u srijedu održan hitan sastanak čelnika logoraša s ministrom Tomislavom Ivićem i državnim tajnikom Zoranom Komarom, koji su obećali više novca za Spomen-dom.

– Rezultat svega toga je da smo od četvrtka prestali naplaćivati ulaznice. Država je za funkcioniranje Spomen-doma dosad godišnje izdvajala samo 70.000 kuna, a nama je za normalan rad i plaćanje svih troškova potrebno oko 250.000 kuna. Razliku u novcu osiguravali smo prodajom suvenira – rekao je Zdravko Komšić, voditelj Spomen-doma Ovčara.

Prema dogovoru, država će ove godine, zajedno s Vukovarsko-srijemskom županijom i Gradom Vukovarom, osigurati 200.000 kuna, a ostatak novca namaknut će se od prodaje suvenira. Dogovoreno je i da će financiranje odsad svake godine biti značajnije zastupljeno u državnom proračunu. Spomenuta je i mogućnost da održavanje financira Ministarstvo kulture, kao što to čini i za Spomen-područje Jasenovac.

– Ovo je velika pobjeda logoraša. Nadamo se da smo zauvijek riješili financiranje. Ministar je znao koliko se godišnje izdvaja, ali nije znao koliko mi još osiguravamo dodatnih sredstava. Da nije došlo do dogovora, možda bismo morali i zatvoriti Spomen-dom ili održavanje svesti na najmanju moguću mjeru – istaknuo je Komšić.

Komšić ističe da mnogo novca odlazi na plaćanje računa i održavanje opreme, a najviše na tiskanje brošura o Ovčari koje se dijele posjetiteljima. Tiskanje brošurice logoraši plaćaju 1,30 kuna po komadu, a tijekom godine podijele ih i 100.000, koliko zabilježe posjeta. Od studenog 2006. pa do danas Spomen-dom Ovčaru posjetilo je oko 400.000 ljudi. Za sastanka u Ministarstvu bilo je govora i o Spomen-muzeju u vukovarskoj bolnici, gdje se ulaz naplaćuje otkako je muzej otvoren. Navodno se razmišlja o mogućnosti da se dio novca osigura i za ovaj muzej kako bi i u njega ulaz bio besplatan za sve posjetitelje.

400 tisuća ljudi posjetilo je Spomen-dom Ovčaru otkako je otvoren 2006.

250 tisuća kuna stoji na godinu održavanje Spomen-doma, a država je dosad davala 70.000

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'
HOROR U VRAPČU

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'

Nesretnu ženu napao je u subotu u jutarnjim satima u domu na zapadu Zagreba. Uhićen je, a o motivima policija zasad ne želi spekulirati
Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)