Obavijesti

News

Komentari 41

Urar Oto (81) čeka da vlasnik dođe po svoj sat već 65 godina

Urar Oto (81) čeka da vlasnik dođe po svoj sat već  65 godina
2

Slavonac Oto (81) urarstvom se bavi još od 1948. godine. U svojoj radnji Požežanin 
je popravio nekoliko tisuća satova. Trebao je otići u mirovinu, ali bez rada ne može

VIDEO

Urar Oto Horvat (81) iz Požege već je trebao otići u mirovinu, no bez rada ne može. Početkom godine ponovno je otvorio radnju na pola radnog vremena.

- Nakon suprugine smrti nisam se htio zatvoriti u četiri zida i dosađivati. Svaki dan radim četiri sata. Naučio sam da se u mom poslu puno radi, a malo zaradi - ispričao nam je Oto, vjerojatno najstariji aktivni hrvatski urar. On se urarstvom bavi od 1948. godine.

U mirovinu je prvi put otišao 1994. godine

Zanat je, ovaj bivši umirovljenik, naučio uz oca i strica. U mirovinu je Oto prvi put otišao 1994. godine. No, bez urarstva jednostavno nije mogao pa se opet odlučio aktivirati u siječnju ove godine. Najviše ga žalosti što ga nema tko naslijediti jer se nitko više ne želi baviti ovako slabo plaćenim poslom. Oto s ponosom u radnji i dalje čuva zidni sat star više od 200 godina.

Najdraži primjerak u radnji

- Donijeli su mi ga na popravak prije 65 godina. Zamijenio sam pokvarene dijelove i od tada on radi bez greške. To mi je najdraži primjerak u mojoj radnji. Čuvam sve njegove originalne papire. I dalje čekam da klijenti dođu po sat i podmire račun koji je već izblijedio - smije se veseli urar iz Požege.

Iako je, tvrdi, kroz njegove ruke prošlo nekoliko tisuća satova, rijetko kad nije uspio ukloniti kvar. Osim regularnog posla sa satovima, Oto ima i hobi. Član je požeškog društva radio amatera s kojima se redovito druži i zabavlja.

- Prisjetimo se mladosti i dana dok smo skijali, planinarili i bili članovi gorske službe spašavanja. Uvijek za kraj nazdravimo amarom - zaključio je urar, koji je daleko od mirovine.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 41
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21