Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se

Umro Juraj Njavro (70), heroj vukovarske bolnice

U vrijeme agresije JNA na Hrvatsku bio je zapovjednik Ratnog saniteta općine Vukovar i zbrinjavao ranjene, bolesne i nemoćne

Robert Anić
Foto: Robert Anić
9 komentara

Dr. Juraj Njavro, heroj Domovinskog rata, umro je u 71. godini nakon, kako saznajemo, duge i teške bolesti. Bio je predsjednik Udruge hrvatskih liječnika dragovoljaca 1990. - 1991. i nostitelj je raznih odličja, priznanja i zahvalnica, od kojih je posebno isticao priznanje Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu - "Medicina" za humanost i etičnost. Rodio se u Cerovici u BiH 2. srpnja 1938. godine. U rodnome mjestu završio je osnovnu školu, pa se kao gimnazijalac školovao u Dubrovniku. Medicinski fakultet završio je u Zagrebu 1969. te po završetku fakulteta radio u Općoj bolnici Vukovar. Nakon završene specijalizacije iz opće kirurgije vodio je torakovaskularni odjel na kirurgiji Opće bolnice Vukovar. U vrijeme agresije JNA na Hrvatsku bio je zapovjednik Ratnog saniteta općine Vukovar i zbrinjavao ranjene, bolesne i nemoćne, brinući se o zdravstvenoj zaštiti hrvatskih branitelja i svih civila te posebno starih i nemoćnih u skloništima, po čemu ga javnost najviše i pamti.
Po okupaciji Vukovara, s dijelom hrvatskih branitelja i civila, zatočili su ga u srpskom koncentracijskom logoru u Srijemskoj Mitrovici. Nakon razmjene krajem 1991. godine došao je u Zagreb i kraće vrijeme nastavio raditi na kirurškom odjelu Kliničke bolnice Dubrava te je potom sudjelovao u organiziranju Ratnog saniteta na južnom bojištu. U kolovozu 1992. izabran je za zastupnika u Hrvatski sabor te je godinu dana bio i ministar zdravstva. Početkom 1994. godine bio je imenovan ministrom u Vladi RH sa zaduženjem za humanitarne probleme. 1995. godine drugi put bio je izabran za zastupnika u Hrvatski sabor te je bio imenovan Predsjednikom Odbora za rad i socijalnu politiku.
Početkom 1998. godine postaje Ministrom Hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i tu je zadaću obnašao do početka 2000. godine, kad je po treći put izabran za zastupnika u Sabor.

Možda vas zanima i ovo:
Message