News

Komentari 2

UN-ova povjerenica zgrožena snimkama iz Buče: 'Moguće da je riječ o ratnom zločinu'

UN-ova povjerenica zgrožena snimkama iz Buče: 'Moguće da je riječ o ratnom zločinu'

Svijet je osudio ubojstva otkako je u subotu agencija AFP javila o truplima najmanje osmorice muškaraca u civilnoj odjeći kako leže na ulici u Buči, koju su ovog tjedna oslobodile ukrajinske snage

Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet "zgrožena" je snimkama mrtvih tijela u ukrajinskom gradu Buči otkrivenih nakon povlačenja ruskih snaga te je rekla u ponedjeljak da je moguće riječ o ratnom zločinu.

Svijet je osudio ubojstva otkako je u subotu agencija AFP javila o truplima najmanje osmorice muškaraca u civilnoj odjeći kako leže na ulici u Buči, koju su ovog tjedna oslobodile ukrajinske snage, a otkrivene su još stotine mrtvih u masovnim grobnicama u području oko Kijeva.

Zamjenik gradonačelnika Buče rekao je da su ruski vojnici pobili 50 stanovnika toga grada po kratkom postupku.

"Informacije otkrivene u toj zoni i drugdje postavljaju ozbiljna i zabrinjavajuća pitanja o tome jesu li počinjeni ratni zločini i teško kršenje međunarodnog prava i teška kršenja ljudskih prava", rekla je Bachelet.

U priopćenju UN-ova povjerenica poziva "da se izuzmu i očuvaju" dokazi.

Potrebna je ekshumacija svih tijela i njihova identifikacija kako bi obitelji bile obaviještene i utvrdili se uzroci smrti, rekla je.

"Ključno je provesti neovisnu i učinkovitu istragu događajima u Buči kako bi se doznala istina, provela pravda i odgovorni osudili" te osigurala odšteta za žrtve i njihove obitelji, rekla je.

Kremlj kategorički odbacuje takve optužbe i tvrdi da je sve lažirana predstava u režiji ukrajinski vlasti.

Zapadne novinske agencije čiji su dopisnici bili na licu mjesta navode da ne mogu neovisno provjeriti tko stoji iz tih ubojstava.

UN-ov ured za ljudska prava ima već 50 svojih djelatnika u Ukrajini, prenosi agencija Reuters koji prate msrti civila od početka ruske invazije 24. veljače, prenosi Reuters.

Do danas je potvrđena smrt 1430 civila no stvaran broj je vjerojatno viši jer je teško provjeriti podatke.

Najčitaniji članci