Izbori u Libanonu potvrdit će status quo | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 0

Unatoč nezadovoljstvu, izbori u Libanonu potvrdit će status quo

Unatoč nezadovoljstvu, izbori u Libanonu potvrdit će status quo

Izbori u Libanonu u nedjelju neće dovesti do seizmičkih promjena unatoč raširenom nezadovoljstvu građana korumpiranom političkom klasom koju se smatra odgovornom za tešku gospodarsku krizu

VIDEO

S obzirom na vjersku političku scenu u zemlji, vjerojatno će „političku klasu ostaviti na vlasti i dati joj domaći i međunarodni legitimitet. Možda će kandidati oporbe osvojiti određen broj mjesta, ali mislim da neće biti promjena na političkoj sceni, rekla je stručnjakinja za vjerske zajednice i društvene pokrete Rima Majed s Američkog sveučilišta u Bejrutu.

Birač iz Bejruta Isam Ajad (70) rekao je jednostavnije: „Nećemo moći ništa promijeniti”.

Politički sustav te male zemlje već dugo se temelji na podjeli vlasti među vjerskim zajednicama, s duboko ukorijenjenom vladajućom elitom koja doživljava politiku kao obiteljski posao.

Po dogovoru, libanonski predsjednik je maronitski kršćanin, premijer sunit, a predsjednik parlamenta šijit. U sadašnjem sazivu parlamenta, šijitski Hezbolah i njegovi saveznici, uključujući kršćanski Slobodni domoljubni pokret, imaju većinu.

Takav sustav je spriječio pojavu građanskih političkih stranaka i predstavnika civilnog društva.

Brod s migrantima potonuo kraj Tripolija, spašeno 48 putnika
Brod s migrantima potonuo kraj Tripolija, spašeno 48 putnika

Izbori će biti prvi od protestnog pokreta mladih u listopadu 2019. protiv političke klase koju se doživljava nesposobnom, korumpiranom i odgovornom za neprekidne probleme, od redukcija struje do zbrinjavanja otpada.

Ljutnja je eksplodirala u višemjesečne ulične prosvjede, no ispuhala se kada je počela pandemija covida-19, zajedno s financijskim kolapsom koji je Svjetska banka ocijenila jednim od najgorih u suvremenom svijetu.

Igra odanosti

Bijes naroda rasplamsao se ponovno u kolovozu 2020. nakon eksplozije goleme količine amonijeva nitrata uskladištenog godinama u bejrutskoj luci, pri čemu je poginulo više od 200 ljudi, a cijele gradske četvrti su bile uništene.

Vlade koje su od tada uslijedile nisu uspjele zacrtati put izlaska iz najgore krize u zemlji od građanskog rata koji je trajao od 1975. do 1990. godine koja je donijela galopirajuću inflaciju, povećala siromaštvo i potaknula masovni egzodus stanovnika.

Ondje gdje libanonska država ne uspijeva osigurati osnovne usluge, obično uskaču tradicionalne političke vođe sa svojim desetljetnim pokroviteljskim mrežama, što je trend koji je u sadašnjoj krizi prisutan više nego ikad prije.

- Izbori ne služe tome da ocijene postignuća političara. Više su igra odanosti onome tko osigura najosnovnije usluge - rekla je Majed.

Radna mjesta u javnom sektoru dugo su među glavnim nagradama, ali sada visoko kotiraju i pomoć u obliku goriva i novca, dajući prednost etabliranim strankama pred novim oporbenim skupinama koje nemaju novca ni potporu izvana.

Snažna eksplozija u Libanonu zbog požara u skladištu oružja: Ozlijeđeno je više izbjeglica
Snažna eksplozija u Libanonu zbog požara u skladištu oružja: Ozlijeđeno je više izbjeglica

Premda osnaženi protestnim pokretnom iz 2019., novi neovisni kandidati također nisu uspjeli izgraditi koherentnu frontu koja bi mogla inspirirati malodušno biračko tijelo, kažu promatrači.

Gotovo 44 posto građana s pravom glasa ne planira izići na izbore, po istraživanju koje je prošli mjesec proveo britanski Oxfam na uzroku od više od 4600 birača.

Zastrašivanje birača

Stručnjak za ispitivanja javnog mnijenja Kamal Feghali rekao je da su se mnogi birači nadali da će novopridošlice izići na izbore sa „zajedničkom listom i programom”, ali da će umjesto toga odvojene izborne liste „raspršiti glasove”.

Premda će neovisni kandidati vjerojatno proći malo bolje nego 2018., kada je samo jedan ušao u parlament, rekao je, pobjednik će ponovno vjerojatno biti Hezbolah, najveća politička i vojna sila u zemlji, i njegovi saveznici.

Hezbolah koji podržava Iran formiran je kao protuteža Izraelu, a sada ga se opisuje kao državu u državi koja je svemoćna u regijama koje ima pod svojom kontrolom.

Njezine predizborne taktike zastrašivanja „bodu oči”, rekao je Oxfam, upozorivši da takvo ponašanje poručuje biračima da bi „promjene mogle izostati i da bi umjesto toga moglo dovesti do smanjenja odziva ili iskrivljenja ponašanja birača”.

Crveni Križ: Blizu Libanona je potonuo brod sa 60 ljudi
Crveni Križ: Blizu Libanona je potonuo brod sa 60 ljudi

U dolini Beka na istoku Libanona, tri šijitska kandidata kandidirala su se na listi protiv Hezbolaha, ali su se povukli prošli mjesec, unatoč tome što je istekao zakonski rok za to.

Time je njihova lista ostala bez ključnih šijitskih predstavnika i lokalni mediji to su protumačili kao posljedicu Hezbolahova pritiska.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Otkriven novi detalj tragedije kraj Obrovca: Otac se slikao s granatom koja je ubila dječaka
DIJETE POGINULO U EKSPLOZIJI

Otkriven novi detalj tragedije kraj Obrovca: Otac se slikao s granatom koja je ubila dječaka

Tragedija se dogodila na vojnom poligonu poznatom kao 'Crvena zemlja' koji je označen velikim tablama upozorenja

DHMZ je upravo objavio crveni alarm za jednu regiju! Moguća jača oluja uz tuču i grmljavinu
OPREZ!

DHMZ je upravo objavio crveni alarm za jednu regiju! Moguća jača oluja uz tuču i grmljavinu

U središnjoj i istočnoj Hrvatskoj promjenljivo i nestabilno, osobito u drugom dijelu dana. Mjestimice će biti pljuskova s grmljavinom, lokalno i izraženijih...
Petero djece u teškom stanju u bjelovarskoj bolnici: 'Troje je u šok sobi, jedno se bori za život'
RAVNATELJICA POTVRDILA

Petero djece u teškom stanju u bjelovarskoj bolnici: 'Troje je u šok sobi, jedno se bori za život'

Petero djece, svi u dobi od 13 do 15 godina, jučer je završilo u bjelovarskoj bolnici s teškim ozljedama. Jednom djetetu se liječnici bore za život...