Obavijesti

News

Komentari 0

Upisi u srednje škole: Mjesta ima za 48.762 učenika, konačne liste bit će objavljene 10. srpnja

Upisi u srednje škole: Mjesta ima za 48.762 učenika, konačne liste bit će objavljene 10. srpnja
1

Najviše mjesta je u strukovnim programima, za oko 25.000 učenika, dok će u gimnazijama biti 11.129 mjesta. U programe za medicinske sestre i tehničare upisuje se 1256 učenika

VIDEO

Ministarstvo znanosti i obrazovanja u javno  savjetovanje uputilo je prijedlog Odluke o upisima u prvi razred srednje škole. Za školsku godinu 2023./2024. u srednjim školama bit će mjesta za 48.762 učenika u 2.190 razrednih odjela.

U gimnazijske programe predviđen je upis 11.129 učenika (24,15%), u četverogodišnje strukovne programe 19.090 učenika (41%), a u trogodišnje strukovne programe 6.944 učenika (15%). U trogodišnjim programima obrazovanja za vezane obrte u trajanju od tri godine ima mjesta za 5.206 učenika (11,3%). U petogodišnjim programima obrazovanja za stjecanje strukovne kvalifikacije medicinske sestre opće njege, odnosno medicinskog tehničara ima mjesta za 1.256 učenika (2,7%).

U programe programe obrazovanja za stjecanje niže stručne spreme može upisati 131 učenik (0,28%), u prilagođene i posebne programe za učenike s teškoćama u razvoju 907 učenika (1,97%), a u programe obrazovanja glazbenih i plesnih škola 1.420 učenika (3,8%).

U programe redovitog obrazovanja u srednjim školama čiji su osnivači vjerske zajednice s pravom javnosti u prvi razred redovitog obrazovanja planira se mogućnost upisa za 875 učenika, a u one čiji su osnivači pravne ili fizičke osobe 1.804 učenika.

Upisi će se provoditi elektronski preko stranice Nacionalnoga informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole https:// srednje.e-upisi.hr. Prijave u sustav počinju 28. svibnja, a prijave programa koje učenici žele upisati trajat će od od 28. lipnja do 7. srpnja.

Dodatni ispiti i provjere odvijat će se od 3. do 6. srpnja, a konačne ljestvice poretka bit će objavljene 10. srpnja. 

Okvirni broj slobodnih mjesta za jesenski upisni rok bit će objavljen 14. srpnja. Početak prijava u sustav i prijava obrazovnih programa za jesenski rok je od 21. do 25. kolovoza, rezultati će biti objavljeni 26. kolovoza, a objava slobodnih upisnih mjesta 30. kolovoza.

Naknadni upisni rok za one koji nisu ostvarili pravo na upis u ljetnome ili jesenskome roku bit će održan 1. do 29. rujna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret
NOVA VLADA NA POMOLU

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret

Neslužbeno doznajemo da Domovinski pokret nije dobio Ministarstvo kulture, a da su resori podijeljeni sukladno dosadašnjim najavama.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva. Traje novi sastanak DP-ovaca
IZBORI 2024.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva. Traje novi sastanak DP-ovaca

Na sastanku pregovaračkih timova Hrvatske demokratske zajednice i Domovinskog pokreta postignuto je suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće Vlade
Uvjet Domovinskog pokreta je i dizanje plaća ministrima. Radić: Strijeljajte me, ali to ću provesti
EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO

Uvjet Domovinskog pokreta je i dizanje plaća ministrima. Radić: Strijeljajte me, ali to ću provesti

Čelnik Domovinskog pokreta nam je potvrdio i da je spreman ući u Vladu i raditi bez plaće jer mu novac ne treba, ali svima ostalima bi plaće znatno porasle: Ne možemo dobiti kvalitetne ljude u vladu s ovakvim plaćama...