News

Komentari 118

'Znakovi su ohrabrujući, ali opasnost od zaraze nije prošla'

'Znakovi su ohrabrujući, ali opasnost od zaraze nije prošla'

Premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade rekao je da imamo novu situaciju, drugi tjedan zaredom se broj tjedan novozaraženih smanjuje. Prošli tjedan imamo pad od 10 posto u zadnjih tjedna pad od 22 posto

Na 56. sjednici Vlade koja se upravo održava ministri će biti upućeni u najnovije informacije vezane za aktualno stanje o koronavirusu i potresu, a raspravljat će i o nacrtu prijedloga zakona o naknadama u području intelektualnog vlasništva, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona.

Raspravljat će se i o prijedlogu odluke o osiguravanju novčane pomoći za nabavu kondenzacijski bojlera i kotlova u zgrada oštećenim potresom, kao i o prijedlogu zaključka vezanim za otpis potraživanja i naknade za energiju isporučenu krajnjim kupcima na potresom pogođenom području za svibanj 2021.

Premijer optimističan, podaci su obrabrujući ali zaraza nije prošla

'Drugi tjedan zaredom se broj tjedan novozaraženih smanjuje'

Premijer Andrej Plenković u uvodnom se govoru osvrnuo na aktualne događaje. Govorio je o aktualnoj situaciji s epidemijom koronavirusa i cijepljenjem.

- Imamo novu situaciju, drugi tjedan zaredom se broj tjedan novozaraženih smanjuje, prošli tjedan imamo pad od 10 posto u zadnjih tjedna pad od 22 posto. Sve je to ohrabrujuće, ali ne smijemo misliti da je opasnost iza nas.U idućem razdoblju do 30. lipnja imat ćemo znatno veće količine cjepiva. To podrazumijeva dodatnu mobilizaciju svih koji su uključeni u cijepljenje. Cijepljenje je dobro, korisno -  kazao je Plenković

- Na 341.000 potvrđenih slučajeva zaraze od početka epidemije u Hrvatskoj do jučer je umrlo 7315 osoba. To je jedan umrli na 47 potvrđenih. Što se tiče nuspojava, može se dogoditi jedan slučaj sumnje na 80.000 cijepljenih. Daleko je veći rizik za zdravlje zaraženost Covidom, nego rizik od cijepljenja - istaknuo je premijer.

Četiri načina za cijepljenje

 - Jedan je smrtni slučaj na 47 potvrđenih slučaja zaraze. Veći je rizik za zdravlje  zaraženosti Covidom od cijepljenja -  dodao je i rekao kako postoji 4 načina da se prijavimo na cijepljenje: besplatni telefon, obiteljski liječnik, Županijski zavod i platforma Cijepi se. 

O Covid dodacima i radnim mjestima

 - U fokusu smo imali politiku očuvanje radnih mjesta, isplatili smo oko 10 milijardi kuna. To je 680 000 radnika koristilo i sačuvali smo zaposlenost na taj način, povoljnija je od prošlog proljeća. Osigurali smo i sredstva za Covid dodatak za umirovljenike što smatramo bitnim i potrebnim - naglasio je Plenković.

Premijer optimističan, podaci su obrabrujući ali zaraza nije prošla

Premijer se osvrnuo i na navijače i incident u Borovu selu

 - Skupina navijača u Borovu selu. Nema za to opravdanja. Suprotstavit ćemo se tome najsnažnije prema bilo kojem od naših sugrađana i Hrvatsku doživljavaju kao svoju domovinu. To nije domoljuban čin. Nije teško zamisliti da će biti onih koji će pokušati izjednačiti žrtvu i agresore. Policija je reagirala i privela one koji su sudjelovali u incidentu - kazao je Plenković

Ministar branitelja Tomo Medved je rekao da je Stožer civilne zaštite aktivan 4 mjeseca.

-  Bilo je prioritetno zbrinuti društvo koje ima zgrade koje nisu sigurne za stanovanje. Osigurali smo kontejnerska naselja i u Sisku i Petrinji, 2285 mobilnih objekata je na struji. Postavili smo sedam baznih postaja. Uložili su više od 100 milijuna kuna u sanaciju cesta i mostova oštećenih u potresu. -  istaknuo je Medved.

Premijer optimističan, podaci su obrabrujući ali zaraza nije prošla

Podijeljeno je ukupno 1040 tona hrane te preko 650.000 toplih obroka.

 - Zaprimili smo 448 zahtjeva za žurno uklanjanje objekata, a do sada je uklonjeno 66 objekata, dok ih je 15 u postupku uklanjanja. Do sada smo prikupili te je u obradi 8136 zahtjeva za obnovu - kazao je ministar Medved.

Izvijestio je i kako je Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje započeo s nekonstrukcijskom obnovom. Prikupljeno je 6259 zahtjeva koji su u velikoj mjeri obrađeni, a ugovoreno je 120 objekata za nekonstrukcijsku obnovu.

Najavio je i maksimalne napore kako bi tijekom proljeća i ljeta obnovili objekte koji imaju oštećene dimnjake, zabatne zidove i krovišta, a takvih je objekata približno 20 tisuća.

Beroš: U ovom tjednu dolaze veće količine cjepiva 

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da je u svijetu 155 milijuna zaraze, a na 437. dan u Republici Hrvatskoj je 1640 novih slučajeva zaraze ovim virusom.

Premijer optimističan, podaci su obrabrujući ali zaraza nije prošla

 - Udio je 18,08 posto zaraženih naspram testiranih. 30 067 je u samoizolaciji. 2123 osobe su u bolnici, 57 uzoraka je britanskom varijantom što označava pad. Linije b1 i b177 dominantne u EU. U dva uzorka je južnoafrička varijanta. Stigla je prekretnica u ovom tjednu dolaze veće količine cjepiva. Objavljene su i upute za Državnu maturu i za sve one koji će biti u samoizolaciji za vrijeme ispita mature. Osigurana je dovoljna količina cjepiva za sve zainteresirane. Dodatna 3 punkta otvorena su za cijepljenje u Zagrebu prvi drive in u Virovitici. 

Napomenuo je kako je bolnički sustav i dalje preopterećen, da su kliničke slike oboljelih sve teže, a novozaraženi sve mlađi. 

 - Virus ne bira, ali mi možemo - naglasio je ministar. 

Božinović o kršenju mjera

Šef Nacionalnog stožera Civilne zaštite i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da su do 15. svibnja produžene mjere koje su na snazi.

- Proveli 18512 nazora, 3 prekršajna naloga, 3 obavijesti o počinjenu prekršaja, 43 pisana upozorenja su napisana za nenošenje maski. 143 kršenja mjera samoizolacije i 142 prekršajna naloga za iste. Pojačane nadzore uvedenih mjera temeljem upute Stožera provode i stožeri lokalne samouprave. 11333 obilaska su provedena. 1298000 artikala zaštitne opreme je izdano. Primatelji su medicinske ustanove i ustanove socijalne skrbi. 15,6 milijuna artikala nalazi se, tj. 250 tona zaštite za koronavirus -  rekao je Božinović vezano uz kršenja i norme vezane uz koronavirus. 

Najčitaniji članci