Obavijesti

News

Komentari 4

Ulažu u medicinu: Stručnjaka nam nedostaje, pa ih stvaramo

Ulažu u medicinu: Stručnjaka nam  nedostaje, pa ih stvaramo
1

Fakultet za zdravstvene studije jedini je fakultet ovog tipa u Hrvatskoj, a obrazuje liječnički kadar poput medicinskih sestara, primalja, laboranata i sličnih zanimanja

VIDEO

Svakog dana  u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku.

Jedan od razloga osnivanja ovog fakulteta jest upravo odgovor na potrebe ‘zdravstvene industrije’. Dominacija medicinskih pitanja i potreba u našim je životima u stalnom porastu, uz nepovoljne demografske pokazatelje i rastući trend kroničnih bolesti. Visokospecijalizirani zdravstveni profesionalci naša su budućnost. Činjenica da smo smješteni u Rijeci, u blizini najznačajnijih središta zdravstvenog turizma u Hrvatskoj i regiji, dodatni je razlog optimizma. Naš je plan pratiti naše studente i nakon studija, posebno u dijelu njihove zapošljivosti, prilagođavajući studijske programe stvarnim potrebama zajednice i tržišta, govori Amir Muzur, prodekan Fakulteta za zdravstvene studije. 
Jedini fakultet ovog tipa u Hrvatskoj, ujedno 11. u okviru Sveučilišta u Rijeci, nastao je iz Medicinskog fakulteta, a obrazuje liječnički kadar poput medicinskih sestara, primalja, laboranata i sličnih zanimanja.

Počeo je s ciljem okupljanja znanstvenika, postdoktoranata, u vrlo naprednoj fazi njihovih studija te njihova povezivanja sa znanstvenicima iz svijeta, u radionicama, publikacijama, studiranju - na način na koji to radi Europa. Muzur dodaje kako danas više nitko ne negira činjenicu da Hrvatskoj nedostaje mnogih zdravstvenih profila, pri čemu su brojevi u stalnom porastu.

- Nedostatak liječnika pitanje je kojim će se morati baviti svi medicinski fakulteti, ali i država, školujući skupi kadar, koji često nakon studija napušta zemlju u potrazi za boljim radnim uvjetima i standardom. Moguće rješavanje dijela ovog problema jest u školovanju zdravstvenih profesija, koje je kraće i, dakako, jeftinije. Naglašavamo da je riječ samo o dijelu rješenja: zdravstvene profesije ne mogu preuzeti posao liječnika, ali mogu preuzeti mnoge poslove kojima su liječnici danas u nas nepotrebno opterećeni. Ipak, pitanje je dana kad će, primjerice, sestre početi propisivati neke lijekove, što već jest praksa u nekim europskim zemljama. Našu budućnost vidimo u razvijanju viših obrazovnih razina, s konačnim ciljem uvođenja doktorskog studija kako bi se upotpunila obrazovna ‘vertikala’ sestrinske i drugih profesija te osigurala mogućnost njihova napretka - nada se prodekan Fakulteta za zdravstvene studije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao
Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)