Umro Toni Marošević, novinar, urednik i voditelj Radija 101 | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 6

Umro Toni Marošević, novinar, urednik i voditelj Radija 101

Umro Toni Marošević, novinar, urednik i voditelj Radija 101
1

Kako se doznaje, Toni je večeras u 68. godini života pronađen mrtav u svom domu. Vodio je emisiju 'Frigidna utičnica', prve na ovim prostorima posvećene gay tematici

VIDEO

Toni Marošević bio je iznimno hrabar čovjek.  Kad je na Stojedinici sredinom 1980-ih pokrenuo  emisiju Frigidna utičnica u kojoj se deklarirao kao homoseksualac, povukao je potez bez presedana u granicama one zajedničke države. Toni  se, kako bi rekli današnji LGBT aktivisti, „autao“ prije bilo koje javne osobe u ovim krajevima. Homoseksualni odnos u Hrvatskoj potpuno je dekriminaliziran 1977., u isto vrijeme kad i u Sloveniji, Vojvodini i Crnoj Gori. Na drugoj strani, Srbija, BiH i Makedonija su to napravile tek poslije rata. U takvom okruženju  Frigidna utičnica bila je mnogo više od kultne zagrebačke radijske emisije posvećene  uklanjanju seksualnih tabua. Toni se u svojim radijskim minutama aktivno borio za ljudska prava drugih i drugačijih, a u prostor koji je tada osvojio  zadugo se  nitko nije usudio ulaziti. Bez Frigidne utičnice iz 1980-ih možda ni danas ne bilo uljuđene Parade panosa u Zagrebu, kao što je nema u Sarajevu ili Beogradu.  Pokraj svoje aktivističke uloge Toni je ostavio duboki  novinarski trag na Radiju 101 i OTV-u, a prijatelji su ga zapamtili i kao svjetskog putnika koji je tečno govorio 6-7 jezika i uvijek  iz prve hvatao priključak s duhom vremena. 

Počivaj u miru Toni!       

Pronađen mrtav u svom domu

Toni Marošević, novinar, voditelj i urednik sa zagrebačkog Radija 101 umro je u Zagrebu u 68. godini života. Bio je voditelj emisije ''Frigidna utičnica'', prve na ovim prostorima posvećene gay tematici.  Također, bio je i prva javna osoba koje je 80-ih godina u bivšoj državi otvoreno priznala da je homoseksualne orijentacije. 

Kako se doznaje, Toni je večeras pronađen mrtav u svom domu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 6

VIDEO

Hakeri upravo napali HZZO: 'Upozoravamo građane da obavezno izbrišu ove mailove'
KIBERNETIČKI NAPAD U TIJEKU

Hakeri upravo napali HZZO: 'Upozoravamo građane da obavezno izbrišu ove mailove'

Molimo građane da izbrišu mailove zaprimljene sa spomenute, u našem sustavu nepostojeće adrese, da na poruku ne odgovaraju niti da otvaraju privitke, objavio je HZZO.
FOTO Ovo su muškarci koje sumnjiče da su mučili hrvatske vojnike, jednom pronašli bombe
PRIVELI IH NA SUD

FOTO Ovo su muškarci koje sumnjiče da su mučili hrvatske vojnike, jednom pronašli bombe

Tijekom kriminalističkog istraživanja obavljene su pretrage doma i drugih prostorija, kao i pretrage pokretnih stvari te su kod 72-godišnjeg osumnjičenika pronašli eksplozivna sredstva