News

Komentari 29

Ulazak u Hrvatsku dozvoljen samo građanima EU, dok ostali moraju imati poseban razlog

Ulazak u Hrvatsku dozvoljen samo građanima EU, dok ostali moraju imati poseban razlog

Postupak je takav da prilikom dolaska na graničnom prijelazu uz onu standardnu proceduru koja je bila i prije pojave korona virusa, davanje putne isprave na pregled, sada moraju dati i broj telefona i adresu

Građani Europske unije koji nisu iz deset zemalja koji mogu ući u Hrvatsku moraju imati poseban razlog za ulazak u naši zemlju, izjavio je Tomislav Kufner, voditelj Službe za susjedne zemlje u Ministarstvu unutarnjih poslova u emisiji 'U mreži Prvog'. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

- Postupak je takav da prilikom dolaska na graničnom prijelazu uz onu standardnu proceduru koja je bila i prije pojave korona virusa, davanje putne isprave na pregled, sada moraju dati i broj telefona i adresu na kojoj će boraviti u Hrvatskoj. To su zdravstvene ili epidemiološke mjere kako bismo imali podatke u slučaju da epidemiolozi moraju stupiti s njima u kontakt - izjavio je Kufner dodajući kako su MUP i Ministarstvo turizma razvili aplikaciju 'Welcome to Croatia'. 

- Strani putnici preko te web stranice mogu popuniti jedan obrazac koji sadrži podatke o mjestu kamo putuju, njihove osobne podatke, ako putuju sa suputnicima i njihove podatke, kao i neke epidemiološke podatke - objasnio je.

Andreja Metelko-Zgombić, državna tajnica u Ministarstvu za vanjske i europske poslove dodala je kako je Hrvatska članica Europske unije, no svaka država pa tako i Hrvatska, može odlučiti koga će pustiti u svoje državno područje.

- Vidjeli smo kad je nastala ta kriza, nisu sve su države bile pogođene na jednak način ni u isto vrijeme. Svaka je zasebno reagirala, primjenjujući vlastita pravila vezano za izvanredna stanja i zatvarala granice. To se sada želi zaista promijeniti. Na svakoj državi članici je da donese odluku i Europska komisija je izradila nekoliko setova dokumenata preporuka. Ništa se ne može nametnuti državi članici, ali tu su preporuke kako se otvoriti - rekla je Metelko-Zgombić te dodala kako Europska komisija ima interaktivnu kartu koja će u realnom vremenu pratiti i prikazivati epidemiološke situacije kako bi mogla pravovremeno reagirati. 

- Važno nam je da stranci poštuju epidemiološka pravila, da imamo njihove podatke za vrijeme njihovog boravka radi sigurnosti naših građana i njih samih. Jednako nam je važno da kada se vraćaju, turisti ne moraju ići u karantenu, nego da se slobodno mogu vratiti svojim kućama - smatra Metelko-Zgombić. 

Unatoč tome što Austrija još uvijek nije otvorila granice prema Hrvatskoj, dopušta tranzit. To znači da stranci mogu mirno proći kroz Austriju i doći u Hrvatsku kao krajnju destinaciju. Uspostavu prometne infrastrukture u pandemije korona virusa komentirao je i voditelj prometa Zračne luke Franjo Tuđman Dragutin Škrlec koji je rekao kako je zrakoplovna industrija jedna od najpogođenijih korona krizom. 

- Imamo letove za Amsterdam i Frankfurt. U ponedjeljak kreću letovi Croatie Airlines za Kopenhagen, a od 8. lipnja  kreću letovi za Zürich. Većina ostalih europskih destinacija otvara se 15. lipnja, za 23 destinacije, a još jedan manji dio od 1. srpnja. Moram napomenuti da su to sve planovi, jer sve ovisi o odlukama aviokompanija u njihovim matičnim državama. Mi smo pokrenuli jedan projekt pod nazivom "Povjerenje". Kao rezultat toga projekta je naša knjiga mjera. To je jedan skup mjera koje smo prezentirali našim partnerima. Naišlo je na dobar odjek, a sve te mjere će naši putnici odmah vidjeti kada uđu u zračnu luku, od samih plakata, postera. Što se od putnika očekuje i kako da se ponašaju - objasnio je Škrlec te dodao kako je na aerodromu obvezno nošenje maski kao i dezinfekcija te držanje mjera socijalne distance. 

- Održavanjem razmaka u zrakoplovu, letenje bi bilo totalno neisplativo, Trenutno mjerenje temperature nije predviđeno. Raspravlja se, razgovaramo o tome. Ne bi bilo niti dobro, niti bi mi to željeli učiniti autonomno. Ako će se to dogoditi, moramo se s Hrvatskom agencijom za civilno zrakoplovstvo, ministarstvom i naravno našim partnerima dogovoriti. Mi smo tu treća strana. Iza svega toga postoje i financijske i pravne posljedice - rekao je Škrlec.

Trenutno u Hrvatskoj nema duljih čekanja na graničnim prijelazima. Hrvatska je otvorena prema Mađarskoj, dok Mađarska nije otvorena prema Hrvatskoj. 

- Svi građani Hrvatske, ali i Mađarske koji žive u pograničnom području i imaju potrebu svakodnevnog prelaska granice i dalje mogu nesmetano prelaziti granicu bez odlaska u karantenu ili samoizolaciju - rekao je Kufner. 

Najčitaniji članci