Obavijesti

News

Komentari 7

'Upitnost provedbe je problem, predstečaj je dobro rješenje'

'Upitnost provedbe je problem, predstečaj je dobro rješenje'
1

Sindikat turizma i usluga Hrvatske smatra da je institut predstečajne nagodbe dobro rješenje koje može i mora ubrzati restrukturiranje hotelskih društava

VIDEO

Iz Sindikata turizma i usluga Hrvatske poslali su priopćenje u kojemu izražavaju zabrinutost zbog otvaranja pitanja ustavnosti dijelova Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, a koje je izazvala odluka o zaustavljanju donošenja odluke Trgovačkog suda u procesu predstečajne nagodbe tvrtke Dalekovod. 

- Država ima većinski vlasnički udjel u ukupno 16 turističkih tvrtki koje planira privatizirati ili im naći strateškog partnera u iduće dvije godine. Od navedenih tvrtki deset ih je zbog nelikvidnosti u poslovanju podnijelo prijedlog za postupak predstečajne nagodbe. Proces predstečajne nagodbe u tim je tvrtkama u tijeku, u većini njih je država jedini vjerovnik, a tamo gdje nije, ostali vjerovnici imaju mogućnost postati strateški partneri ili to mjesto prepustiti drugima. 

Na temelju Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi započeti su i vođeni brojni procesi predstečajnih nagodbi, ali nažalost bez konkretnih pozitivnih pomaka, a krajnji rokovi za postizanje nagodbi bližili su se kraju. STUH je već reagirao naglašavajući značaj turizma na državnoj razini te ukazujući na štetnost eventualnih stečajeva u turističkoj sezoni 2013. godine. Odlukom Vlade rokovi su produženi za 90 dana,  ali novi šok je uslijedio mogućim zaustavljanjem procesa koje povlači za sobom brojne nedoumice oko daljnjeg postupanja u započetim predmetima o čijem raspletu ovisi sudbina  navedenih tvrtki, ali i značajnog broja zaposlenih radnika.

Sindikat turizma i usluga Hrvatske smatra da je institut predstečajne nagodbe  dobro rješenje koje može i mora ubrzati restrukturiranje hotelskih društava te na taj način stvoriti preduvjete za oporavak tih tvrtki i očuvanje radnih mjesta. 

Bez obzira na aktualna događanja i  na njihov krajnji ishod, STUH smatra da Vlada mora, ili u skladu sa Zakonom o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi ili tražeći neka druga rješenja, omogućiti nastavak i završetak tih procesa - stoji u priopćenju koje potpisuje predsjednik STUH-a Eduard Andrić. 


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu