Obavijesti

News

Komentari 80

Ubio dva zaštitara: Žugelja su osudili na 40 godina zatvora

Ubio dva zaštitara: Žugelja su osudili na  40 godina zatvora
1

Županijski sud u Zagrebu proglasio je krivim 9 ljudi za šest razbojstava od 2004. do 2008. u kojima su ukrali 6,3 mil. kuna. Među njima je i krvava pljačka Fine 2005.

VIDEO

Nepravomoćnom presudom skupina razbojnika koja je izvela pet pljački, ubila dva zaštitara i ukrala više od 6 milijuna kuna, dobila je ukupno 93 i pol godina zatvora. 

Dubravko Žugelj (29) dobio jFsue po 25 godina za svako ubojstvo zaštitara u Fini u Zvonimirovoj u rujnu 2005., pet godina za razbojstvo i dvije godine za opće opasnu radnju. Kazna mu je objedinjena u najveću moguću - 40 godina! 

Ivan Boršić (37), Ivica Štrk (41), Ivan Tucman (29), Dražen Elčić (37) priznali su sudjelovanje u pljačkaškim pohodima te im je sud to uzeo kao olakotnu okolnost. Boršić je tako dobio 10 godina zatvora, kao i Štrk, Tucman četiri, a Elčić šest godina. Jurica Tumpak (49) dobio je 4 i pol godine, Fehko Imamović (36) osam godina, a Mario Palić (42) pet godina. Ante Roso (43), kojem se sudilo u odsutnosti, je dobio 6 godina zatvora - pet za planiranje prepada u Zvonimirovoj i godinu dana jer su mu opozvali tri ranije uvjetne presude.

Sud je utvrdio da je Dražen Bekavac sakrio novac nakon pljačke u Zvonimirovoj, no da se prethodno nije dogovorio da će ga zakopati te da stoga nije bilo dogovora o sudjelovanju u pljački. Sud ga je stoga oslobodio optužbe. Naime, sud nije mogao mijenjati opis kaznenog djela. 

Sutkinja je također oslobodila Krstu Bilobrka (41) optužbi da je prao novac od pljački.

- Ivan Boršić je tvrdio da je 1,4 milijuna kuna proslijedio Bilobrku, no tužiteljstvo nije dokazalo u koje djelatnosti je uložio novac, stoga ga je oslobodilo - rekla je sutkinja Renata Miličević.

Sud je presudio da novac iz pljačke pripada državnom proračunu te ga moraju vratiti pod prijetnjom ovrhe 15 dana od pravomoćnosti presude. Svi koji su dobili više od 5 godina odmah ostaju u pritvoru.

Krvava pljačka Fine

Tri pljačkaša upala su 5. rujna 2005. u poslovnicu Fine u Zvonimirovoj ulici u Zagrebu usred bijela dana i za samo 75 sekundi iz kalašnjikova su ubili dvojicu zaštitara Sokol Marića, Dragu Renara i Stipu Mušara, i odnijeli dva milijuna kuna. 

Za ovaj masakr tužiteljstvo je 2007. optužilo skupinu oko Nenada Filipovića, koji je ranije već odrobijao zbog pljačke banke u Sigetu. Filipović i još petorica optuženi su za taj masakr i niz drugih pljački. 

Sudac je 2007. oslobodio Filipovića i njegovu skupinu

Nakon više od 30 rasprava sudac Županijskog suda u Zagrebu Zdravko Majerović zaključio je da Filipović i društvo nisu počinili taj masakr iako su iz policije tvrdili da je, što se njih tiče, taj slučaj riješen. 

Sudac Majerović presudio je tek da je Ognjen Grubić sudjelovao u pljački banke u Drvinju u Zagrebu i da je tada pucao u Dragutina Golika, koji je nakon prepada potrčao za razbojnicima. Golika je pogodio u nogu, a ovaj je poslije od posljedica ranjavanja preminuo. Dugogodišnju robiju Grubiću je potvrdio Vrhovni sud.

Veliki obrat u prosincu 2010.

Činilo se da se ubojice dvojice zaštitara nikada neće otkriti kada se u prosincu 2010. umiješao prst sudbine. Trostruki ubojica Ivan Boršić (37) naručio je od prijatelja Ivana Štrka (41) ubojstvo  Ante Rose (43). Štrk je pucao na Rosu pokraj dječje igraonice na zagrebačkom Velesajmu, no to je izveo traljavo. Roso nije ozlijeđen, a Štrk i Boršić su nakon kratkog vremena uhićeni. I tada slijedi obrat. Boršić istražiteljima govori da zna tko je sudjelovao u pljački Fine u Zvonimirovoj i u niz drugih razbojničkih prepada. To zna tako, tvrdi, što je sam mastermind niza pothvata, osim masakra u Zvonimirovoj. 

Za svoje tvrdnje nudi i niz dokaza, pa policija ubrzo potom uhićuje skupinu razbojnika. 

Zaštitare je Kalašnjikovim ubio Žugelj

Sudilo se desetorici te Rosi, koji se navodno skriva u Španjolskoj,  u odsutnosti. Ante Roso je, tvrdi Boršić, isplanirao pljačku Fine u Zvonimirovoj u kojoj su sudjelovali Dubravko Žugelj (29), Ivica Štrk i Ivan Tucman (29). Boršić tvrdi da je zaštitare ubio Žugelj, koji to demantira. Štrk i Tucman priznali su da su sudjelovali u pljački. Žugelja osim svjedočenja Boršića, Štrka i Tucmana, tereti i DNK nađen na kapi ostavljenoj u Passatu,koji je korišten pri prepadu na Finu. Taj je DNK izuzet još 2005., a kako nije odgovarao nijednom DNK u policijskim bazama, pohranjen je u policijskim evidencijama. No, kako je auto bio u plamenu, Žugeljov branitelj Krešimir Krsnik smatra da je taj dokaz podmetnut. Tvrdi da se biološki trag na temperaturi od 100 stupnjeva degradira. 

Novac prali kupujući nekretnine

Cijelu skupinu tužiteljstvo je teretilo da su u od 2004. do 2008. izveli šest razbojstava i opljačkali 6,3 milijuna kuna. Bekavac je sakrio novac opljačkan u poslovnici Fine u Zvonimirovoj, a Bilobrk je prljavi novac prao kupujući nekretnine. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 80
VIDEO

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi