Obavijesti

News

Komentari 9

UN-a hitno traži 350 milijuna dolara za pomoć Palestincima

UN-a hitno traži 350 milijuna dolara za pomoć Palestincima
1

Prioritet je rješavati potrebe 1,4 milijuna najugroženijih Palestinaca kojima treba osigurati hranu i krov nad glavom, vodu, higijenske uvjete i zdravstvene usluge, kazao je Jamie McGoldrick, koordinator UN-a

VIDEO

Ujedinjeni narodi i palestinska vlast zatražili su u ponedjeljak 350 milijuna dolara za pomoć Palestincima u 2019., i objasnili da su humanitarne potrebe znatno veće, ali su svjesni rekordno niskog odziva na poziv za prikupljanje novca.

Humanitarni plan za 2019. obuhvaća 203 projekta različitih organizacija - humanitarnih i nevladinih udruga te UN-ovih agencija.

Prioritet je rješavati potrebe 1,4 milijuna najugroženijih Palestinaca kojima treba osigurati hranu i krov nad glavom, vodu, higijenske uvjete i zdravstvene usluge, kazao je Jamie McGoldrick, koordinator UN-a za Pojas Gaze, Zapadnu obalu i Istočni Jeruzalem. 

 - Humanitarni djelatnici suočeni su s dosad neviđenim izazovima, između ostalog s dosad najnižim odzivom na poziv za prikupljanje pomoći i napadima kojima se teži njihov rad prikazati nezakonitim - rekao je McGoldrick u Ramallahu, gradu na Zapadnoj obali pod izraleskom okupacijom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Mnogo više pomoći je potrebno - rekao je McGoldrick i objasnio da UN traži svotu "za provedbu plana koji realno može provesti u jako ograničenim okolnostima".

U protekloj godini Sjedinjene Države srezale su pomoć Palestincima, uključivo pomoć za UN-ovu agenciju koja se skrbi za 5 milijuna palestinskih izbjeglica.

SAD je obećao 365 milijuna agenciji za 2018., ali je uplatio samo prvu ratu od 60 milijuna dolara, pa u kolovozu objavio da obustavlja donacije.

Taj potez tumači se kao sredstvo pritiska na palestinske čelnike kako bi počeli pregovore s Izraelom.  

Palestinci žele uspostaviti vlastitu državu na Zapadnoj obali, Pojasu Gaze i Istočnom Jeruzalemu, područjima koja je Izrael osvojio i okupirao ratom 1967. SAD je posrednik između dviju strana u pregovorima koji su propali 2014., a pokušaj američkog predsjednika Donalda Trumpa da ih obnovi do sada nisu dali rezultata. 

Oko 77 posto novca zatraženog za 2019. namijenjeno je Gazi, rekli su organizatori o prenapučenom području u kojem je humanitarno stanje očajno nakon godina izraelske blokade jer Gazom vlada Hamas, koji Izrael naziva terorističkim pokretom, ali loši uvjeti su i posljedica unutarnjih političkih podjela među Palestincima. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.