News

Komentari 141

'Ulazimo u fazu intenziviranja cijepljenja, virus ne bira ali mi možemo, cjepivo spašava život'

'Ulazimo u fazu intenziviranja cijepljenja, virus ne bira ali mi možemo, cjepivo spašava život'

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je na današnjoj sjednici Vlade kako smo u fazi intenziviranja cijepljenja protiv Covida-19, jer se od ovog tjedna očekuje dolazak značajno većeg broja cjepiva

Unatoč padu broja covid pacijenata pritisak na bolnički sustav je i dalje značajan. Bilježimo teže kliničke slike kod sve mlađih ljudi. Virus ne bira, ali mi možemo - odaberimo cijepljenje jer ono spašava život - poručio je ministar Vili Beroš na sjednici Vlade.

Od 360 posljednje sekvencioniranih uzroka 57 su britanska varijanta, što predstavlja značajan pad u cirkulaciji te varijante u odnosu na 13. travnja kada je udio bio 96 posto. U dva uzroka dokazano je prisustvo južnoafričke varijante.

- U Hrvatsku je dosad pristiglo 1,3 milijuna doza cjepiva, međutim sada smo na prekretnici. U ovom tjednu dolaze značajno veće količine, a to nas prati  tijekom cijelog svibnja i lipnja - rekao je Beroš.

Gotovo 56 posto stanovništva iznad 70 godina cijepljeno

Do sada je aplicirano 979.000 doza cjepiva, prošlog četvrtka utrošeno je rekordnih gotovo 46.887 doza u jednom danu te je cijepljena svaka peta osoba, odnosno 20,9 stanovništva primilo je najmanje jednu dozu cjepiva.

Veći obuhvat od 18,7 posto postignut je u dobnim skupinama višim od 55 godina, a gotovo 56 posto stanovništva dobi iznad 70 godina cijepljeno je najmanje jednom dozom. 

Obuhvat cijepljenja jednom dozom najviši je u Zagrebu (20,5 posto), a drugom u Sisačko-moslavačkoj županiji (8,1 posto).

Najčitaniji članci