Obavijesti

News

Komentari 110

'Uništeni smo! Pčele mi danima umiru u mukama, neću imati ni kilu meda jer su ih otrovali...'

'Uništeni smo! Pčele mi danima umiru u mukama, neću imati ni kilu meda jer su ih otrovali...'
5

Tisuće pčela uginule zbog pesticida, pčelar Zdravko Ladić (62) morao ih je skupljati lopatom. Velika šteta počinjena je desecima proizvođača meda

VIDEO

Ovo je blago rečeno katastrofa. Nema gorega. Ma strava. Sve su nam pobili, sve pčele, one već danima umiru, da umiru. Pčele ne ginu. Ne znamo kako ćemo ovo prebroditi, golema je šteta, u dahu nam govori pčelar Zdravko Ladić (62) iz mjesta Bogdanovec u općini Gornji Mihaljevec kraj Čakovca kojemu je netko potrovao tisuće pčela. Sve je počelo, kaže nam, u subotu oko 18 sati.

POGLEDAJTE VIDEOVIJESTI: 

Pokretanje videa...

video vijesti 01:04

- Netko je prskao pesticidima uljanu repicu i napravio kaos. Ne samo meni, nego svim pčelarima u ovom dijelu Međimurja. Evo, prošla su četiri dana, a pčele još umiru u mukama od otrova. To se toliko brzo proširilo jer je došlo u najgore vrijeme, prije bagremove paše, kad su pčele najaktivnije - s knedlom u grlu nam govori Zdravko, koji nas vodi do svojih košnica. A tamo pravi horor. Imao je 13 košnica, koje su sad uništene. U njima na tisuće mrtvih pčela, a Zdravko ih može samo lopatom skupljati.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Pčele 00:54

- Ja sam u mirovini te mi je ovo hobi, ali isto tako od toga sam i dobro živio, a sad je sve uništeno. Za ovu godinu nećemo imati ni kilogram meda, a godišnje sam samo ja proizvodio od 300 do 400 kilograma - govori nam Zdravko dok obilazimo košnice. Što smo se više približavali pčelama, one koje su preživjele, zabijale su se u nas.

- Ja se već 18 godina bavim ovim, nikad nisam doživio da su toliko agresivne, ali one su takve kad su ugrožene. Prije sam se mogao približiti bez prevelike zaštite, ali sad se moram zabarikadirati jer nikad nisu više ubadale i napadale. Sve se poremetilo, sve. Ali morate znati jednu stvar. Bez pčela nema života, one nama daju život, a pogledajte što su nam napravili - u očaju dodaje pčelar.

Situacija nije bolja ni kod Zdravkova susjeda Mladena Mikolana, koji ima 24 košnice. Njega smo zatekli dok ih je čistio. Njegova žena zbog razjarenih pčela ne izlazi iz kuće.

- Ja sam ih u subotu čim sam čuo zatvorio u košnice, mislio sam da sam ih spasio, ali otrov je ipak ušao u košnice. Što da vam kažem... Sve nam je uništeno. Čim otvorim jednu košnicu, na tisuće pčela ispadaju. Mrtve su... - govori nam Mladen te dodaje kako se javljaju oštećeni susjedi i iz udaljenijih krajeva.

Pomor pčela u Međimurju: 'Prizor je strašan, možete ih lopatama skupljati koliko ih je'
Pomor pčela u Međimurju: 'Prizor je strašan, možete ih lopatama skupljati koliko ih je'

- Pčele u pravilu odlaze do kilometar udaljenosti od košnica, ali ako ne nađu hranu, onda mogu ići i do pet kilometara. Situacija će biti još gora. Proteklih dana je bilo i kiše pa pčele nisu odlazile na livade, a nisu svi ni provjerili košnice. Svakodnevno umiru, a sigurno će još umirati. Pokušavamo spasiti sve što se može, ali teško. Jako teško - tužnim nam glasom dodaje Mladen.

Zaputili smo se i kod Dražena Bogdana, koji ima 44 košnice. Oni godišnje proizvedu više od tonu meda, a sad ih je zatekla tragedija. U dvorištu smo zatekli Draženovu majku koja je grcala u suzama.

- Pčele vam postanu obitelj, jako ih je teško gledati kako se koprcaju i umiru. Kao da čovjeka gledate, ma užas - rekla nam je kratko kroz suze. Zbog cijele situacije reagirala je i policija.

- Povodom dojave o pomoru pčela na mjesto događaja izašli su policijski službenici koji su evidentirali događaj te je o svemu obaviješten veterinarski inspektor koji poduzima mjere iz svoje nadležnosti i koji će zatražiti određena vještačenja u cilju utvrđivanja uzroka pomora pčela - rekli su nam iz policije.

Iz Državnog inspektorata su nam rekli kako će poljoprivredna inspekcija pokrenuti upravni i prekršajni postupak.

- Veterinarska i poljoprivredna inspekcija Državnog inspektorata odmah po zaprimanju informacije o povećanom uginuću pčela na pčelinjaku u Općini Gornji Mihaljevec obavile koordinirani inspekcijski nadzor. Prema trenutačnim podacima, zahvaćeno je sveukupno šest pčelinjaka s ukupno oko 100 košnica. Utvrđeno je da je u neposrednoj blizini obavljeno prskanje uljane repice u cvatu kontaktnim insekticidom aktivne tvari lambda cihalotrin iz skupine piretroida - rekli su iz Državnog inspektorata. 

'Poljoprivrednici u Hrvatsku švercaju pesticide iz Srbije i BiH'

Nakon masovnog pomora pčela u dva navrata prošle godine analize su pokazale da se u ovim dragocjenim kukcima nalaze supstance zabranjene u Hrvatskoj i da nije bila riječ o bolesti. To je potvrdilo sumnje pčelara da neki poljoprivrednici koriste zabranjene pesticide koje kupuju u Srbiji i BiH te ih švercaju u Hrvatsku. - Nema smisla svake godine davati odštetu pčelarima, mislim da je bolje tražiti uzroke problema i natjerati odgovorne da plaćaju kazne - komentirao je u travnju prošle godine, nakon što su uginuli milijuni pčela, Željko Tupković, predsjednik udruge pčelara "Agacija".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 110
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.