Obavijesti

News

Komentari 78

'Upozorila sam Horvata da ne dijeli poticaje mimo pravila'

'Upozorila sam Horvata da ne dijeli poticaje mimo pravila'
1

Svjedokinja se prisjetila i kako je sastavila jednu verziju odluke za dodjelu dodatnih potpora, no imala je pri tome problema jer nije znala na što bi se u obrazloženju pozvala

VIDEO

Ni dan nakon uhićenja Darka Horvata prašina se nije slegla. Na vidjelo izlazi sve više dokaza, ali i izjave svjedoka. Naime, kako doznaje Telegram visokopozicionirane osobe iz Ministarstva gospodarstva istražiteljima su ispričale da su upozoravale na nezakonite dodjele potpora, no ni Horvat, ni njegova tadašnja pomoćnica Ana Mandac nisu ih, kako tvrde, poslušali.

USKOK sumnjiči Darka Horvata da je pogodovao tvrtkama, zbog čega je ranije priveden na ispitivanje u USKOK te smijenjen s ministarske funkcije. Horvat ide i u istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja kaznenog djela.

Ukupan iznos potpora za koje su naložene navodno nezakonite isplate tijekom studenog i prosinca 2018. dosegle su 2,6 milijuna kuna. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

Firme kojima se pogodovalo u aferi Horvat 01:11

- Ministar je naknadno donio odluku da se 20 potpora dodijeli tvrtkama koje nisu zadovoljile na natječaju u programu ‘Razvoj malog i srednjeg poduzetništva i obrta na područjima naseljenima pripadnicima nacionalnih manjina’ za 2018. godinu. U više navrata ukazivala sam Ani Mandac da takva dodjela sredstava nije u skladu s propisima. Nije bilo moguće nasumično odabrati tvrtke, već se znalo da u slučaju povećanja sredstava ili oslobađanja dijela sredstava potpore dobivaju ostali na bodovnoj listi - objasnila je svjedokinja.

- Ana Mandac mi je rekla da ministar ima pravo donijeti diskrecijsku odluku i da ja nisam u poziciji propitivati poteze ministra - prisjetila se svjedokinja.

Poruke zbog kojih je pao Darko Horvat: 'Ajde nađi načina. To je moj bivši saborski, važno je!'
Poruke zbog kojih je pao Darko Horvat: 'Ajde nađi načina. To je moj bivši saborski, važno je!'

Svjedokinja se prisjetila i kako je sastavila jednu verziju odluke za dodjelu dodatnih potpora, no imala je pri tome problema jer nije znala na što bi se u obrazloženju pozvala.

- Tu jednu verziju poslala sam Ani Mandac, ali ne znam tko je sastavio konačnu odluku. Imena tvrtki preuzela sam iz tablice koju mi je Ana Mandac poslala, a kako je ona sastavila tu tablicu ne znam - kazala je svjedokinja.

- Ministar me negdje 19. ili 20. prosinca pozvao kod sebe u kabinet. Tamo je bio i glavni tajnik Damir Kaufman. To je bio jedini put da su me zvali u ministrov kabinet, jer sam uobičajeno s njima komunicirala preko svojih nadređenih. Tada sam i ministru rekla da smatram kako donošenje ovakve odluke o dodjeli potpora nije po pravilima. On mi je uzvratio da je to njegova odluka i da ju stručne službe moraju provesti - svjedočila je djelatnica Ministarstva gospodarstva.

'Svi su znali da će se dodatna sredstva dijeliti bez kriterija odnosno po 'babi i stričevima''
'Svi su znali da će se dodatna sredstva dijeliti bez kriterija odnosno  po 'babi i stričevima''

- Napomenula bih kako su i ostali djelatnici Ministarstva znali da su ove potpore dodijeljene na neobičan način - zaključila je svjedokinja u svom iskazu u USKOK-u.

Horvatov odvjetnik: Mogao bi izići ranije, ovisi o taktici USKOK-a

- U odnosu na točku 2 više neće moći dolaziti u kontakte s osobama koji su djelatnici ministarstva, te su preostala tri svjedoka za koje USKOK tvrdi da su u osobnim odnosima i prijateljskim odnosima - rekao je Vladimir Terešak za Novu TV.

- Ovisi o taktici USKOK-a, hoće oni razvlačiti ili neće, ali teoretski oni bi mogli ta tri svjedoka ispitati u ponedjeljak, utorak i on bi mogao izaći van, ako će oni to htjeti. Mi ih prisiliti ne možemo, ali bilo bi za očekivati da oni to naprave u naredna dva dana - dodao je Terešak.

Vruća fotelja iz koje je lako skliznuti: Tko će biti novi ministar nakon Darka Horvata?
Vruća fotelja iz koje je lako skliznuti: Tko će biti novi ministar nakon Darka Horvata?

Horvatu ističe vrijeme i za aktiviranje saborskog mandata. Ne učini li to na vrijeme gubi pravo na zastupnički mandat.

- U utorak ću ja razgovarati s gospodinom Horvatom u istražnom zatvoru, i ja vjerujem da ćemo i tada razriješiti pitanje njegovog aktiviranje saborskog mandata za koji mu teče rok od osam dana od jučer - rekao je Terešak.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 78
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.