News

Komentari 6

Umro Toni Marošević, novinar, urednik i voditelj Radija 101

Umro Toni Marošević, novinar, urednik i voditelj Radija 101

Kako se doznaje, Toni je večeras u 68. godini života pronađen mrtav u svom domu. Vodio je emisiju 'Frigidna utičnica', prve na ovim prostorima posvećene gay tematici

Toni Marošević bio je iznimno hrabar čovjek.  Kad je na Stojedinici sredinom 1980-ih pokrenuo  emisiju Frigidna utičnica u kojoj se deklarirao kao homoseksualac, povukao je potez bez presedana u granicama one zajedničke države. Toni  se, kako bi rekli današnji LGBT aktivisti, „autao“ prije bilo koje javne osobe u ovim krajevima. Homoseksualni odnos u Hrvatskoj potpuno je dekriminaliziran 1977., u isto vrijeme kad i u Sloveniji, Vojvodini i Crnoj Gori. Na drugoj strani, Srbija, BiH i Makedonija su to napravile tek poslije rata. U takvom okruženju  Frigidna utičnica bila je mnogo više od kultne zagrebačke radijske emisije posvećene  uklanjanju seksualnih tabua. Toni se u svojim radijskim minutama aktivno borio za ljudska prava drugih i drugačijih, a u prostor koji je tada osvojio  zadugo se  nitko nije usudio ulaziti. Bez Frigidne utičnice iz 1980-ih možda ni danas ne bilo uljuđene Parade panosa u Zagrebu, kao što je nema u Sarajevu ili Beogradu.  Pokraj svoje aktivističke uloge Toni je ostavio duboki  novinarski trag na Radiju 101 i OTV-u, a prijatelji su ga zapamtili i kao svjetskog putnika koji je tečno govorio 6-7 jezika i uvijek  iz prve hvatao priključak s duhom vremena. 

Počivaj u miru Toni!       

Pronađen mrtav u svom domu

Toni Marošević, novinar, voditelj i urednik sa zagrebačkog Radija 101 umro je u Zagrebu u 68. godini života. Bio je voditelj emisije ''Frigidna utičnica'', prve na ovim prostorima posvećene gay tematici.  Također, bio je i prva javna osoba koje je 80-ih godina u bivšoj državi otvoreno priznala da je homoseksualne orijentacije. 

Kako se doznaje, Toni je večeras pronađen mrtav u svom domu.

Najčitaniji članci