Obavijesti

News

Komentari 107

Umrla je Tamara Majić (54) koja je izgovorila legendarne riječi generalima Markaču i Gotovini

Umrla je Tamara Majić (54) koja je izgovorila legendarne riječi generalima Markaču i Gotovini

Prilazna kontrolorka leta Hrvatske kontrole zračne plovidbe prva je pozdravila generale po povratku iz Haaga tako što im je poželjela dobrodošlicu u hrvatski zračni prostor

VIDEO

Hrvatska kontrola zračne plovidbe na Facebooku se oprostila od Tamare Majić (54), kontrolorke leta specifičnog glasa, koja je hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču poželjela dobrodošlicu u hrvatski zračni prostor.

Legendarne riječi izgovorila je 16. studenog 2012. godine, na dan kada su generali oslobođeni svih optužbi za ratne zločine na Međunarodnom sudu u Haagu.

 - Dragi naši generali, Hrvatska kontrola zračne plovidbe vas s ponosom pozdravlja i želi vam dobrodošlicu u hrvatski zračni prostor za koji ste se borili i žrtvovali. Od srca vam hvala na tome. Dobrodošli! - glasile su te legendarne riječi.

Otišla je naša Tamara, kontrolorka zračnog prometa koja je izgovorila legendarnu poruku dobrodošlice generalima Gotovini...

Posted by Hrvatska kontrola zračne plovidbe - Croatia Control on Friday, April 9, 2021s

- Tamara je bila prilazna kontrolorka pa je obično ona pozdravljala putnike na svečanim prigodama poput ove. Bila je vesela i kooperativna i kolege se od nje opraštaju s velikom tugom. I njena je kćer postala kontrolorka leta - rekla nam je Marina Halužan, glasnogovornica Hrvatske kontrole zračne plovidbe.

Tamara je 1992. godine započela karijeru u HKZP-u gdje je radila više poslova. Prvo je bila toranjska kontrolorka na Tornju Zagreb, a onda je postala prilazna kontrolorka. Umrla je od teške bolesti. Svi je se sjećaju kao vesele osobe, rekli su nam u HKPZ-u.

Od Tamare se na Facebooku oprostio i njen učitelj, kontrolor leta Josip Lušić koji je upravo s njom odradio posljednju smjenu prije odlaska u mirovinu, 1. listopada 2015. godine. 

- Već više od pet godina sam u mirovini, a Tamara je bila jedna od mojih 15 učenika, odnosno pripravnika 90-ih... Bili su to prvi učenici koji su školovani na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu i prvi koji su dobili dozvole za samostalan rad u Hrvatskoj. Eto, i poklopilo se da smo zajedno odradili moju posljednju smjenu prije odlaska u mirovinu, 01. listopada 2015. godine - rekao nam je Lušić.

Glasnogovornica Halužan se prisjetila tog 16. studenog. Kaže kako je to bio dan nabijen emocijama i sve je bilo podređeno velikom događaju, dolasku generala u domovinu. 

Nino Karamatić, tadašnji generalni direktor HKZP-a ujedno autor riječi koje je Tamara potom pročitala, 2019. godine je za 24sata ispričao kako su tekle pripreme na Plesu za dolazak generala.

- Pala mi je na pamet ideja da ih pozdravimo čim oni uđu u naš zračni prostor i odlučio sam na komadu papira napisati poruku koju bismo im pročitali - prisjetio se Karamatić trenutka koji je ušao u povijest. Osobno ju poruku odnio nadzorniku smjene i rekao da želi da tako pozdrave.

‘Ja sam smislio poruku za generale, suze su mi potekle’
‘Ja sam smislio poruku za generale, suze su mi potekle’

- On je to dao kontrolorki leta. Ona je zamolila pilote, bez uznemiravanja ostalih, da pozovu Gotovinu ili Markača u kokpit kako bi čuli poruku. Čim je pilot rekao da je s njima Gotovina, počela je čitati - rekao je Karamatić tada. General je bio presretan te je odgovorio:

- Pozdrav vama, i mi smo sretni što dolazimo kući, napokon!

 Na to je kontrolorka spontano rekla: “Hvala lijepa dečki”.

Snimku pozdrava možete poslušati na linku.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 107
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Iz SDP-a najavili izvanredno obraćanje nakon sjednice Ustavnog suda o Milanoviću
POSTIZBORNI PREGOVORI

Iz SDP-a najavili izvanredno obraćanje nakon sjednice Ustavnog suda o Milanoviću

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1