Obavijesti

News

Komentari 46

Upozorenje za poplave diljem Europe, a za vikend opet ljeto...

Upozorenje za poplave diljem Europe, a za vikend opet ljeto...
1

U danima koji slijede na kopnu će se zadržati relativno toplo vrijeme, u jutarnjim satima nerijetko s maglom, a tijekom dana uz dosta sunca. Na kišu na sjevernom dijelu Jadrana treba računati u srijedu...

Jako nevrijeme pogodilo je Veliku Britaniju. Jučer je u jednom danu pala prosječna mjesečna količina oborina. Cijela zemlja se bori s posljedicama i poplavama. I u srijedu su izdana upozorenja za jaku kišu. Javni promet je u kolapsu, brojni vlakovi i autobusi ne voze. Čak četiri kolodvora su morali zatvoriti zbog poplava što je izazvalo kaos u Londonu. I metro stanice su zatvorene.

- Radimo na tome da se što prije vratimo u normalno stanje - kažu iz britanske vladine agencije TFL za Daily Mail.

Nevrijeme je proteklih dana zahvatilo i ostatak Europe. Svjetski čelnici za to vrijeme raspravljaju na summitu u New Yorku o sve ubrzanijim klimatskim promjenama. 

Svi slušaju kad ona govori: Ova tinejdžerica nikoga ne štedi....
Svi slušaju kad ona govori: Ova tinejdžerica nikoga ne štedi....

U Hrvatskoj su u ponedjeljak pale velike količine kiše na zagrebačkom području, vatrogasci su imali čak 230 intervencija u gradu. Angažirali su i pomoć svih dobrovoljnih društava, a posla je bilo na području cijelog grada. Kako su nam rekli u utorak ujutro, u najvećoj mjeri radilo se o ispumpavanju vode iz poplavljenih podruma, a bilo je i srušenih stabala. 

Tijekom utorka stanje se stabiliziralo, uz barem djelomično razvedravanje, ali i to samo kratkotrajno jer već u drugom dijelu srijede ponovno dolaze kišonosni oblaci, na Jadranu uz jačanje juga.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa ...

01:25Promjenljivo će se vrijeme nastaviti i poslije srijede, najprije uz razvedravanje, pa vjerojatno novo naoblačenje s mjestimičnom kišom za vikend i početkom novoga tjedna.

U danima koji slijede na kopnu će se zadržati relativno toplo, u jutarnjim satima nerijetko s maglom, a tijekom dana uz dosta sunca. Oblačnije će biti prema kraju srijede, u noći na četvrtak te u prvome dijelu četvrtka uz povremenu kišu.

Poplave diljem Hrvatske: Kiša potopila i gradove u Dalmaciji
Poplave diljem Hrvatske: Kiša potopila i gradove u Dalmaciji

Na kišu na sjevernom dijelu Jadrana treba računati u srijedu poslijepodne i navečer. U prvome dijelu četvrtka bit će je i drugdje, a moguća je i obilnija kiša, uglavnom na dijelu sjevernog Jadrana. Prije i poslije toga većinom sunčano, a kao i na kopnu, i dalje će biti razmjerno toplo, povremeno uz umjereno jugo, a krajem tjedna uz zapadni i jugozapadni vjetar, prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Za nadolazeći vikend čekaju nas visoke temperature diljem Hrvatske, ponegdje i iznad 25 stupnjeva.