Obavijesti

News

Komentari 14

'Uredba je korak unatrag': Na sudu ruše skuplji odvoz smeća

'Uredba je korak unatrag': Na sudu ruše skuplji odvoz smeća
1

POSKUPLJENJE JE NEUSTAVNO? Čak 24 grada, općine i komunalna društva žele da Ustavni sud ukine Ćorićevu uredbu o otpadu koja donosi poskupljenja...

VIDEO

Jasno je da će oni koji proizvode manje otpada, koji su samci ili u malo kvadrata plaćati jednaki fiksni dio za odvoz otpada kao i oni koji proizvode znatno više otpada. To je nepravedno i ne postiže se srazmjer u plaćanju. A varijabilni dio čini manji dio i takvi propisi uopće nisu motivirajući da građani odvajaju otpad.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

01:24

Kaže nam to Sonja Polonijo, koja je vodila radnu skupinu Udruge gradova koja je pripremala pošteniji način izračuna.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike donijelo je izmjene Uredbe o gospodarenju otpadom koje je propisalo što sve mora biti u fiksnom dijelu cijene te da moraju postojati i varijabilni dio i kazna. Rezultat su dramatična poskupljenja odvoza otpada što čeka sve građane jer im gradovi i općine u kojima žive moraju propisati više cijene. Posljednji primjer je u Zagrebu gdje je predloženi fiksni dio od 68,57 kuna za svakog korisnika. Bez obzira na to koliko otpada proizvodio. Prosječni varijabilni dio trebao bi biti oko 42 kune, ali na njega građanin može utjecati ako manje proizvodi otpada.

Poskupljenje: Bandić ukida i popuste na odvoz otpada
Poskupljenje: Bandić ukida i popuste na odvoz otpada

U Zagrebu će poskupljenja za neke male stanove biti i tri puta veća, a prosječno više od 30 posto ako se ubroje i kuće. Grad obećava da će pomoći socijalnim slučajevima i dodatno stimulirati one koji odvajaju otpad.

Ustavni sud je u desetak dana dobio čak dva prijedloga za ocjenu ustavnosti uredbe koja propisuje takav način obračuna. Prvu je podnijelo 11 komunalnih društava s područja Rijeke i Kvarnera. Drugu, koja je na Ustavni sud stigla ovaj tjedan, podnijeli su gradovi i općine iz Međimurja predvođeni Prelogom, koji je jedan od uspješnih primjera učinkovitoga gospodarenja otpadom.

- Svi oni smatraju da je uredba korak unatrag, da uvodi sustav koji će biti skuplji i demotivirajući - kaže Polonio.

U Zagrebu se smeće gomila, a odvoz će biti i tri puta skuplji!
U Zagrebu se smeće gomila, a odvoz će biti i tri puta skuplji!

Traže i od Ustavnog suda da privremeno obustavi primjenu uredbe i tako spriječi poskupljenja dok ne donesu konačnu odluku. Ministarstvo zaštite okoliša i energetike kaže da su izmjene Uredbe napravljene upravo kako bi naplata bila pravednija.

- Fiksna cijena minimalne usluge je samo dio cijene. Ali tu je i drugi dio cijene, koji se odnosi na količinu otpada. Podložan je promjenama i ovisi o broju članova kućanstva, broju gostiju i slično te nikako neće biti jednak za sve korisnike iz jedne kategorije. Prema tome, količina miješanog otpada je ta stavka prema kojoj svaki građanin može regulirati konačnu cijenu odvoza, odgovorili su nam i ističu da oni nisu propisali cijene Uredbom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.