Obavijesti

News

Komentari 8

'Podolnjak širi dezinformacije da su uništene kontrolne liste'

'Podolnjak širi dezinformacije da su uništene kontrolne liste'

Robert Podolnjak (Most) optužio je Ministarstvo uprave za uništavanje kontrolnih liste sa nevažećim potpisima za referendum. Ministar ga opovrgava, a nejasno mu je čini li to iz neznanja ili namjerno

VIDEO

Ministarstvo uprave odnosno povjerenstvo osnovano za provjeru prikupljene potpise za dvije referendumske inicijative "Narod odlučuje" i "Istina o Istanbulskoj" uništilo je kontrolne liste sa svim nevažećim potpisima, ustvrdio je Robert Podolnjak (Most) na Odboru za Ustav. nakon što je na prošloj sjednici Saboru upućen zaključak da nisu ispunjeni uvjeti za raspisivanje referenduma. Podolnjak je ranije tražio da se oformi novo neovisno povjerenstvo i provjeri 40.000 nevažećih potpisa.

 Ako je ta informacija točna, Peđa Grbin (SDP) poručuje da je to neprihvatljivo i predlaže da se pošalje upit Ministarstvu uprave i provjeri točnost navoda zastupnika Mosta. Kako prijedlozi nisu uvaženi Podolnjak i Grbin su napustili sjednicu i srušili kvorum. Podolnjak je najavio da će prije bilo kakve odluke Sabora tražiti da se kontrolne liste s tim potpisima dostave u parlament, a ako Vlada i Ministarstvo uprave to ne mogu napraviti, znači da su nepovratno uništili sve dokaze da je prikupljen dovoljan broj potpisa.

- To je onda ogroman skandal i nije se smjelo dogoditi, ali pokazuje očitu namjeru da se opstruira raspisivanje referenduma. Liste je uništilo Ministarstvo uprave, to je izjavila predstavnica povjerenstva koja je iz Ministarstva, na sjednici Odbora za Ustav je bio i državni tajnik Nekić koji nije niti jednom riječju opovrgnuo taj navod, a o tome mora imati saznanja. To je kao da DIP uništi glasačke listiće prije proglašenja konačnih rezultata izbora - poručio je Podolnjak.

Na komentar kako su inicijative odbile provjeru potpisa, Podolnjak uzvraća da to nije istina.

- Referendumske inicijative su tražile su uvid u kontrolne liste s preko 40 tisuća nevažećih potpisa, nije ih zanimalo provjeravati potpise koje je povjerenstvo ocijenilo valjanima. Kada su zatražili uvid u nevaljale potpise - kazao je. 

Predsjednik Odbora za Ustav Željko Reiner (HDZ) kaže da prema njegovim usmenim saznanjima niti jedan relevantni dokument nije uništen te da svatko tko želi provjeriti svoj potpis to može napraviti.

- Prihvatili smo prijedlog kolege Grbina da zatražimo službeno očitovanje Ministarstva uprave, očekujem da će to vrlo brzo učiniti - poručio je Reiner.

Ministar uprave Lovro Kuščević oporvgnuo je navode zastupnika Roberta Podolnjaka. 

- Zgrožen sam količinom neznanja koju pokazuje profesor ustavnog prava Robert Podolnjak, pokazuje potpuno nepoznavanje Ustava, Zakona o referendumu, kao i principa rada državnih tijela. Dvojim samo da li profesor Podolnjak dezinformacije širi iz čistog neznanja ili namjerno kako bi uznemirio javnost. Svi potpisi, i važeći i nevažeći, predani su na numeriranim listama u Saboru. Jednako tako svi nevažećih potpisi pohranjeni su i u APIS-ovim aplikacijama i u svakom trenutku može se te potpise provjeriti u APIS-u, ali i u Saboru - rekao je Kuščević za Večernji list.

Bulj: Uništavanje kontrolinih lista nje udar na demokraciju

Saborski zastupnik Mosta Miro Bulj upozorio je u petak u Saboru na navodno uništavanje kontrolnih lista potpisa za održavanje referenduma, što je ocijenio "udarom na izravnu demokraciju".

"U Hrvatskoj se uvodi diktatura, a ne europske pravne stečevine jer je iz izvješća Ministarstva uprave vidljivo da su kontrolne liste potpisa za održavanje referenduma uništene, gdje je evidentirano da je navodno 40.000 potpisa bilo nevažećih", kazao je Bulj tražeći stanku.

"Ministar Lovro Kuščević je preko toga povjerenstva izvršio udar na izravnu demokraciju", ustvrdio je Bulj.

Predsjedavajući Milijan Brkić kazao je da se ne može tražiti stanka na temu koja nije na dnevnom redu, nakon čega je Bulju zbog dobacivanja iz klupe dao opomenu uz oduzimanje riječi, a potom izrekao mjeru udaljenja sa sjednice.

Ranije je na sjednici saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, na kojoj se trebalo odlučivati o prijedlogu Roberta Podolnjaka (Most) o ponovnoj provjeri potpisa koji su proglašeni nevažećima, Podolnjak rekao da su članovi Povjerenstva za provjeru potpisa navodno uništili kontrolne liste nakon što su proglasili broj nevažećih potpisa.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret
NOVA VLADA NA POMOLU

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret

Neslužbeno doznajemo da Domovinski pokret nije dobio Ministarstvo kulture, a da su resori podijeljeni sukladno dosadašnjim najavama.

'To može samo ljubav': Kosor se oglasila nakon novih izjava Milorada Pupovca o Plenkoviću
SPOMINJE I 'ČUVARA SUHOG ZLATA'

'To može samo ljubav': Kosor se oglasila nakon novih izjava Milorada Pupovca o Plenkoviću

Podsjećamo, Pupovac je gostujući na N1 televiziji kazao kako Andrej Plenković nije imao drugog izbora, kako je Zoran Milanović krenuo normalno, a završio abnormalno...
Poznati rezultati DNK analize auta kojim su ubojice udarili i vozili malenu Danku Ilić u Srbiji
BIOLOŠKI TRAGOVI NA PREDMETIMA

Poznati rezultati DNK analize auta kojim su ubojice udarili i vozili malenu Danku Ilić u Srbiji

Izuzeti su alat iz kuće osumnjičenih, odjeća i obuća, analizirano je i više od 500 tragova s vanjske i unutrašnje strane službenog automobila Vodovoda koji su osumnjičeni vozili, ali još uvijek bez pomaka